Column

Column: Afrikaans voor beginners

Stoptekens op élke kruising, “Thanks in advance” als excuus voor alles en uitwijken naar de vluchtstrook als je je wilt laten inhalen. Hallo vanuit Zuid-Afrika! Het paradijs waar je euro een fortuin waard is en sterke drank goedkoper dan verse jus.

Na aanleiding van een aantal Zuid-Afrikaanse termen/gebruiken, waarbij je je oprecht afvraagt of die Afrikanen ze wel alle 24 in het kratje hebben, zit ik hier hemelsbreed 11293,73 kilometer verderop in mijn Afrikaanse huisje van olifantenpoep tussen de ringstaartaapjes een column te typen. De ene Zuid-Afrikaan verbaast je enorm (zowel positief als negatief) en aan de ander erger je je zo scheel dat je cocktailworstje minuscule afmetingen aanneemt. Hierbij een spoedcursus Zuid-Afrikaans, just in case!

  1. Bru [bruu]: Analfabetische vorm van “Brother” of “Bro”, klinkt als een Oost-Nigeriaanse lepelaar  die voor het eerst haar poepertje spreidt om eieren te leggen. Een veelgebruikt woord onder Zuid-Afrikaanse heren om je medemens te begroeten. Gaat veelal gepaard met  “Awé” of ander onverstaanbaar Zuid-Afrikaans dialect.

 

  1. A-wé [awee]: Zuid-Afrikaanse uitdrukking dat te pas en te onpas wordt gebruikt, bijvoorbeeld groeten, gedag zeggen, bier bestellen, reactie na het stilvallen van een gesprek. Vrijwel alle Zuid-Afrikanen gebruiken het woord, je wordt er iedere dag mee doodgegooid dat je bij je ontbijt al door je negen kattenlevens heen bent. Ik ben ervan overtuigd dat voor Zuid-Afrikanen “Awé” dé oplossing voor de opwarming van de aarde, wereldvrede en vroegtijdig sterven van de Californische zeeleeuw.

 

  1. How are you? [niks bijzonders]: Gaat gepaard met “Awé bru …”. Het kan de gemiddelde Zuid-Afrikaan aan zijn reet roesten wat je antwoord is of hoe het überhaupt met je gaat, als het maar even gezegd is. Of je cavia van tweeënhalve  maand nou de pijp uit is of dat je favoriete Disney-mok vanochtend uit de handen van je huisgenoot is geflikkerd, they don’t give a fuck. Het heeft wel iets weg van de gemiddelde “Hé alles goed? – Ja, met jou? – Ja gaat goed” die regelmatig toepasbaar is in de doorsnee Leeuwarder kroeg met mensen waar je eigenlijk niet zo goed weet wat je er nou mee moet en liever doorloopt.

 

  1. 4.       How are you? [welgemeend]: De andere variant van “Hoe gaat het?”, maar dan met een ondertoon van oprechte interesse. Ik ben verbaasd over het vele gebruik door Zuid-Afrikanen die in the middle of the township geïnteresseerd zijn in hoe het nou écht met je gaat. They don’t care als jij daar in je polootje, spijkerbroek en Ray-Ban loopt (wat voor hun al vier maanden, 23 dagen en vijf uur werken  is om bij elkaar te krijgen). Daar maken ze geen onderscheid, iedereen is gelijk en wordt met respect behandeld. De oprechte interesse die de mensen tonen kan bestaan uit wat je doet, of je wel eens stiekem danst of wat je broertje vanochtend met voetbal heeft gedaan. 

P.S.: Ik slaap niet echt in een huisje van olifantenpoep, dat is vies.

Jordi van den Bosch studeert aan de hotelschool in Leeuwarden, maar vertoeft de komende maanden in Zuid-Afrika, op een Stenden-vestiging, voor zijn minor Advance Wine Studies. Hij is niet vies van een biertje en zijn lievelingskleur is blauw. Hij zal deze editie en de volgende een column schrijven over zijn avonturen daar.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check Also
Close
Back to top button
Close
Close