LeeuwardenOpmerkelijk

Excentrieke Leeuwarders

Je ziet ze altijd langskomen in het centrum van Leeuwarden, we herkennen ze allemaal maar hebben eigenlijk geen idee wie ze nou echt zijn, hoe ze heten of welke hobby’s ze hebben. Samen met fotograaf Jochem ging ik op onderzoek uit om zo achter het verhaal  van deze excentrieke Leeuwarders te komen! 

Darrel “Wheelie” Hansen

Levensgenieter en té cool voor drie wielen… Darrel Hansen is de naam! Deze man is niet te missen, rollend op zijn opmaatgemaakte driewieler door de straten van het centrum van Leeuwarden tovert hij een glimlach op ieders gezicht.

Het leven van Darrel gaat niet over rozen. Na een scooterongeluk op zijn twintigse maakte zijn leven een grote wending. Het ongeluk vond plaats in ’99 toen Darrel met zijn scooter werd geschept door een trein. Doktoren constateerden dat zijn gehele lichaam verlamd was. In 2001 kon Darrel weer met moeite de eerste voetstappen zetten met behulp van stokken. Na zo’n lang herstel is het voor hem  dan ook een zegen om weer te kunnen fietsen, maar de oude zal hij nooit meer worden.

Met trots laat hij ons dan ook zijn op maat gemaakte elektrische driewieler zien die zowel vooruit als achteruit kan. Wat maakt deze man nou speciaal? Hij maakt wheelies, het liefst zoveel mogelijk. Onopgemerkt blijven lukt niet meer in Leeuwarden, want zelfs tijdens ons gesprek roept een willekeurig voorbij fietsende vrouw: “Wheelie!”. Hij traint zijn evenwicht dag in dag uit door wheelies te maken in de hoop dat hij zo snel mogelijk op een gewone fiets kan fietsen. Zodra we de vraag stellen wat Darrel in het dagelijks leven bezighoudt, antwoordt hij kordaat met: “Chillen en wheelies maken”. Daarnaast houdt hij zich bezig met schoonmaken en dieren verzorgen bij zijn sociale werkplek Het Bos van Ypey. Hij maakt voor ons een laatste wheelie, kijkt een keer in de camera en vervolgt zijn tocht naar het centrum. Ik kan niet wachten op de dag dat ik deze man op een simpele Batavus voorbij zie fietsen.

John “Hendrix” Metcalfe

Het is donderdagnacht, je bent apelazarus en terwijl je je lahmacun met knoflooksaus als een oermens naar binnen duwt, loop je voor de laatste keer die avond door de Doelesteeg. Met de laatste hersencellen die nog actief zijn probeer je je alvast te herinneren waar je aan het begin van de avond je fiets hebt gestald voordat je zogenaamd “even de stad in ging”. Zodra je een vaag idee krijgt waar je stalen ros is, hoor je de akoestische klanken van een gitaar begeleid door een rauwe, maar heldere stem. Het is John, de gitarist.

Deze Engelsman is in 1964 geboren en getogen in Liverpool. Na meerdere jaren in Frankrijk en Spanje te hebben gewoond, is hij nu twee jaar in Ljouwert. Veertien uur per dag trotseert hij weer en wind met zijn gitaar, tamboerijn en djembé. Het is zijn lust, zijn leven en enige bron van inkomsten. Overnachten doet hij dan ook niet in een comfortabel kingsize bed, maar in zijn busje op de dichtstbijzijnde parkeerplaats. Naast de bekende verzoekjes van George Baker, Jason Mraz of John Mayer kan hij ook zijn eigen nummer “Loving You Is A Curse” voordragen. Die heeft hij afgelopen juni geschreven toen het uit ging met zijn vriendin. Hoe hij dit allemaal heeft geleerd? “Just by travelling!” Mocht je hem nou een keer treffen in de Doelesteeg, sta even stil een werp wat kleingeld in de beste man zijn gitaarhoes, verzoekje gegarandeerd!

Door: Jordi van den Bosch
Fotografie: Jochem Schuiling

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close