Interview

Student in de schijnwerpers: Youri IJnsen

Wielrennen is typisch zo’n gebeuren dat niet voor iedereen is weggelegd. De ene helft van Nederland zit aan de buis gekluisterd tijdens de Tour de France, terwijl de andere helft zijn best doet om er zo ver mogelijk vandaan te blijven. “Als klein jongetje snapte ik er ook geen snars van,” vertelt Youri IJnsen, student Communicatie. Toch mag hij zich nu een van de gezichten noemen van WielerFlits Live, de enige talkshow in Nederland waarin wielrennen centraal staat!

We bevinden ons aan een hoge tafel in het NHL Café. Youri is nog druk in de weer met zijn telefoon. Zijn vingers tikken razendsnel op het touch screen. Twitter vliegt voorbij, het laatste (sport)nieuws en ondertussen ook nog even wat appjes beantwoorden… Hoewel hij communicatie studeert, is deze 24-jarige Amelander al een journalist in hart en nieren! Zijn liefde voor het geschreven woord begon op zijn vijftiende bij het lokale eilandmagazine De Amelander. Sindsdien heeft Youri voor media gewerkt als Sport 1, de Leeuwarder Courant en liep hij stage bij vakblad Wieler Revue en de KNVB. Je zou bijna kunnen zeggen dat hij iets met sport heeft! Toch heeft met name wielrennen een speciaal plekje in zijn hart. Hoe is dat zo gekomen, Youri?

Familie van wereldkampioenen
Hij legt zijn telefoon aan de kant en begint te vertellen: “Tja, wielrennen zat er altijd al in bij ons! Mijn ouders en grootouders keken vrijwel alles wat hiermee te maken heeft. Ik kom ook uit een familie die vier wereldtitels verworven heeft: drie bij het veldrijden en één op het asfalt. Toch is mijn passie voor wielrennen
ontstaan door mijn opa, toen ik een jaar of elf was.” Je opa? Youri knikt: “Mijn opa had die dag toevallig oppasdienst. Hoewel ik graag naar het strand wilde, moest ik van hem verplicht de Tour de France kijken. Ik keek er erg tegenop, maar toevallig won die dag een Nederlander. Michael Boogerd maakte een heroïsche rit door de Frans-Spaanse Pyreneeën. Ik werd op slag verliefd op het wielrennen!”

WielerFlits Live
Deze wielrenliefde is flink opgebloeid! Inmiddels werkt Youri twee dagen per week voor WielerFlits.nl en mag hij zich vaste co-host noemen van hun online talkshow, WielerFlits Live. Wat moeten wij ons daar eigenlijk bij voorstellen? “We babbelen in WielerFlits Live ongeveer een uur lang over de laatste ins en outs omtrent wielrennen. Wekelijks hebben we in de studio bekende personen uit de wielerwereld te gast. Zo hadden we in onze achtste aflevering nog een interview met meervoudig wereld- en regerend Olympisch kampioene veldrijden Marianne Vos.” Dat klinkt leuk! Youri’s ogen glinsteren: “Het is ook supervet om te doen! We zijn de enige in Nederland die dit doen, dus we proberen hier echt in te pionieren. De presentatie gaat gewoon lekker losjes en gemoedelijk. Daarnaast hebben we bij WielerFlits een hechte community en het is geweldig dat we hun zo direct bij ons kunnen betrekken.”

De talkshow wordt door Youri en zijn Wielerflitscollega’s Nick Doup en Maxim Horssels gepresenteerd. Maxim praat de boel aan elkaar, Nick houdt ondertussen social media in de gaten en onze journalist-in-spé noemt zich de sidekick in het geheel. De sidekick? “Voor zo’n kleine show als dat van ons zijn geen twee hoofdpresentatoren nodig. Daarnaast wilde ik dat ook liever niet, aangezien je dan nooit je mening kan geven. Ik ben liever de sidekick, of analyticus. Hiermee kan ik echt laten zien wat ik kan en weet over de sport!” legt Youri uit. En, lukt dat een beetje? “Gelukkig heb ik tot nu toe elke aflevering de wielerquiz gewonnen,” lacht hij.

Online televisie maken
Het brengt de vraag met zich mee wat er allemaal komt kijken bij het maken van zo’n aflevering. WielerFlits Live wordt gepresenteerd vanuit studio Yiro in Amsterdam, dat onder andere ook de online programma’s FC Afkicken en Buckets TV host. Elke dinsdagavond om 20.00 is het programma ongeveer een uur lang live te zien op YouTube, maar volgens Youri gaat het proces eigenlijk de hele week door. “Maxim, Nick en ik bepalen samen wat erin komt. Dat kost soms nogal wat tijd, want Maxim en ik zijn het nooit met elkaar eens. Maar dit houdt ons juist scherp en dat is nodig om een goede show op poten te zetten,” legt Youri uit.

Hij vervolgt: “Maxim, die de regie heeft, maakt vervolgens een draaiboek. Dit voorstel moet uiteindelijk dinsdagmiddag bij de heren van de studio liggen. Daarnaast moeten we gasten regelen en vooral alles volgen!” Alles volgen? “Haha ja, je kunt tijdens het programma niet ineens zeggen ‘ik heb die ronde niet gezien’. Dat komt niet professioneel over. Dus we moeten alles met betrekking tot wielrennen in de gaten houden. Zo ontstaat er hopelijk vanzelf een leuk programma!”

Ronde van Ameland
Die hoge tafel in het NHL Café begint ineens te trillen door Youri’s telefoon. Aan de vele bakjes koffie te zien is het interview ook al flink lang bezig. Eigenlijk rest er nog maar één vraag: waarom ben je nooit zelf begonnen met wielrennen? Youri begint te lachen: “Het leek me heel leuk, maar het mocht nooit van mijn ouders. Ameland is zo klein dat je er eigenlijk maar één normaal rondje kunt rijden!”

De ambities van deze sidekick zijn duidelijk een andere weg ingeslagen. Wie weet zien we hem over tien jaar zelf wel die prestigieuze Tour de Ameland analyseren. Laten we hopen dat heel Nederland rond die tijd wél aan de buis gekluisterd zit!


Door Erik Feitsma

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close