HandigWerk

Dat kan er ook nog wel bij-baan: de baantjes-voor-naast-je-studie top 10

Studeren is voor de elite: je hoort het tegenwoordig steeds vaker. Misschien klopt dat ook wel. Sinds de vrolijke studiefinanciering in een sociaal leenstelsel veranderd is, blijven steeds meer studenten bij hun ouders wonen. Een kamer huren, zeker in de grotere steden, wordt iets voor de balletjes wiens papa één of andere bestuursfunctie heeft bij een offshore kantoor in Dubai. Ik hoor je nu denken: ‘Nou nou nou, is dat niet héél erg pessimistisch?’ Ja, dat zou heel goed kunnen. Want je kunt, als je deel uitmaakt van de iets mindere happy few, natuurlijk ook een baantje nemen naast je studie. Om de keuze wat makkelijker te maken, zetten we ze even voor je op een rijtje.

Op nummer tien:
Wellicht het allerergste bijbaantje ooit is het doen van deur aan deur verkoop. Ken je ze? Die vlotte jongeren die met een iPadje voor de deur staan en je een energiecontract/krant/maaltijdpakket willen aansmeren? Als je er goed in bent, levert het een lieve duit op. Maar er zijn ook dagen dat je in de regen, wind en kou niemand kan strikken die je aanbieding wil hebben. Dan is het gewoon heel erg ruk…

Nummerrrrr negen:
Schoonmaken. Er zijn een hele hoop oude, luie of gehandicapte mensen die zelf niet willen of kunnen schoonmaken. Als je geld nodig hebt, is er altijd wel iemand te vinden waar je voor een paar eurootjes, zwart of gewoon keurig volgens de regels, even de ramen kunt soppen. Of de was doen. Het is maar net wat je leuk vindt.

Wacht, wacht! Het is nummer acht:
In een kroeg werken. Het is gezellig, er is muziek en je kunt zelf ook nog eens een borreltje achterover slaan. Keerzijde is dat je werkdag inhoudt dat je tot een uur of zes ’s ochtends doorgaat. Daarna komt het echt niet meer van studeren. Je houdt trouwens ook geen sociaal leven over. Jij bent altijd aan het werk als je vrienden vrij zijn, en andersom. Je moet ervan houden!

Nummer zeven:
Het is misschien meer een scholierenbaantje, maar ook steeds meer studenten doen het: in een supermarkt werken. Niet heel erg ingewikkeld, je werkt tot maximaal negen uur en je kunt onder werktijd boodschappen. Nadeel is dat het vaak niet heel veel geld oplevert. En zoals gezeg zijn e meeste supermarkten maar tot negen uur open. Heb je dus elke dag tot laat les, dan lukt het al bijna niet meer om een beetje te cashen.

Yes! Zes:
In deze krant staat er nog een leuk artikel over.: Je kunt, zeker als je een vrouw bent, de seksbusiness ingaan. Dat hoef je natuurlijk niet meteen als prostituee te doen, al zal dat vast het meeste opleveren. Je kunt ook gaan cammen, chatten of een beetje in je telefoon hijgen. Erg flexibel werk en het kan flink wat geld opleveren!

Wat rijmt er op wijf? Vijf:
Één van de meest populaire bijbanen onder studenten is het werken in een callcenter. Zeker in Leeuwarden, want we zijn hier echt een callcenterstad. Cendris, ING, Aegon of de Belastingdienst zoeken voortdurend mensen. Lekker op je luie reet de telefoon opnemen. Waarschuwing: je kunt een beetje gallisch worden als je steeds ‘Ja, het ligt niet aan jou, maar ik ben TOCH HEEL BOOS!’ hoort.

Zie hier, nummer vier:
Heb je een beetje een representatief hoofd, een gulle glimlach en een vlotte babbel? Dan kun je er ook voor kiezen om op school lekker voorlichting te gaan geven. Beetje praten met scholieren en ze ervan overtuigen dat jouw opleiding echt heel leuk is. Het is misschien geen baantje dat je elk weekend kunt doen, maar zo’n school betaalt vaak wel heel goed. Kleine moeite, groot plezier!

Nummer drie:
In plaats van werken naast je studie is het tegenwoordig ook mogelijk om, in ruil voor vrijwilligerswerk, in een verzorgingstehuis te wonen. Gewoon helemaal gratis! Jij hebt geen kosten en die oude mensjes hebben wat gezelligheid om zich heen. Een feestje geven, is ook heus mogelijk, want je buren zijn toch doof. Wel is het misschien wat raar voor je onenightstand: ‘Hé, ga je mee naar mijn bejaardentehuis?’

Jeeeej! Nummer twee:
Kun je goed zingen, acteren, dansen of heb je een ander talent? Dan is daar misschien geld mee te verdienen! Het is hard werken, het gaat niet vanzelf en je zult vast enkele tegenslagen te verduren krijgen, maar je kunt er een hoop voldoening uit halen. Je hoeft niet eens echt door te breken, of zo. Als zanger kun je best in een coverband op leuke feestjes spelen. Als acteur kun je best je eigen theatergroep oprichten en een voorstelling spelen. Het geld van alle kaartjes die je verkoopt, kun je dan lekker zelf houden.

Nummer één:
De allerbeste, meest fantastische, flexibele, goedbetaalde superbijbaan is schrijven voor de Leeuwarder Studentenkant. Weet je waarom? Nou, omdat je grotendeels zelf kunt bepalen waar je over schrijft, dus het is altijd leuk om te doen. Je collega’s zijn heel gezellig, al is dat misschien wat minder leuk voor je lever. Daarnaast betaalt het ook echt heel erg goed. Ik schrijf dit artikel in mijn pas aangeschafte jacuzzi. Geintje natuurlijk, maar echt, het is heel leuk hier.

Zo, dit waren ze! Nog aan het twijfelen? Hopelijk heeft deze top 10 je iets meer houvast gegeven. Mogen we allemaal maar snel afstuderen en zoveel geld verdienen dat we nooit meer hoeven te werken. Succes!

Door: Bram Adriaansz
Foto’s: Niels Remigius

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check dit ook
Close
Back to top button
Close
Close