Van alles

Baywatch 2.0

Pamela in haar rode badpakje staat menig man nog helder voor de geest. Dit soort taferelen spelen zich niet alleen af aan de andere kant van de wereld, maar ook in ons koude kikkerlandje. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), organiseerde een dag waarbij ze op zoek gingen naar nieuwe lifeguards. Wij namen ook even een kijkje.

De KNRM zorgt ervoor dat op vier Waddeneilanden toezicht wordt gehouden op het strand door KNRM Lifeguards. Tijdens de zomermaanden worden de stranden van Schiermonnikoog, Vlieland, Terschelling en Ameland nauwlettend in de gaten gehouden door goedopgeleide, jonge mensen die het werken op het strand als hun ideale zomerbaantje beschouwen.

Om lifeguard te kunnen worden, moet je eerst voor een aantal testen slagen. Vandaag is de selectiedag op de Hanze hogeschool, in samenwerking met het instituut voor sportstudies in Groninen. De deelnemers, ongeveer zestig man, moeten een zwemtest doen, waarbij ze binnen acht minuten een 400 meter gezwommen moeten hebben. Daarna hebben ze een tien-minuten gesprekje waarbij hun motivatie en beschikbaarheid gecheckt wordt en als laatste een groepsopdracht die ongeveer een uur duurt.

Nathan, drie jaar ervaring als lifeguard:
“Ik ben hier vandaag bij de selectiedag om de tijden bij te houden van de zwemmers. Tot nu toe heb ik één iemand gehad die het niet heeft gehaald. Dat is jammer, maar dan is het meteen einde verhaal. Zelf werk ik al drie jaar als lifeguard, één jaar op Vlieland en twee jaar op Ameland. Ik vind het echt te gek werk. Op Ameland staat de post op het strand en daar slapen we dan ook met vijf of zes man. Van tien tot zes uur zijn wij overdag gegarandeerd aanwezig om daar de boel in de gaten te houden. Ik heb nog geen heel heftige dingen meegemaakt, ik denk dat ons werk ook begint bij preventie. Loop daarom altijd even bij ons langs als je op het strand bent. Wij kunnen je uitleggen waar de gevaarlijke plekken zijn, wat de weersverwachting is, wat de borden betekenen en andere bijzonderheden.”


Bruce, deelnemer selectiedag:
“Ik heb net gezwommen, mijn tijd was 6,5 minuut, dus goed genoeg. Ik ben hier terechtgekomen via kennissen van de surfschool. Ik surf heel veel en wil graag lifeguard worden zodat ik me daar ook verder in kan ontwikkelen. In januari vlieg ik voor een paar maanden naar Zuid-Amerika om lekker te gaan surfen. In de zomer kom ik terug naar Nederland en hopelijk kan ik dan aan de slag als lifeguard.”

Robbert, deelnemer selectiedag:
“Mijn tijd was net binnen de norm, 7 minuten en 53 seconden. Ik studeer Werktuigbouwkunde, heel iets anders. Het lijkt me leuk om mensen te kunnen redden, een zinvolle besteding van mijn zomer. Ik denk dat ik geschikt ben omdat ik sociaal ben en doorzettingsvermogen heb. Ik had totaal geen zwemervaring, dus heb ik wat lessen gevolgd in Drachten om hiervoor te trainen. Ik ben superblij dat ik het gehaald heb.”

Lian, deelnemer selectiedag:
“Ik ben één van de weinige meiden hier. Ik doe veel aan waterpolo en ben vroeger wedstrijdzwemmer geweest. Dat betekent niet dat ik dit op mijn duimpje doe, hoor! Met waterpolo trek je veel sprintjes, deze zwemoefening is echt gebaseerd op je duurconditie. Het lijkt me een uitdaging om lifeguard te zijn, elke dag is volgens mij anders. Ik studeer verpleegkunde, dus ik kan de mensen redden en daarna meteen een pleister plakken.”

Na de zwemtest en het intakegesprekje is het tijd voor de groepsopdracht. Iedere deelnemer heeft zestig seconden om zichzelf zo goed mogelijk op de kaart te zetten voor de rest van de groep. Linde, organisatie: “Hier kijken we hoe mensen zichzelf presenteren, de deelnemers moeten elkaar ook waarderen.  Na de pitches is er een groepsopdracht, dan moeten ze een post bouwen met materialen die in het lokaal aanwezig zijn. Daarna wordt er geëvalueerd en gaan ze het voor een tweede keer doen. Zo krijgen mensen de kans om zich te herstellen. Stel dat je heel aanwezig bent de eerste keer, dan is het goed om de tweede keer anderen ook de kans te geven om wat in te brengen.”

Na afloop worden de besten geselecteerd. Linde: “We werken met een puntensysteem, maar we kijken ook naar de beschikbaarheid. Je kunt wel de beste zijn, maar als je beperkt beschikbaar bent, dan kiezen we voor iemand anders. We proberen ook een goede balans tussen jongens en meiden te vinden en we houden rekening met de samenstelling wat betreft ervaren lifeguards en nieuwkomers. Na deze dag worden de geselecteerden uitgenodigd voor een intensievere trainingsweek. Hier krijgen ze hun Beach Lifeguard diploma en kunnen ze in andere weekenden nog certificaten behalen zoals de Redding waterscooter of het rijden op een fourwheeldrive.”

Mocht je na dit verhaal jezelf al helemaal door het mulle zand zien rennen tijdens de zomermaanden? Meld je dan aan via www.redderworden.nl en schrijf je in. Je bent dan de eerste die het hoort als er weer een selectiedag is!

Door: Froukje Bouma

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close