Van alles

Interview Yvonne van Gelderen

Leeuwarden een stad voor studenten? Echt wel!
Wat zet mensen ertoe aan in Leeuwarden te gaan studeren en wat kan de hoofdstad van Friesland iemand brengen? Twee opmerkelijke mensen met twee verhalen tegen de achtergrond van Leeuwarden als studentenstad.

Yvonne van Gelderen
Yvonne van Gelderen wordt volgende maand 50 jaar en werkt als practical instructor in één van de restaurants van de Hoge Hotelschool in Leeuwarden. Een restaurant voor studenten door studenten, waar geen dag hetzelfde is. Yvonne doet haar verhaal.

 Waarom Leeuwarden?
Ik ben geboren en getogen in Leeuwarden. De Friese mentaliteit, waar betrouwbaarheid, hard werken en geen blad voor de mond nemen hoog in het vaandel staan, vind ik prettig en daarmee ben ik opgegroeid. Een zevenjarig uitstapje naar Houten en Vianen beviel niet. Heimwee heeft mij doen besluiten terug te keren naar mijn geboortestad en daar werk ik nu 21 jaar. Oost, west, thuis best.

Wat doet een praktijkbegeleider?
Ik begeleid de studenten van de hotelschool tijdens hun praktijkweek bij de IF. De IF is één van de twee restaurants binnen Stenden Hogeschool, waar seizoensgebonden en verantwoorde producten worden verkocht volgens het concept van meesterkok Albert Kooy.

De eerste, tweede en derdejaars studenten die bij mij praktijk lopen, zijn als team verantwoordelijk voor het restaurant en ik begeleid hen in het nemen van die verantwoording.

De hotelschool is een internationale school. Hoe ga jij om met de verschillende nationaliteiten die jij begeleidt?
Het begeleiden van internationale studenten is erg moeilijk. Allereerst eis ik dat iedereen Engels spreekt, zodat iedereen elkaar verstaat en begrijpt. Daarnaast probeer ik met alle internationale studenten een informeel gesprekje aan te knopen om hen op hun gemak te stellen. Verder worden alle nationaliteiten beoordeeld via één beoordelingssysteem. Of dat helemaal terecht is weet ik niet. Een Nederlandse student houdt zich in zijn eigen cultuur immers makkelijker staande dan een Chinese student die van huis uit opgevoed is met compleet andere normen en waarden.

Wat is het leukste moment dat jou bijstaat als praktijkbegeleider?
Een jaar of zeven geleden was er een Chinese derdejaarsstudent met wie ik goed overweg kon. Gaandeweg de module bouwden wij een band op, waarbij ik het idee had dat zij mij, bij gebrek aan haar ouders uit China, als moederfiguur zag. Dit resulteerde op een dag bijvoorbeeld in één of ander raar gekleurd Chinees tovermiddel dat ik kreeg, omdat ik verkouden was. Zij liep in haar tweede module van het jaar praktijk en zou in april gaan trouwen waarvoor zij mij onverwacht als getuige heeft gevraagd. Zij was ervan overtuigd dat ik het zou doen en was in tranen toen ik haar probeerde uit te leggen dat ik onmogelijk mee kon naar China. Misschien is leuk niet het goede woord. Het was een droevige en grappige situatie tegelijk.

Wat is de grootse fout die jij ooit hebt gemaakt als praktijkbegeleider?
Vroeger werden er nog muffins geserveerd met daarover heen een laagje poedersuiker. Er is ooit een student geweest die in plaats van poedersuiker, ontkalkingspoeder heeft gebruikt. Het is mij ontgaan en er waren al drie muffins verkocht toen ik erachter kwam. Twee muffins konden worden achterhaald, één niet. Hoewel het ziekenhuis mij verzekerde dat een kleine hoeveelheid nauwelijks schadelijk is, heb ik er twee nachten niet van kunnen slapen. De verpakking van het middel was gemarkeerd met een kruis en doodshoofd om aan te geven dat het een giftige substantie betrof.

Wat zou jij de studenten van nu willen meegeven?
Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk en dat komt omdat ik passie heb voor wat ik doe. Zonder passie kom je nergens en daarom is het belangrijk om je hart te volgen. Het is misschien al vaker gezegd, maar dat is omdat het juist waar is.

Door Joris van Uden

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check dit ook
Close
Back to top button
Close
Close