Column

Column Friso: Toppervlakkig

Social media zijn oppervlakkig, hoor je vaak. Omdat ze het oppervlakkige in je naar boven halen. Maar is dat zo? Ja, natuurlijk is dat zo. Je verwijdert je Facebook-post omdat ie te weinig likes krijgt. Je begint een familieruzie omdat je schoonzus jouw nieuwe profielfoto’s nooit liked. En onder Deel & Win-acties reageer je met: “Het is mijn grootste droom in het leven om deze loungeset voor in de tuin te winnen.” Als je het zelf niet doet, heb je vast wel zo’n tante of oud-klasgenoot die Oppervlakkige Jopie uithangt online.

Is het dan allemaal de schuld van social media? Nee, dat is ook wat gemakkelijk. Sommige mensen zijn gewoon oppervlakkig tot in hun ziel. Oppervlakkigheid stroomt door hun bloed. Helaas heb ik zelf ook geen recht van spreken, want zelfs diepgaande ondergetekende kun je betrappen op momenten van oppervlakkigheid. Zo bekijk ik zesmaal per week (zondag is een rustdag) of er een nieuw Pokémon-spel uitkomt. Ik ben een wandelende encyclopedie met zinloze X-mannen, Spinneman, Wrekers en Fantastische Vier feitjes. En als ik in het Weekend bij de kapper zit, dan lees ik vaak Story’s uit roddelbladen, maar dat houd ik graag Privé. Tsja, iedereen heeft zo zijn guilty pleasures.

Als we allemaal onze momenten van oppervlakkigheid hebben (behalve jij natuurlijk, hoogbegaafde lezer van de Leeuwarder Studentenkrant), waarom hebben we er dan zo’n afkeer van? Alle eigenschappen hebben toch een functie? Dwars, dominant, arrogant en zelfs lui: we kunnen bij al die eigenschappen het voordeel inzien en als compliment ervaren.

Dwars? Standvastig!

Dominant? Ik ben de CEO hiero!

Arrogant? People hate omdat ik succesvol ben.

Lui? Ik ben gewoon zen.

Maar oppervlakkig? Niemand zegt: ja, ik ben echt wel een oppervlakkige kut ja.

Dat terwijl oppervlakkig zijn veel voordelen heeft. Je hoeft niet te veel na te denken over ingewikkelde zaken. En je wordt niet compleet gek van vragen zoals: hoeveel kinderen sterven er dagelijks aan aids (520)? Hoeveel vrouwen worden er per dag verkracht in Congo (1152)? En hoeveel passagiersvliegtuigen werden er in 2014 er neergehaald door een kruisraket (1)? Als je daar de hele dag bij stilstaat, dan ben je alleen maar aan het huilen. Maar je moet kunnen lachen in het leven! Lekker simpel zijn om gelukkig te kunnen zijn.

Dus nee, je bent helemaal niet onnozel bezig als je zegt dat die loungeset jouw grootste droom is in het leven. Je wordt er hartstikke gelukkig van en dat is ook belangrijk (bijna net zo belangrijk als heel veel geld verdienen). Oppervlakkig? Nee, we hebben het hier over haar nieuw te introduceren positieve variant: toppervlakkig!

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check dit ook
Close
Back to top button
Close
Close