Opmerkelijk

De Leeuwarder Jehovah’s Getuigenkrant

Leeuwarden telt ruim 17.000 studenten, ieder met een andere afkomst of een verschillend geloof. Van protestants christelijk tot boeddhist en van heiden tot Jehovah’s Getuige. Die laatste groep gelovigen roept bij veel mensen nogal eens wat vragen op. Waarom gaan ze in hemelsnaam bij de deuren langs? Waarom spreken ze je aan als je op je gemakje de winkelstraat doorslentert?

Onze huis-, tuin- en keukenwetenschappers Friso en Felix kruipen in de huid van een Jehovah’s Getuige om te kijken hoe dit gelovige velletje aanvoelt. Hoe is het om deur na deur bij mensen aan te bellen? Hoe voelt het om op straat shoppend publiek aan te spreken? Onze F-jes gaan op onderzoek uit. En op welke dag kan dit nou beter dan op Hemelvaartsdag?
 Preparation time
In de huid kruipen van Jehovah’s Getuigen: waar begin je in godsnaam mee? Antwoord: bij onszelf. We hebben namelijk al enige voorkennis wat betreft het christendom. Friso was een trouwe zondagsschoolbezoeker, maar is op ongeveer z’n achtste levensjaar gestopt met geloven. Huilend in bed kwam hij tot de conclusie dat er geen hemel kon zijn, want ‘geesten hebben helemaal geen hersens of ogen, dus die kunnen niet denken of zien’. Jaren later is Friso het nog steeds eens met zijn achtjarige zelf.

Felix is zowaar gedoopt en heeft zelfs nog twee extra stappen in het geloofsleven gezet: z’n eerste heilige communie en zijn vormsel. Maar ook Felix is het gelovige padje redelijk kwijtgeraakt. Waarschijnlijk direct na het incasseren van z’n cadeaus die hij kreeg bij z’n vormsel en communie [dit is een grapje dat je alleen snapt als je een christelijke achtergrond hebt, red.].

We vinden het dondersspannend om op pad te gaan. Wat kan ons over de drempel helpen? Uiteraard ja: alcohol. We slaan daarom eerst een gigaglas limoncello achterover voordat er wat moed boven komt borrelen. Gelukkig is Felix nog flink brak van de dag ervoor, dus diens promillage heeft alvast een voorsprong.

Van iemand die anoniem wenst te blijven, krijgen wij ter ore dat het een rage is om als Jehovah’s Getuige met een kind op stap te gaan. Met kindervingertjes tussen de deur wordt deze minder hard voor je neus dichtgeslagen. Maar het bellen van menig kinderopvangadressen heeft niet het gewenste resultaat: niemand wil een kind aan ons uitlenen. Onbegrijpelijk! De moed zinkt ons nog dieper in de schoenen. Gelukkig kent Friso nog iemand van way, way back die ons iets kan vertellen over de ins en outs van het Jehovah-bestaan: een Jehovah’s Getuige van vlees en bloed. Zij tipt ons de site www.jw.org. Felix heeft alle banden met de gelovige mensheid verbroken en zoekt daarom ondertussen zijn heil op Google. Fijn, zo weten we in ieder geval what we preach.

 Kleren maken de (gelovige) man
Maar, alleen inlezen en studeren is natuurlijk niet genoeg. Om echt over te komen als Jehovah’s Getuige moeten Fefe & Frifri er ook uitzien als getuigen van Jehovah. Maar ja, hoe kleedt een getuige zich? Beiden hebben we onze eigen ideeën over de stereotype Jehovah-look. Felix vond een wit hemd zonder kraag wel passend, maar ziet er bij nader inzien toch iets te corpsballerig uit om Jehovah-credibility te hebben. Je kunt Felix uit de studentenvereniging halen, maar hoe haal je de studentenvereniging uit Felix?

Friso heeft z’n huiswerk daarentegen beter gedaan en hoefde daarvoor niet ver te zoeken: zijn eigen kledingkast was voldoende. Gekleed in zwarte wollen trui, grijze pantalon, jaren ‘80-snor en kromme bril slaat hij de spijker in het kruis*. Ba dumm tsssj!

*Weetje tussendoor: Jehovah’s Getuigen geloven trouwens niet dat Jezus aan het kruis is gestorven, maar aan een simpele houten paal. Maar de historisch correcte grap ‘sloeg hij de spijker in een simpele houten paal’ is in dat kader wat minder lollig.

