Van alles

Wie wint de gouden koffieboon?

Omdat het studentenleven intensief is en informatie opnemen veel energie kost, hebben studenten koffie nodig. Deze koffie, of beter gezegd de cafeïne, zorgt ervoor dat de student door kan gaan, zonder powernapje, en hard kan studeren zodat alle tentamens geaced worden. Wat in dit scenario van belang is, is dat in de natuurlijke omgeving van de student de beste koffie aanwezig moet zijn. Welke hogeschool speelt het beste in op deze wensen en serveert de beste bonen, de meest geavanceerde machines en het allerbelangrijkste: de beste koffie? De Leeuwarder Studentenkrant ging op onderzoek uit.

Stenden Hogeschool
Op Stenden is alles biologisch en zo ook de koffieboon. Waar men in eerste instantie de neus omhoogt trekt bij het woord biologisch, krijgt deze boon een tweede kans. Want de Fairtrade koffiebonen van Peeze smaken net als gewone bonen en ondertussen is het ook nog verantwoord. In eerste instantie zijn er dus weinig hindernissen om een kopje koffie à €0,80 te bestellen bij een van de vele vriendelijke studenten van de Hogere Hotelschool die Stenden rijk is.  En zodra de knop van het automaat wordt ingedrukt, wordt de neus verblijd met de geur van versgemalen bonen. Het resultaat liegt er dan ook niet om; het is een heerlijk kopje koffie dat genoeg energie geeft om verder te studeren.

NHL Hogeschool
Koffie drinken op de NHL kent twee mogelijkheden. Voor de luxe student is er het NHL Café, maar voor de doodgewone student is er de kantine. De kantine is namelijk in tegenstelling tot het café altijd open en de koffie is er simpelweg veel goedkoper. Voor een luttele €0,40 is er al een bakkie pleur te verkrijgen. Meer dan pleur is het helaas niet. In de kantine zijn namelijk alleen thermoskannen te vinden gevuld met koffie en water. Er is natuurlijk niks mis met ouderwetse filterkoffie, maar laten we eerlijk zijn: vers is koffie het lekkerst. Wie liever warme en verse koffie prefereert, kan ik het zeker aanraden om flink in de buidel te tasten en het dagelijkse bakkie lekker in het NHL Café te drinken.

Van Hall Larenstein
De student van het Van Hall Larenstein wordt ook voor een keuze gesteld, maar gelukkig is deze iets makkelijker te maken. De keuze ligt hier tussen twee machines. De eerste serveert een warme filterkoffie voor €0,45 en die daarnaast een versgemalen bonenkoffie à la Stenden voor €0,90. Na uitvoerig onderzoek bleek dat de koffie uit de tweede machine veel wordt gedronken, maar dat de filterkoffie meer in trek is zodra het richting de 24e van de maand komt. Daarom zijn ze allebei getest door het testpanel. En wat blijkt? Ze komen allebei goed uit de bus. De filterkoffie is ten eerste warm en heeft een volle smaak. Maar de verse bonenkoffie is natuurlijk wel favoriet, aangezien deze ter plekke gezet wordt en daardoor krachtiger van smaak is.

Het gouden koffieboontje
Dit onderzoek was erg spannend, want twee hogescholen liggen erg dicht bij elkaar. Van Hall Larenstein en Stenden serveren een gelijksoortige koffie, waar Van Hall Larenstein de student ook nog de keuze van een budgetversie schenkt. Toch gaat Stenden ervandoor met het Gouden Koffieboontje. De doorslag gaf de keuze van de koffieboon. Want goed doen, smaakt gewoon ook extra lekker!

Door: Lize Verdegaal
Fotografie: Jochem Schuiling

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close