Van alles

Psychische problemen in het studentenleven

Door de jaren heen is het studentenleven bejubeld en beschreven. Het roept beelden op van een jongeman of -dame die geniet van het leven, jarenlang de kroeg uitrolt en uiteindelijk afstudeert. Het hierboven beschreven beeld is wat kort door de bocht, maar illustreert wel dat het studentenleven een zorgeloze periode is. Voor een gedeelte van studerend Nederland is dat zo, voor een gedeelte niet. Onlangs wees onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond uit dat de helft van de studenten in Nederland kampt met depressieve klachten.

Lastige periode

Hoewel het meters bier regent, is de studententijd een stressvolle periode. Een student moet voor zichzelf zorgen, komt in een andere omgeving en wordt blootgesteld aan de verleidingen van een nieuwe stad. Dat is een ingewikkeld proces waar sommigen niet mee om kunnen gaan. Vermoeidheid, stress, angst, concentratieproblemen, een burnout of depressie zijn het gevolg.

Verder zit een groot gedeelte van de studenten in een leeftijdscategorie die op zoek is naar richting. Deze zoektocht is lastig en tegen de achtergrond van een nieuw leven vol verleidingen extra moeilijk.

Marjolein ging tijdens haar studententijd naar een psycholoog. In haar tijd als student  deed het enorme aantal keuzes dat moest worden gemaakt haar duizelen. Ondertussen wilde zij voldoen aan de verwachtingen van familie en vrienden. Wat volgde was een vermoeiende tijd waarin zij niet lekker in haar vel zat. De psycholoog vertelde haar dat een verkeerde beslissing niet erg is en een leermoment moet zijn. Marjolein is nog steeds ambitieus, maar inmiddels ook ontspannen.

Gevoelig onderwerp

Volgens Marjolein rust er een taboe op de psychische problematiek van studenten. Iemand die psychologische ondersteunig heeft, loopt daar niet mee te koop. De Landelijke Studentenvakbond ondersteunt dit in een reportage van EenVandaag. Omdat zij[TA1]  er weinig over horen, is het volgens hun een nauwelijks besproken onderwerp.

Er lijkt daarom voeding te zijn voor de gedachte dat er op hogescholen weinig aandacht wordt besteed aan de psychische problemen van studenten. Toch heeft elke hogeschool in Leeuwarden een decanaat waar studenten terechtkunnen. Ook  zijn er verschillende sites die uitkomst bieden. Op studentengezondheidstest.nl wordt na het maken van een zelftest persoonlijk advies gegeven. Verder staan op ik-student.nl zeven profielen beschreven van problemen die een student kan hebben.

Hulp

Meer dan de helft van de studenten in Nederland kampt met psyschische problemen. Dit illustreert dat een enorme groep baat zou hebben bij psychologische hulp. Een aantal studenten zoals Marjolein zoekt zelf hulp. Een aantal doet dat niet. Voor hun kunnen de eerder genoemde sites een eerste stap zijn. Daarnaast is er een groep die geen hulp wil of nodig denkt te hebben. Voor die groep speelt het lesgevend personeel een belangrijke rol. Zij staan het dichtst bij de student en kunnen de symptomen van een probleem herkennen, mits zij daar extra training voor hebben gehad. Alleen wanneer een probleem wordt herkend, kan er aan een oplossing gewerkt worden. Een student die vaak afwezig is, hoeft niet brak in bed te liggen. Iemand die nooit wat zegt, is misschien niet verlegen. Er zou meer aan de hand kunnen zijn. Of een student vervolgens geholpen wil worden, is de vraag. Wel kan er een poging tot hulp worden gedaan wat misschien leidt tot meer.

Marjolein ging naar een psycholoog, ik naar een verpleegkundig specialist. Uit eigen ervaring weet ik dat psychologische hulp kan helpen. Voor mij is het bespreekbaar, nu de rest van studerend Nederland nog, of in ieder geval de helft.

Door Joris van Uden

 

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close