Van alles

Leeuwarden als Culturele Hoofdstad

Toen Jelle de Jong op het orgel een alternatieve versie van Don’t You Worry Child speelde, wist hij niet wat het lied teweeg zou brengen. The Swedish House Mafia pikte het op en gebruikte het in de documentaire van hun afscheidstournee. Friese orgelmuziek die samensmelt met Europese housemuziek. Het lijkt apart, maar past perfect binnen het kader van Leeuwarden als culturele hoofdstad.

Culturele hoofdstad
Elk jaar wordt er in Europa een culturele hoofdstad gekozen. Twee landen wijzen een stad aan die de culturele diversiteit van Europa uitdraagt tegen de achtergrond van de Europese natie als eenheid. In 2018 valt de beurt aan Nederland om een kandidaat aan te leveren. Na de eerste ronde waar Utrecht en Den Haag afvielen, zijn Eindhoven, Maastricht en Leeuwarden over. Zij strijden met elkaar om de felbegeerde titel, die niet alleen prestige met zich meebrengt, maar ook voor een economische stimulans kan zorgen. Bovendien zal de faam van de gekozen stad tot ver buiten de grens reiken. Indien Leeuwarden culturele hoofdstad wordt, is één van de doelstellingen dat vijftig miljoen mensen na 2018 van Leeuwarden en Friesland hebben gehoord. Drie miljoen daarvan moeten er ook daadwerkelijk zijn geweest. De provincie gaat samen met haar hoofdstad de strijd aan om onder andere deze doelstelling te realiseren.

Werkgelegenheid
Om culturele hoofdstad te worden, moet ingespeeld worden op de huidige problematiek van de stad die zich kandidaat stelt. In Leeuwarden trekken jongeren na hun studie weg, omdat er weinig werk voorhanden is. Leeuwarden heeft voor dit probleem een project op touw gezet. Bedrijven worden in contact gebracht met kunstenaars uit Europa. Zij lopen mee met het bedrijf en kijken naar de gang van zaken. Met hun alternatieve visie op de bedrijfscultuur geven zij advies. Op basis hiervan heeft een bedrijf de mogelijkheid een andere koers te varen die zou kunnen resulteren in werkgelegenheid.

Voor studenten
De Friese cultuur heeft meer naamsbekendheid nodig en bouwt als culturele hoofdstad aan een internationaal netwerk dat Friesland in de toekomst op de kaart moet zetten. De projecten bieden ondersteuning. Elk project illustreert een aspect uit de cultuur dat de Friese provincie uniek maakt. Opvallend daarbij is dat Leeuwarden als studentenstad niet aan bod lijkt te komen. Wel is er een aantal projecten die studenten aanmoedigen te participeren. Toen Schieringen, een woonwijk in Leeuwarden, werd weggezet als de slechtste wijk om in op te groeien, waren de inwoners het daar niet mee eens. Daarom zal in het kader van Leeuwarden als culturele hoofdstad een documentaire gemaakt worden. Hierin filmen kinderen hun bestaan in Schieringen en de positieve kant daarvan. Studenten ondersteunen de kinderen bij het maken van hun verhaal. Op deze manier worden de kinderen niet alleen geholpen, maar zien ze ook dat studeren enorm belangrijk is.

Toekomst
Wanneer Leeuwarden de culture hoofdstad van Europa wordt, belooft 2018 een mooi jaar te worden met een karrevracht aan evenementen voor jong en oud. Het lijkt ver weg, maar de datum waarop de officiële kandidaat vanuit Nederland wordt aangesteld, is erg dichtbij. In september maakt de vakjury bekend of het Eindhoven, Maastricht of Leeuwarden is geworden. Jelle de Jong bracht iets teweeg. Hopelijk doet Leeuwarden over een half jaar hetzelfde bij de vakjury.

Door Joris van Uden

 

 

 

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close