Handig

De levenslessen van Jiggy Djé

Het was de bedoeling dat Jiggy Djé, rapper en platenbaas van Noah’s Ark, in Neushoorn Café tijdens Neushoorn Academy ging vertellen over zijn carrière en over de noodzaak om ook de zakelijke kant van het artiestenbestaan goed voor elkaar te hebben. Het liep iets anders. Vincent blijkt een heuse woordenwaterval te zijn. Twee uur lang vertelde hij over van alles en nog wat, maar vooral over het leven en de vele lessen die hij leerde. En natuurlijk, wij zouden de Leeuwarder Studentenkrant niet zijn als we die niet met jullie deelden. Doe er je voordeel mee !

Les 1: Heb een idool
Idolen, kindsterren, B-artiesten: ze zijn essentieel, maar kies ze zorgvuldig. Weet heel goed wie je idolen zijn en wat ze van dingen vinden. Iemand kan heel goed zijn in bijvoorbeeld muziek maken, maar voor de rest een enorme lul de behanger zijn. Neem niet alles zomaar klakkeloos over van een so called ‘idool’.

Les 2: Wees als water!
Bruce Lee zei ooit: “Be like water” . Als ontwikkelaar van zijn eigen vechtstijl die nooit stopt met ontwikkelen, mogen we aannemen dat Bruce Lee er verstand van heeft. Ontwikkelen is namelijk iets dat altijd doorgaat. Probeer als water te zijn. Probeer jezelf zo goed mogelijk te vormen naar dat wat nodig is om te doen wat je wilt doen en om te bereiken wat je wilt bereiken. Water gaat daar waar het wil, het vormt zich naar de omstandigheden. Verwar het niet met aanpassen, want aanpassen doet water zich nooit. Een goede raad. Dus nogmaals op zijn Bruce Lee’s: “Be like watah!”

Les 3: Omgeef jezelf met soortgelijke mensen
Heel belangrijk: omring jezelf met mensen die gelijkgestelde doelen hebben. Mensen die ideeën hebben zoals jij ideeën hebt. Het hoeven niet dezelfde ideeën te zijn, maar het moet op zijn minst een dezelfde ‘train of thoughts’ zijn. Als je dit niet doet, kan het zijn dat je het gevoel gaat krijgen dat jouw realiteitsbeeld niet strookt met de ware realiteit.

Les 4: Beter naïef dan depressief
Een van de grootste zegens die je kunt hebben, is naïef zijn. Bewaak je naïviteit zolang mogelijk en leer niet te snel: het kan je soms namelijk ook enorm remmen in je motivatie. Te veel informatie vergaren kan er ook voor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet en bamboozled raakt.

Les 5: Lieg nooit tegen jezelf
Je kan liegen tegen iedereen, behalve tegen jezelf. Lieg dus nooit tegen jezelf! Doe dingen die jij leuk vindt en waar je je ei in kwijt kunt. Er is vaak geen groot plan, veel dingen beginnen uit gekkigheid, een passie en de gretigheid om leuke dingen te doen. Door te werken vanuit je hart kun je, als je het goed doet, ver komen. Heel ver. Kijk maar naar Jiggy.

Les 6: Stel gekke doelen
Kom maar op met die gekke doelen! Zolang het maar doelen zijn die je echt voelt. Wees kritisch, maar ga voor je gevoel. Ook al wil je onwijs gekke dingen en begrijpt geen mens het.

*De rapformatie van Jiggy, DHC, wilde nadat ze in eigen beheer een cd hadden gemaakt de platen natuurlijk verkopen in geheel Nederland. Ze hadden alleen een OV-kaart en sporttassen vol cd’s. In een week tijd brachten ze in alle grote steden cd’s bij de platenboeren door gebruik te maken van hun gratis reizenproduct. Binnen no-time lagen de cd’s door het hele land en werden ze verkocht door de platenboeren. Noem het naïef, noem het een gek doel, maar het werkte wel.

Stel jezelf geen doelen als ‘ik wil 100.000 Instagramfollowers’ of iets in die richting. Die followers krijg je namelijk op basis van een ander idee dat je had. Het gebeurt niet op basis van het idee om zoveel followers te krijgen. Als dat wel zo is trouwens, dan heb je straks 100.000 followers en geen idee wat daarna. Geen goed idee.

Les 7: Maak van alles veel meer dan het is voor anderen
Zoals de titel al zegt: maak van alles dat je doet veel meer dan het wellicht daadwerkelijk is voor anderen. Negen van de tien keer is dat wat voor de wereld niks is, voor jou de wereld. Laat het zien, maak het groot. Gooi die verkleedkist van vroeger open en speel maar. Je weet maar nooit wat er gebeurt. Je zou zomaar eens een nationaal bekende rapper kunnen worden met een eigen platenlabel.

Les 8: Weet wat je wil
Stel, je hebt net je rijbewijs gehaald en je gaat een auto uitzoeken. Er zijn ontzettend veel auto’s waar je uit kunt kiezen en die vrijheid kan je stress geven. Waar moet je beginnen? Weet daarom wat je wil. Vrijheid en het hebben van veel keuze wordt namelijk alleen eng als je niet weet waar je heen wil. Als je zegt ‘’ik wil een auto’’, dan is de keuze enorm. Zeg je echter ‘’ik wil een rode Renault, die maximaal 100.000 kilometer heeft gelopen, rijdt op diesel en maximaal 10 jaar oud is”. Hoe groot is het aanbod dan nog? In ieder geval een stuk kleiner dan wanneer je alleen voor ‘’ik wil een auto’’ ging. Maak de vraag kleiner, vereenvoudig en kom dichter bij het nu en hetgeen je wilt.


Tekst:  Janneke Vonk
Fotografie: Lucas Kemper

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check dit ook
Close
Back to top button
Close
Close