LeeuwardenStuderen

Docent van het jaar: Dirk Sierd de Vries (en de top 10)

And the Docent van het Jaar 2013-2014 is..

Dirk Sierd de Vries!

Jawel, daar is ie dan, de onbetwiste winnaar van de titel Docent van het Jaar 2013-2014: Dirk Sierd de Vries! Met maar liefst 360 stemmen wist deze 25-jarige NHL-docent flink wat didactische concurrentie achter zich te laten. Wij gingen met bloemen en slingers naar NHL Hogeschool om de blij verraste Dirk Sierd te feliciteren en uiteraard te vereeuwigen in beeld en geschrift. The floor is yours, Dirk Sierd!

Paspoortje

Naam:                                  Dirk Sierd de Vries

Leeftijd:                              25 jaar

Opleiding:                          Communication & Multimedia Design

Vak:                                      Webprogrammeren

Huisdieren:                        “Nee, daar kan ik echt niet voor zorgen. Ik vind planten al moeilijk. Mijn schoonouders hebben wel een hamster, die vind ik heel leuk. Hij heet Trui.”

Geliefde:                           Marleen de Groot

Guilty pleasure:              Metal-muziek

Zo Dirk Sierd. Daar zitten we dan. Had je verwacht dat je zou winnen?
“Nee, totaal niet. Ik had verwacht dat docenten die al heel lang lesgeven eerder zouden winnen, de zwaargewichten onder ons. Er waren ook meerdere docenten bij Communication & Multimedia Design genomineerd, dat zijn natuurlijk ook fantastische docenten.”

Zou jij ook op jezelf stemmen of op iemand anders?
“Ik zou op iemand anders stemmen.” Denkt na. “Op mijn collega. Joke Lunsing. Die geeft les in Concepting.” Denkt nog eens na. Trommelt met vingers. “Joke is gewoon een heel betrokken docent. Stelt goeie vragen, geeft ruimte en vertrouwen en waardering. Je leert jezelf kennen bij Joke.”

Had je zelf vroeger ook een favoriete docent?
“Ja, op de havo bij Geschiedenis. Heer Melijn, heette hij. Hij had z’n telefoontje altijd prominent aan zijn broek, deed z’n koffertje open, klepte een uurtje en liep dan het lokaal weer uit. Grappig vond ik hem. Ik kwam hem later weer eens tegen toen ik in de Apple Store werkte. