LeeuwardenOpmerkelijkVan alles

Verborgen plekken in Leeuwarden

De Oldehove, De Waag, de Achmeatoren, De Dikke van Dale en Café de Ouwe Stoep: iedere inwoner van Leeuwarden kent ze. Maar er zijn ook zat plekken in de stad die nog onbekend zijn.

1. Historisch Centrum Leeuwarden (HCL)
Verstopt zit het niet. Integendeel. Je vindt het Historisch Centrum Leeuwarden aan de Groeneweg, grenzend aan de Prinsentuin. Veel mensen kennen de naam of hebben het gebouw wel eens gezien, maar hebben geen idee wat daar allemaal gebeurt. HCL is een informatie- en activiteitencentrum over de geschiedenis van Leeuwarden en omgeving. Dus als je iets wil weten over de geschiedenis van de Friese hoofdstad, dan kun je hier terecht. Het HCL beschikt niet alleen over een enorm archief, maar organiseert ook evenementen en het heeft een aantal vaste en wisselende exposities die gratis te bezoeken zijn. Vaak over met onderwerpen die iets met de stad te maken hebben. Zeker een keer een bezoekje waard.

2. Dr. Watson
Dr. Watson is de eerste speakeasy bar in Leeuwarden. Een watte? Een speakeasy bar. In de jaren dertig van de vorige eeuw waren dat illegale bars waar alcohol werd verkocht tijdens de periode van de drooglegging (1920-1933) in de Verenigde Staten. De prijzen van vergunningen om alcohol te verkopen stegen zo snel dat veel bars hun deuren moesten sluiten. Althans zo leek het. Vele bars gingen stiekem verder. Deze speakeasy barretjes zijn terug van weggeweest én in een nieuw jasje gestoken. Tegenwoordig zijn het cocktailbars die op een lastig vindbare locatie zitten en met weinig zitplaatsen, zonder veel reclame te maken. Dr. Watson serveert supersmaakvolle cocktails en andere alcoholische versnaperingen en elk bezoekje voelt als thuiskomen. Waar het zit? Zoek naar een dokterspraktijk ergens op de Eewal.

3. Post & Everaarts
Post & Everaarts vind je op de Kelders en ziet er op het eerste oog als een brillenwinkel. Dat is het ook, maar wel een stukje luxer dan de gemiddelde. Het lijkt een kleine winkel, waar de muren op je afkomen, maar als je het lief vraagt, mag je misschien wel met de trap naar boven en daar een kijkje nemen. Ze hebben namelijk een binnentuin die je alleen via de winkel kunt bekijken. Er staat onder andere een fontein. De kleine brillenwinkel is een monumentaal pand dat gebouwd is door een graanhandelaar in 1884 en 1885. Het pand staat bol van de geschiedenis en dat is te zien in alle verassend mooie hoekjes en kamers. Tip: In het voorjaar/de zomer is de binnentuin op z’n mooist.

4. Ateliers in de Blokhuispoort
De Blokhuispoort is een prachtig gebouw met een bijzondere geschiedenis waar je niet om heen kunt. Een pronkstuk in Leeuwarden. Maar wist je al dat de Blokhuispoort meer biedt dan een bibliotheek en werkplekken?
Als je helemaal doorloopt naar het einde en daar een deur doorgaat, kun je nog meer leren en zien over de geschiedenis van de Blokhuispoort. Ook tref je er ateliers en winkels van creatieve zzp’ers en ondernemers. Altijd al een nachtje willen slapen in een cel? Zonder problemen of een aantekening op je strafblad? Ook dat kan, want de Blokhuispoort heeft het enige hostel in Leeuwarden met de toepasselijke naam Alibi. Trouwens, over toepasselijke namen gesproken: iets drinken of eten kun je in De Bak en Proefverlof.

5. Stadstuin Leeuwarden
Ergens halverwege de Grote Kerkstraat zit een doorgang die je doet twijfelen of je erin mag. De doorgang lijkt namelijk meer op het begin van iemands achtertuin dan een looppad. De straat heet de Wijde Gasthuissteeg en leidt je naar een schattig binnen tuintje, omringd door huizen waar je naar binnen kunt loeren. Een oase van rust midden in de binnenstad. Aan het einde van het pad kom je uit in de schitterende tuin van het Sint Anthony Gasthuis. Je kunt deze groene parel ook bereiken vanaf de andere kant, ongeveer tegenover het Natuurmuseum, maar via de Grote Kerkstraat is de verrassing groter.

6. Algemene begraafplaats Spanjaardslaan
Het klinkt iets minder vrolijk, maar naast het, ook ondergewaardeerde, Rengerspark, bevindt zich de algemene begraafplaats Spanjaardslaan. Deze begraafplaats werd in 1833 geopend en is dus behoorlijk oud. Er zat ooit een klooster, maar daar kun je helaas niks meer van zien. Er hangt een serene sfeer, alsof je in een andere tijd loopt. Het is namelijk een combinatie van een park en een begraafplaats. Via het Rengerspark lijkt het onbereikbaar, maar je kunt er wel degelijk naar binnen via de grote ingang langs de straatweg. Mooi om een rondje te lopen, tot rust te komen of je dierbaren te herdenken. Er staat zelfs nog een oud lijkenhuisje.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close