HandigLeeuwarden

Restaurantrecensie: Spinoza

Het is een zwoele zomerse vrijdagmiddag en massaal levensgenietend Leeuwarden trekt eropuit om het weekend te vieren met een goede VrijMiBo. Op het bruisende terrassenplein bij Sems, De Walrus en Café De Toeter leeft het volop. Wij nemen dan ook geen plaats bij de eerdergenoemde horeca-etablissementen, maar bij de buurman Eetcafé Spinoza.

Bij aankomst zien wij direct een gezellig vol, creatief terras aan de straatkant van de Eewal en worden hartelijk begroet door in zwart gestoken heren met nette bruine sloof. Zodra we een geschikt plekje hebben gevonden, wordt er direct pro-actief gehandeld en gevraagd wat wij willen drinken en of we de kaart willen zien. Drankjes, menukaart en een mandje doppinda’s volgen snel; een keer wat anders dan het stokbroodje met kruidenboter. Na een korte uitleg over de stadshap en het driegangen keuzemenu betwisten wij nog even onze keuze om geen overhaaste beslissingen te maken. We zien de hele avond de bediening met een smile van hier tot Tokyo rondlopen alsof ze zojuist hun eerste melktand gewisseld hebben; fantastisch om te zien. Leuk te noemen feitje is de menukaart die van oorsprong van het “Vorstelijk Tafelen” afstamt en waar Spinoza in die lijn op is blijven voortborduren. Zo eet je bijvoorbeeld een lamskotelet die koningin Juliana op het staatsbanket van 1972 heeft gegeten.

We gaan voor de stadshap: de tilapia, de tropische verzamelnaam voor een groot aantal zoetwatervissen waarbij menig chef huilend van het terras zou rennen. Maar we gaan er voor. Na korte tijd wordt ons een smakelijke tilapia voorgeschoteld, gedresseerd met een oranje paprikadressing. Met gebakken aardappeltjes zonder mayo, rabarbercompote en bloemkool met kaassaus on the side is het wederom een ander culinair feestje dan bij de mainstream horeca. De tilapia is smakelijk en goed gegaard. Geen droge hap zoals het vaak gaat met vis. De mayonaise bij de zeer smakelijke aardappels bleek niet nodig. De kaassaus van de bloemkool was wat flauw. Desalniettemin waren onze borden leeg en konden ze vrijwel weer terug in de warmhoudkast. We wreven nog een keer over onze buik en concludeerden dat het een geslaagde culinaire beleving was geweest.

Het eindoordeel: een heerlijke avondje eten, ongedwongen sfeer en hartelijke service. Dus wil jij een avondje lekker uit eten en ben je op zoek naar bovengenoemde vereisten? Neem dan een tafeltje bij Eetcafé Spinoza!

Door: Jordi van den Bosch
Fotografie: Afke Manshanden

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close