HandigStudentenleven

Culinaire pagina

In de vorige editie maakte Max Pieter, onze culinaire snob, zijn intrede, maar al bij de tweede editie stijgt het volledig naar zijn bol. Schreef hij de vorige keer nog over All you can eat Tapas, bier en ribs, dit keer is het decadentie dat de klok slaat!

 Het verhaal van de haas en de diamant 

Wat zou de culinaire pagina zijn zonder een recept van onze Benjamin? Ook deze keer laat hij graag zien dat je binnen een handomdraai een prachtig gerechtje op tafel kunt zetten. Dit recept is bij uitstek geschikt om je schoonouders of huisgenoten te imponeren met je kookkunsten, maar wees gerust: koken met mooie en verse ingrediënten hoeft niet duur te zijn! Voor deze editie van de LSK maakt Bennie het volgende gerecht: langzaam gegaarde Diamanthaas met een crème van knolselderij en vanille, knolselderijchips en reuze champignons. Klinkt dat chique of klinkt dat chique? Eet smakelijk!

Bak of gril de diamanthaas tot deze mooi bruin is geworden, leg de haas vervolgens in een op 100 graden voorverwarmde heteluchtoven om verder te garen. Op het moment dat het vlees een temperatuur van ongeveer 49 graden heeft bereikt, is deze mooi rosé. Hiervoor kun je het beste een thermometer gebruiken.

Snij de knolselderij in stukken voor de crème, maar bewaar een paar partjes voor de knolselderijchips. De partjes chips kun je in de friteuse goudbruin bakken op 180 graden. De rest van de knol zet je op het vuur in een pan met melk en water. Kook de knol helemaal gaar en giet het vocht af (maar bewaar dit wel). De gare knol kun je vervolgens met een staafmixer gladmixen tot een mooie crème. Afhankelijk van de grootte van de knol kun je nog een beetje kookvocht toevoegen voor een mooi gladde substantie. Hieraan kun je vervolgens zout, peper en de inhoud van een vanillestokje toevoegen. Dit mag natuurlijk naar eigen smaak!

Laat de champignon in de tussentijd in een bak zonnebloemolie (onder het vocht) in de oven op 180 graden in 15 minuutjes garen en het opmaken kan beginnen. Als garnering is het leuk en lekker om wat takjes kervel te gebruiken, dit zorgt voor extra geur, kleur en smaak. Zo heb je binnen een half uurtje tijd een prachtig gerecht op tafel staan waarmee je je schoonouders zeker zult imponeren. Bennie bedankt!

Zeg maar Sem(s)

Een broeierige zomeravond in augustus: voor onze F&B specialist Max Pieter de perfecte gelegenheid voor een avondje dineren op het terras. Gelukkig heeft hij een galante dame bereid gevonden hem te vergezellen. Tijd om eens te aanschouwen of onze fotograag Lucas net zulke kunstwerken weet te creëren als souschef in de keuken: tijd voor een avondje Sems!

Restaurant Sems is gevestigd aan het Gouverneursplein tegenover De Walrus, het prachtige statige pand en het modern ingerichte terras onthullen al enigszins dat we gaan eten bij een mooi restaurant. Het terras is gezellig druk, maar we vinden al snel een mooi plekje op de middelste banken.

We besluiten de avond te beginnen met een lekker verfrissend flesje AIX, een zachtdroge rosé uit de Franse wijnstreek de Provence die ook zeker is aan te raden bij liefhebbers van witte wijn. Een grappig feitje is dat deze wijn is ontwikkeld door een geëmigreerde Nederlander. Als de wijn door de bediening is ingeschonken, laten wij ons inlichten over het concept. De kaart bestaat uit een twintigtal gerechtjes die elk 12.50 per stuk kosten. Drie gerechten staan gelijk aan een hele maaltijd, maar het is ook mogelijk om voor vijf euro een gerecht te upgraden naar een volwaardig hoofdgerecht geserveerd met huisgemaakte friet en een zomerse salade. Dit maakt Sems natuurlijk een stuk toegankelijker als je een iets lager budget hebt.

Wij kiezen ervoor om te beginnen met een los gerechtje om later op de avond te besluiten of we nog zin hebben in een vervolg. Op de kaart vinden we herkenbare gerechtjes als filet americain terug, maar het is ook mogelijk om ons te wagen aan coquilles, oesters, eendenlever of kalfswang. Stuk voor stuk sterk door eenvoud in de keuze van de ingrediënten. Ook de samenstelling klinkt erg goed.

Ik besluit de eendenlever te bestellen, mijn tafeldame verkiest de klassieker Filet American. Beide ontzettend mooie en lekkere gerechtjes en bijzonder hoe iets dagelijks als filet americain tot een lekker gerechtje omgetoverd kan worden. Ook de noten crumble in combinatie met de vettige leversmaak bevalt goed. De keuze voor coquilles en kalfswang als tweede gang blijkt snel gemaakt en ook deze blijken ware kunstwerkjes. Om de avond af te sluiten besluit ik toe te geven aan mijn kaasverslaving en bestel ik een kaasplankje met een lekker glas port. Voor de dame klinken de kersen in combinatie met witte chocolade erg goed en tot onze grote verrassing blijkt dit gerecht aan tafel te worden afgemaakt.

Sems is een restaurant waar je terechtkunt voor een snel gerechtje, maar waar je ook een avond uitgebreid kunt tafelen. Door de toegankelijke prijs per gerecht maakt Sems het mogelijk om kennis te maken met exclusieve en mooie producten, dit is zeker voor studenten van de Hogere Hotelschool erg interessant. Lucas heeft ons laten zien ook in de keuken een wondertje te zijn. Misschien krijgen we hem voor de volgende editie wel zo gek om het recept achter een van zijn gerechten prijs te geven. Wordt vervolgd.

Een documentaire waar je dorst van krijgt!

Vier mannen op weg naar de hoogste titel op wijngebied: Master Sommelier. In veertig jaar is deze titel slechts door 170 personen in de wacht gesleept. De kans om het examen te halen? Ontzettend klein! Duik in de wereld van wijn en leer van de beste sommeliers die er op onze aarde rondlopen. Een aanrader en niet alleen voor wijnliefhebbers

Titel: SOMM

Regisseur: Jason Wise
Genre: Documentaire

Te zien via: Youtube en Netflix

Door: Max Pieter Dijkstra
Fotografie: Lucas Kemper

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close