OpmerkelijkWerk

Docent vs. hufterstudent

Pubers die net van de middelbare school komen, studenten die geen zin hebben in school maar studeren omdat het moet, studenten die alleen studeren voor de studiefinanciering of studenten die docenten tegenspreken, schelden en een grote bek opzetten: je hebt ze zat. Je zult als docent maar zo’n ongeleid projectiel in je klas hebben. Gelukkig overheersen de leuke studenten, met name in Leeuwarden (glijd niet uit over het geslijm), maar rotte appels zijn er altijd. Lisanne sprak met docent Christiaan* en vroeg wat hij in zijn loopbaan als docent allemaal heeft meegemaakt.

First of all: hoe was u vroeger als leerling?
“Ik was een goede leerling. Ook omdat ik dacht: wat als ik daar zou staan?

Wat is het meest voorkomende negatief of irritant gedrag?
“Studenten die keer op keer hun boeken vergeten of huiswerk niet maken. Ze kunnen heus meekijken met degene die naast hen, maar als het elke les voorkomt, dat wordt het op den duur erg irritant. Met je mobiel bezig zijn of door de uitleg heen praten, is ook irritant.”

Is er recentelijk nog iets in of tijdens een les gebeurd?
“Het is niet heel dramatisch, maar een student vond het grappig om mij te filmen met die Snapchatfilters. Ik sprak hem er op aan, maar hij ging door. Uiteindelijk heb ik zijn telefoon ingenomen.”

U heeft het over filmen. Gebeurt dit vaak en heeft u al eens op bijvoorbeeld Dumpert gestaan?
“Ik ken de wet en laat ook weten zodra ik merk dat iemand filmt of foto’s maakt. Studenten kennen de consequenties als het op internet verschijnt. Ik word ook vaak gefilmd wanneer ik boos ben of uitval. Studenten beseffen vaak niet wat er kan gebeuren, mocht je zoiets online gooien. Het schaadt mij als docent, maar de student in kwestie die het online gooit, riskeert ook een hoop. Gelukkig ben ik mezelf nog niet tegengekomen en ik verwacht dit ook niet.”

Ik snap dat het niet mag, maar heeft u diep, diép vanbinnen wel eens een student willen slaan of uitgescholden omdat hij/zij zo vervelend was?
“Een van de redenen dat ik anoniem wil blijven is omdat het heus wel eens door mijn hoofd heeft gespookt een student te slaan. Maar dat heb ik nog nooit gedaan. Het is een kwestie van letterlijk tot 10 tellen.”

Wat was de aanleiding?
“Een student probeerde me continu te dissen en stond intimiderend voor mij. Ze kwam al te laat mijn les binnen. Toen ze zag dat iedereen tentamen aan het maken was, schreeuwde ze door de klas dat ze dit niet ging doen. Ze beweerde dat ze niet wist dat ze dit tentamen had en weigerde het te maken, terwijl iedereen het wist. Het was tenslotte tentamenweek. Ze probeerde mij ervan te overtuigen dat het tentamen niet door moest gaan. Ze werd persoonlijk en maakte kwetsende opmerkingen.”

Ze zeggen vaak, u ook, dat wanneer je goed kwaad bent, je even ‘’tot 10 moet tellen’’. Hoe houdt u uw hoofd koel in situaties waarbij studenten echt te ver gaan?
“Elke docent heeft zijn of haar eigen manieren, maar ik dreig dat ze studiepunten verliezen. Of ik ga naar de studieloopbaanbegeleider. Ik dreig niet alleen, ik maak het ook waar. ”

Hoe is het incident omtrent het meisje opgelost?
“Ik heb haar voor de keuze gesteld: of je verlaat de les met een aantekening en aftrek van studiepunten, of je gaat zitten en maakt gewoon het tentamen. Ze heeft al schreeuwend en vloekend het klaslokaal verlaten. Het was doodstil in de klas. Ik ben naar de studieloopbaanbegeleider van het meisje gegaan. Het bleek dat ik niet de enige docent was bij wie ze dit soort gedrag vertoonde. Ze kreeg studiepuntenaftrek. De volgende lessen was ze gewoon aanwezig en deed ze extreem goed haar best.”

Docenten hebben verschillende regels. Bij de een moet je je telefoon vooraf inleveren, bij de ander mag je de les niet in wanneer je geen boeken hebt of mag je geen pet op…
“Ik vind dat de school of opleiding regels moet maken die alle docenten moeten naleven, maar studenten moeten ook oud en wijs genoeg zijn om zich aan te passen en te accepteren dat er regels zijn.”

Staat u nog met plezier voor de klas?
“Ik sta inderdaad nog met plezier voor de klas. Ik doe het voor de studenten die wél meedoen en uiteindelijk ook voor mezelf omdat ik het leuk vind.”

Onder het mom van ‘docenten willen het beste voor je’: wat wilt u lastposten meegeven?
“Docenten zijn ook maar mensen. Ze verdienen hun brood met lesgeven en willen je iets meegeven over hun vak. Docenten hebben uiteindelijk echt het beste met je voor. Zorg er gewoon voor dat je je werk af hebt, dan ben je jezelf ook niet tot last. Docenten hebben al een diploma, studenten echter (nog) niet. Je moet het voor jezelf doen!”

*De naam Christiaan is wegens privacyredenen gefingeerd.

Door: Lisanne van der Ploeg

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check dit ook
Close
Back to top button
Close
Close