Zotte Complotten

Aluhoedjes: who killed JFK?

In de rubriek Aluhoedjes behandelen we de meest spraakmakende complottheorieën. Geloof het (of niet)! In deze editie: ken je die van de moord op John F. Kennedy?

Wie was John Fitzgerald Kennedy ook alweer?
JFK was de 35e president van de U.S of A. Hij was vooral bekend om zijn plannen om de eerste (en natuurlijk Amerikaanse) man op de maan te zetten. Ook het niet willen investeren in de Vietnamoorlog, zijn rol in de bijna-nucleaire oorlog, het ondersteunen van The Civil Rights Movement en de legendarische ‘Ich bin en Berliner’-speech zijn well known onder geschiedenisliefhebbers.

Veelbesproken is verder dat Johnnyboy ook maar moeilijk van vrouwen kon afblijven: actrices, strippers, maffiameisjes, secretaresses én (Clinton-style) de stagiaire. Wat hij allemaal met de toen negentienjarige stageloper heeft uitgevroten is zelfs voor Fifty Shades of Grey te heftig. Maar dat is een verhaal voor een andere keer en op een ander tijdstip.

Wat is het officiële verhaal van zijn dood?

Op 22 november 1963 bracht JFK een bezoek aan Dallas, waar hij samen met first lady Jackie en gouverneur John Connally in een open limo door de stad cruisde. Kort nadat ze het schoolboekenmagazijn passeerden, hoorde men ‘PANG PANG PANG!’. Eén kogel doorboorde de nek van Kennedy en een andere doorboorde hem in het achterhoofd. Connally werd ook geraakt, maar overleefde. Jackie bleef ongedeerd, voorzover je ongedeerd kunt blijven als de hersenen van je man in je schoot geworpen worden. De schoten waren afkomstig vanuit een raam op de derde verdieping van het schoolboekenmagazijn. Kort na de aanslag werd magazijnmedewerker Lee Harvey Oswald gearresteerd, maar voordat hij voor de rechter kon verschijnen, werd hij in het popo-buro neergeschoten door nachtclubeigenaar Jack Ruby.

Verdachte zaken
Er zijn echter veel verdachte feiten rond de moord van JFK, waardoor mensen begonnen te twijfelen aan het officiële verhaal. Een kleine greep uit de verdachte gebeurtenissen:

1. Negen getuigen beweerden schoten te hebben gehoord vanuit het struikgewas, wat zou betekenen dat er in ieder geval nog een andere schutter actief is geweest. Deze getuigen zijn genegeerd.
2. Verdacht veel getuigen zijn op – vaak onnatuurlijke – wijze om het leven gekomen. Er is zelfs een online lijst die alle sterfgevallen bijhoudt.

3. Veel video- en fotocamera’s van getuigen zijn in beslag genomen – en kwamen niet terug.

4. Direct na de moord werd door verschillende politiediensten verklaard dat er een ‘7.65 Mauser’ gevonden was op de plek vanwaar Lee Harvey Oswald geschoten zou hebben. Toen de FBI echter bekendmaakte dat Kennedy getroffen was door kogels van een ‘6.5 Mannlicher-Carcano’, bleek plots ook het verslag van de politie van Dallas te zijn aangepast in de Carcano. Verdacht? Yessirree!

5. Het is ontzettend moeilijk om in 4,8 tot 7 seconden zo nauwkeurig drie schoten achter elkaar te lossen door één schutter. Daarbij was Oswald – volgens zijn militaire verleden – helemaal geen goede schutter.

6. Jack Ruby heeft nooit een goede reden gegeven waarom hij Oswald neerschoot. Ruby was ook helemaal geen fan van JFK, maar schijnt gezegd te hebben dat hij het ‘moest’ doen van iemand anders. Ruby stierf in de gevangenis aan een longziekte, voordat zijn definitieve proces startte.

Whodunnit?

Maar wie heeft het dan wel gedaan? Er zijn meer dan tweeduizend boeken geschreven over de moord op JFK, waarin veel verschillende daders zijn opgevoerd: de CIA, de maffia, de mysterieuze man met de paraplu in het publiek, de Illuminati, de vice-president, Fidel Castro, oliemaatschappijen, boze ex-vriendinnen… wie niet? John F. was een president die in zijn bedoelingen om de wereld een betere plek te maken veel vijanden heeft gemaakt. Maar het merendeel van Amerikanen is er zeker van dat het een complot is.

Where is the brain of JFK?

In 1966, drie jaar na de moord op JFK, kwam men erachter dat zijn hersenen verdwenen waren. Aluhoedjes denken dat zijn hersenen zijn verdwenen omdat je aan de hersenwond kon zien dat er daadwerkelijk meerdere schutters waren. Anno 2016 zijn de hersenen nog steeds niet gevonden. In 2017 geeft de Amerikaanse overheid een aantal documenten prijs die misschien wat licht op de zaak kan werpen. Maar ontdekken wie JFK heeft neergeschoten? Dat zal waarschijnlijk nooit gebeuren.

Door Friso Visser

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close