Van alles

Vragen uit het vriendenboekje: Ferd Crone (extended version)

Ferd (nee, niet Fred) Crone. Voor velen beter bekend als de burgemeester van Leeuwarden. Wij wilden Ferd Crone dolgraag interviewen. Maar we weten al veel van Ferd als burgemeester. Maar hoe is Ferd als burger? Om de man achter de burgemeester te ontmoeten stelden wij een aantal vragen die een normale krant nooit aan een burgemeester durft te stellen! 

Q. Wat is je favoriete dier?
Ha! Een olifant. Bij kinderachtige vragen horen kinderachtige
antwoorden. Of nee, een hond. Wij hebben zelf honden. Nee, doe toch
maar een leeuw. Wist je dat de naam Leeuwarden overigens niets te maken heeft met leeuwen? Het ‘Leeuw’ uit Leeuwarden betekent luwte. En
warden is een verwijzing naar de drie terpen waar Leeuwarden op is
gebouwd. Het oud-Friese woord ‘werd’ betekent namelijk terp!

2. Wat is je favoriete kleur?
Bordeauxrood, maar dan met extra rood.

3. Wat zijn je hobby’s?
Ik kook erg graag, waar mijn vrouw heel erg blij mee is! Mijn
favoriete gerechten om te koken zijn die uit de eenvoudige Franse
keuken. Ik importeer ook ingredienten uit Frankrijk, zoals heerlijke
verse Franse mosterd. Ook probeer ik 1 keer per week te trainen met
waterpolo, maar ik heb helaas niet altijd tijd om te trainen.

4. Wie is de mooiste vrouw ter wereld? En niet zeggen dat het je vrouw is.
Toch mijn vrouw.

5. Wat wil je later worden?
Burgemeester! Dat ben ik natuurlijk al, maar ik ben herbenoemd voor
nog 6 jaar burgemeesterschap. Na die zes jaar is er altijd ruimte om
verder te kijken. Vroeger wou ik al iets in de economie doen, terwijl de rest van de jongens door de maanlanding van ’69 astronaut wilde worden.

6. Wie is je beste vriend?
Van de mede-studenten die ik op de eerste dag van mijn studie ontmoette, heb ik met drie nog steeds intensief contact. Je studententijd is dan ook zeer bepalend voor je toekomst. Vroeger gingen we naar het Doelencafe in Amsterdam. Niet dat ik nu de kroeg niet meer bezoek, maar nu ga ik onregelmatiger en heb ik geen vaste kroeg meer. En als burgemeester let ik nu natuurlijk  extra op de veiligheid: Leeuwarden is een van de veiligste steden van Noord-Nederland! Ik was overigens een zeer serieuze student. Zo was ik voorzitter van de studentenbeweging. Ik wil studenten van nu ook meegeven dat het belangrijk is om je ook buiten je studie in te zetten voor de maatschappij. Laat je zien in verenigingen, laat je zien in de buurt. Niet alleen om bij te dragen, maar ook om te genieten. Kijk open de wereld in!

7. Waarom verwoorden de communicatie-uitingen rondom Culturele Hoofdstad
2018 zo sterk dat we de meest culturele stad van Europa zijn? Terwijl het eigenlijk gaat om de stad die haar problemen oplost met behulp van cultuur? Het lijkt nu alleen maar 1 groot feest, een goed-voor-mekaar show.  

Ik geef zelf altijd aandacht aan de doelstellingen! Vinden jullie echt dat er te weinig aandacht wordt besteed aan de doelen? Die feedback zullen we meenemen. Misschien is de naam ‘Culturele Hoofdstad’ wel onjuist, omdat het de suggestie wekt dat we er al zijn. We zijn er nog niet, maar we werken er wel ontzettend hard aan. En het mooie is dat we dat met alle Leeuwarders samen doen. Ik denk dat ook dat het gemeenschapsgevoel van Leeuwarders een grote rol heeft gehaald in het binnenhalen van de titel. En nu wij de titel hebben binnengehaald, is het juist tijd om extra te gaan focussen op de doelen!

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close