Van alles

Jongeren en Rouw

Studente Nanda deelt haar ervaring

Rouw. Je hoort jongeren er niet vaak over. Maar er zijn helaas veel mensen die op jongere leeftijd een dierbare verliezen. Waarom hebben we het daar niet over? Schamen we ons ervoor? Weten we niet wat we moeten zeggen? Of is ‘doen alsof het leven alleen maar leuk is’ de norm geworden op social media dat we dat ook in alle andere vormen van ons sociale leven vertonen? Nanda (25) verloor haar moeder drie jaar geleden aan kanker en ondervond dat praten over haar verdriet met leeftijdsgenoten allesbehalve gemakkelijk ging.

“Al mijn leeftijdsgenoten waren bezig met het bouwen aan hun toekomst. Bezig met school, werken, reizen en vooral leuke dingen doen. Terwijl voor mij het leven gewoon stilstond.” Omdat Nanda merkte dat er weinig over rouw gesproken werd en er ook weinig op internet te vinden was over rouw onder jongeren, begon ze met een blog en Instagrampagina Rouwrumoer. Hierin deelt ze haar ervaringen en geeft ze andere jongvolwassenen tips om met het verlies van een dierbare om te gaan. Ook deelt ze mooie herinneringen. “Je merkt in de huidige maatschappij dat iedereen vooral doet alsof het leven alleen maar leuk moet zijn, maar dat is niet zo. Dus het delen van niet-leuke dingen moet ook gewoon kunnen. Maar aan de andere kant snap ik ook dat jongeren die hier niet mee te maken hebben het heel confronterend vinden, of misschien wel eng, om over rouw te praten.” Volgens Nanda heeft dit ook te maken met hoe we zijn opgevoed. “Je krijgt op school overal les over, over geloof en de maatschappij, maar nooit over hoe je gelukkig kan worden, de dood of dat soort dingen.”

TABOE
Nanda vindt dat we het onszelf moeilijker maken door er niet over te praten. “De dood is een ding dat zeker is als je op deze wereld komt. Ik vind het heel raar dat daar zo’n taboe op ligt en ik denk ook echt dat door dat taboe het rouwproces veel zwaarder wordt. Je niet gehoord voelen of het gevoel hebben dat er geen ruimte is voor jouw verdriet helpt echt niet mee.” Maar ja, we zijn simpelweg niet gewend om erover te praten. “Vroeger werd er bij mij thuis of op school niet vaak over de dood gepraat. Dat was niet echt een onderwerp waar je het even over had. Wat ook logisch is, want het is ook heel verdrietig. Maar het is niet alleen maar verdrietig.”

ROUWHACKS
Met Rouwrumoer wil Nanda laten zien dat rouwen ook deze minder verdrietige kanten heeft. Zo deelt ze persoonlijke verhalen, fijne herinneringen en ‘rouwhacks’. Een van deze rouwhacks is een doosje vol herinneringen. Door een doosje te vullen met spulletjes van haar moeder heeft ze een mooi plekje in huis gecreëerd om zo nu en dan een kaarsje te branden. Met dit soort hacks probeert Nanda andere jongeren te helpen met het rouwproces.

DECEMBER: FEESTMAAND
December is voor mensen die rouwen vaak confronterend. Voor de meeste mensen is het de maand van feestjes, leuke dingen doen, dankbaar zijn en samenzijn met familie en vrienden. Maar als je (net) iemand bent verloren, voelt dit heel anders en is het juist een maand waarbij je stilstaat bij familieleden of vrienden die er niet meer zijn.

Nanda’s meest gehate kersthit is dan ook ‘It’s the most wonderful time of the year’.. “Mijn moeder overleed op 11 december. Als ik naar het rusthuis reed en het liedje op de radio hoorde, zat ik echt te janken in de auto, oh dat vond ik vreselijk! Ik krijg nog steeds een raar gevoel als ik dat liedje hoor.” Ondanks de vervelende herinneringen kijkt Nanda toch wel uit naar de feestperiode. “Mamma en ik maakten er vroeger helemaal een ding van om de kerstboom te versieren en mijn moeder hield echt van familiedingetjes, dus dat hebben we wel weer opgepakt. Het blijft gewoon echt dubbel. Andere mensen denken ‘leuk, gezellig, met elkaar’ en ik denk ‘leuk, gezellig, met elkaar, maar ik mis haar wel heel erg’.”

Nanda zet elk jaar de kerstboom met veel plezier op. “Bij vriendinnen zie je dat ze vaak een supermooie, moderne, hippe kerstboom hebben, maar ik heb echt een heel ouderwetse, oude boom. Ik heb namelijk alle kerstversiering van mijn moeder erin. Ook van mezelf wel een beetje, dus het is eigenlijk echt een foute kerstboom, maar dat vind ik gewoon leuk. Lekker de kerstmuziek aan zoals we dat vroeger deden, dan heb ik het gevoel dat ze er een beetje bij is.”

INFLUENCER
Nanda’s blog is niet alleen voor jongeren die nu rouwen. “Laatst vroeg iemand aan mij: ‘waarom zou ik je volgen, ik ben niemand verloren. Dan volg ik je alleen maar omdat ik nieuwsgierig ben’. Maar dat is helemaal niet erg!” Ze vindt het juist goed als mensen nieuwsgierig worden of aan de zijlijn meekijken. Want misschien lezen ze nu iets wat later kan helpen, als ze wel iemand verliezen. “Als ik een influencer zie die bijvoorbeeld een baby krijgt, dan ben ik ook nieuwsgierig en ga ik het account ook volgen, zonder dat ik zelf een baby krijg of heb. Ik snap niet waarom dat bij dit onderwerp niet zo kan zijn.”

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check Also
Close
Back to top button
Close
Close