 Jehovah Fun Facts

Wist je dat…
1. De wereld zo’n 7.7 miljoen Jehovah’s telt?

2. Jahweh de Hebreeuwse benaming is voor God?

3. Jehovah’s Getuigen geloven dat ‘porno voor de geest is als roken voor je longen’?

4. Nederland 29.356 Jehovah’s Getuigen-leden heeft?

5. Jehovah’s wel mogen drinken, maar niet dronken mogen worden?

6. De kerk van Jehovah’s een ‘koninkrijkzaal’ heet?

7. Leeuwarden om en nabij de 350 Jehovah’s Getuigen-leden telt?

 

Worlds Most Famous Jehovah’s
1. Michael Jackson
2. Venus & Serena Williams
3. Kim Holland (toen ze nog klein en onschuldig was)
4. Dwight D. Eisenhower (oud-president van the USA)
5. Ginger Spice van The Spice Girls
6. Prince

——————

Om de dagelijkse taken van een Jehovah beter te kunnen begrijpen gaan wij drie uitdagingen te lijf.

 Jehovah Attack

Friso weet te vertellen dat Jehovah soms ook aan de mens wordt gebracht met geestelijke liederen, eventueel begeleid door instrumenten. Gelukkig heeft Friso de nodige gitaar-skills en heeft Felix enig gevoel voor ritme (vooral in bed). Zie hier: de geboorte van een gelegenheidsband. Maar welke band heeft nou geen naam (aldus Felix)? Eh, wat denk je van BZN? Maar die naam is al bezet natuurlijk, dus laten we the Band Name Generator (http://www.bandnamemaker.com) kiezen. Het resultaat: Jehovah’s Attack. Rock on!

En zo geschiedde het dat wij konden beginnen met het schrijven van een lied. Het refrein schudden we zo uit onze mouw. Met dit creatieve tempo besluiten we dat we de rest van het lied prima ter plekke kunnen improviseren.

De songtekst:
Wie kent je door en door, Jehovah!
Wie heeft het beste met je voor, Jehovah!

Al neuriënd gaan we op naar de bloemetjesmarkt, waar we zo dadelijk Jehovah op melodieuze wijze onder het nietsvermoedende publiek gaan verspreiden. En ja hoor: het publiek (twee oude vrouwen en drie tienermeisjes) is zo goed als extatisch. Dit geeft ons de nodige moed om nog harder te zingen. Alle spanning verdwijnt als haat in de hemel, totdat er een jongen op onze schouders tikt en vraagt: “Is dit serieus?” Instinctief drukt Felix hem een homemade flyer in de handen, waar op staat: “Wie heeft de macht over de wereld?” en een afbeelding van God met de wereld in zijn hand. De jongen antwoordt ad rem: “Ikzelf.” Instemmend knikt Felix ja, in de hoop dat de jongen snel zijn pad gaat vervolgen. Awkward!

Het Jehovah-promoteam

Uiteraard kunnen missionarissen Felix & Friso niet zonder promomateriaal de straat op. Er moeten flyers uitgedeeld worden! Na enig speurwerk op [advertorial] JW.org [/advertorial], onze favoriete site over Jehovah, vinden we een prachtige filosofische vraag met een mooie prent van Jehovah. Na het betere knutsel- en doe-het-zelf-werk liggen de flyers op tafel. Maar ja, nu moeten ze nog in de handen geduwd worden. Geen. Zin. In.
Doemscenario’s zweven door ons hoofd. Stel nou dat we met een collega-gelovige in gesprek komen, die psalm 23 uit z’n hoofd kent en hier wel even over wil bakkeleien? Angst. Maar we zetten ons er wederom, zo goed en kwaad als het gaat, overheen. Met veertig flyers op zak staan we uiteindelijk voor de HEMA. Met iedere flyer die we uitdelen, knijpen onze bilspieren weer samen. Dit gaat zowaar op Russische roulette lijken. Als er ook maar iemand meer kennis heeft dan wij, dan zijn we aan de houten paal genageld. Maar de goden (of moeten we zeggen: Jahweh?) zijn ons wederom gunstig gestemd. Hoewel niemand met ons wil praten, lijkt de filosofische spreuk een gouden greep te zijn. Zelfs op de gezichten van de mooiste vrouwen ontstaan rimpels op het voorhoofd door het mijmeren over de diepgaande vraag op het stukje papier. Je ziet ze denken: ja, wie heeft eigenlijk de macht over wereld? Check in the box!

