Studentenleven

Huisje, boompje, beestje

Leeuwarden telt bijna twintigduizend studenten. Een derde woont op zichzelf en heeft een eigen kamer. Duizenden studenten, ieder met een eigen verhaal. Meinte Heeringa vertelt zijn verhaal en dat van zijn vriend Alex, met wie hij samenwoont in Leeuwarden.

Huisje

Meinte (25) en Alex (23) wonen samen in het mooie Leeuwarden. Meinte woonde eerder in Assen en Alex woonde nog bij zijn ouders. Na eerst op een andere plek in Leeuwarden te hebben gewoond, vestigden ze zich vlakbij de Centrale. Sinds januari wonen ze drie hoog. Met elke reis die ze maken, verandert hun inrichting. Meinte is afgestudeerd binnenhuisarchitect en Alex is still going strong als derdejaars bachelorstudent Psychologie aan de RUG. Hij is nog lang niet van plan te stoppen met studeren.

Met een opleiding tot binnenhuisarchitect kan het niet anders dan dat je eigen huis ook een pareltje op het gebied van inrichting is. En dat is zo. Vriendlief Alex bemoeit zich er niet te veel mee, maar Meinte vindt het wel belangrijk dat hij zich er ook echt thuis voelt. De bank was de eerste, dure, gezamenlijke aankoop. “We hebben wel tien verschillende woonwinkels van binnen gezien voor deze bank. Alex wist precies wat hij wilde en ik had ook een bepaald beeld voor ogen. Dan ben je wel even bezig voordat je de perfecte bank hebt.”

Boompje

“In ons huis zie je bijna geen foto’s. We hebben er genoeg hoor, maar bij ons zie je ze niet, op eentje na dan. De rest staat allemaal op de computer. Waar het in ons huis om gaat, zijn alle voorwerpen. Veel van de dingen die hier staan hebben we meegenomen van vakantie. In de kast staat een gevlochten boompje in een glazen stolp. Dat heb ik gekocht tijdens onze eerste stedentrip naar Milaan. Verder bestaat de verzameling vooral uit veel kleine spullen. Mijn eerste babyschoentjes en munten van de opa van Alex bijvoorbeeld. Ook ligt er een ketting in met de as van zijn opa. Het zit hem vooral in de kleine dingen. Iemand die ons niet kent, zal er geen betekenis in zien, maar voor ons bevatten alle voorwerpen een geschiedenis en herinneringen.”

Beestje

“Ik kijk altijd om me heen, waar ik ook ben. Van de Intratuin tot de Kringloopwinkel en van Afrika tot Maleisië. Vaak is er altijd wel iets dat in het oog springt. Ik neem overal iets mee vandaan wat een bepaalde betekenis voor mij heeft. Zo vertelt ons huis eigenlijk ons levensverhaal. We hebben veel geweien, die komen uit Noorwegen. In de hoek staat een deur die we hebben meegenomen uit Frankrijk. Het is misschien een beetje gek dat er een losse deur staat, maar zo zie ik het allang niet meer. Er zitten zulke mooie details en versieringen op dat het voor mij meer een paneel is geworden. Hij gaat nu al drie verhuizingen mee en hij heeft altijd ergens gestaan. Ik vind het wel prima zo, maar wie weet wordt hij ooit wel ergens geplaatst. Als ik een huis zou laten bouwen, wil ik de deur namelijk in dat huis plaatsen. De vis gaat ook al een aantal jaren mee. Acht om precies te zijn. Hij is wel leuk, vooral om naar te kijken. Na deze hoef ik geen andere vis meer, ook omdat ik het zielig vind, maar voor nu heeft deze het prima naar zijn zin.”

Alex en Meinte willen graag aan alle andere studenten laten zien hoe het ook kan. Als je net iets meer aandacht aan je huisje besteedt, kun je er echt je paleisje van maken. Een handige tip voor iedereen die zijn of haar nieuwe kamer betrekt: kies voor de wanden een kleur waar je langere tijd blij mee zult zijn. Je kunt beter een vaas vervangen dan dat je alle muren opnieuw moet verven.

 Huisje-boompje-beestje-AfkeManshanden-1 Huisje-boompje-beestje-AfkeManshanden-2

 Huisje-boompje-beestje-AfkeManshanden-4 Huisje-boompje-beestje-AfkeManshanden-5 Huisje-boompje-beestje-AfkeManshanden-6 Huisje-boompje-beestje-AfkeManshanden-7 Huisje-boompje-beestje-AfkeManshanden-8 Huisje-boompje-beestje-AfkeManshanden-9 Huisje-boompje-beestje-AfkeManshanden-10

Door: Nicky van Veenhuizen
Fotografie: Afke Manshanden

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close