 De voet tussen de deur

Alles goed en wel, het wordt nu tijd voor het meest confronterende aspect van de middag: het aanbellen. Het is nu eenmaal not echt done om zelf snel het gesprekje af te kappen als je bij iemand voor de deur staat. Bovendien hebben we geen stalen neuzen, schattige peuters of helmen die ons zullen beschermen tegen de harde klappen van dichtslaande deuren. Dit gaat pijnlijk worden. Bij de eerste deurbel staan we te trillen op onze benen (spreekwoordelijk dan, want wij zijn natuurlijk mannen en vooral stoer).
Felix is de uitverkorene om het eerste woord te gaan doen, omdat Friso een chicken, angsthaas en scaredy-cat is. Na enige twijfel bellen we aan. Helaas, niemand thuis. En bij de buren ook niet. En daarnaast ook niet. Pas na bel nummer twaalf horen we gestommel. De zweetdruppels lopen inmiddels over onze voorhoofden. Langzaam gaat de voordeur open en steken we een flyer naar voren. De man kijkt ons schuddend aan en sluit de deur. Bij de volgende deur waar we aanbellen wordt ook open gedaan. Ditmaal iets minder vriendelijk. Met verheven stem roept de man dat wij hem niet moeten lastigvallen en verzoekt hij ons vriendelijk doch dwingend zijn stoep te verlaten. Met een harde klap slaat de deur dicht. Na dertig maal bellen zijn we door onze flyers heen en verklaren we het experiment tot gesloten.

————–
De beste manier om mensen op straat aan te spreken over het geloof
Friso wil jullie zijn grappige manier om mensen over het geloof aan de praat te krijgen niet onthouden. Doe er je voordeel mee.
Friso: Weet u misschien ook hoe laat het is?
Persoon X: Uh, kwart over twee!
Friso: Nee!
Persoon X: Huh?
Friso: Het is tijd voor Jezus!
Persoon X: …

————–

Vanuit het Jehovah’s Getuige-werkveld: ervaringsdeskundige Nasira Noordmans:
Ik ben zelf één een van Jehovah’s Getuigen en met dit geloof van jongs af aan opgevoed. Op 17 jarige leeftijd heb ik besloten mij te laten dopen. Het is voor mij niet raar om een Jehovah’s Getuigen te zijn, wij zijn net als alle andere mensen, maar houden ons aan bijbelse richtlijnen. Ook vieren wij wel feestjes, drinken een wijntje of eten een taartje. Mijn geloof komt in het dagelijkse leven wel vaak aan bod en roept bij mensen vragen op, hier kan ik dan altijd veel over vertellen. Want waarom gaan wij eigenlijk langs de deuren en spreken wij mensen op straat aan? Dit komt omdat deze opdracht in de bijbel staat in matteus 24:14 ‘En dit goede nieuws van het Koninkrijk zal op de gehele bewoonde aarde worden gepredikt..’ en wij houden ons vast aan de hoop in openbaring 21:4 ‘En Hij zal elke traan uit hun ogen wegwissen…en de dood zal niet meer zijn’ dat er een toekomst zal komen zonder lijden en verdriet. En deze boodschap willen wij graag delen met mensen. Maak je maar geen zorgen, je zal geen Jehovah’s Getuigen zingend op straat tegenkomen. Wij zingen alleen liederen in onze koninkrijkzaal. Als je benieuwd bent hoe wij vergaderen, kom dan eens een kijkje nemen. De deur staat bij ons ook altijd open en je zit nergens aan vast.”

 De eindconclusie
Potjandrie, wat hebben wij zitten stressen. Geloof ons, het lijkt veel gemakkelijker dan het is, een geloof verkondigen. Niet alleen om de Bijbelpassages die je uit je hoofd moet kennen, maar omdat je best wel vaak wordt weggekeken. Dat je zo ontzettend vaak wordt afgewezen, daar wordt je me toch potje onzeker van. Gelukkig zijn wij superstoere machomannen en zullen wij daar niet zo snel last van hebben, maar wij moeten eerlijk bekennen dat wij enkel respect hebben voor het doorzettingsvermogen van de Jehovah’s Getuige. Ze moeten wel heel erg overtuigd zijn van hun geloof, anders durf je deze stappen echt niet te zetten. Volgende keer als er een getuige bij ons voor de deur staat, zetten wij sowieso even een lekker bakje voor ze. Want wij weten hoe vervelend een afwijzing kan zijn. Aan alle Jehovah’s Getuigen die de Leeuwarder Studentenkrant lezen: onze voordeur staat altijd open!

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close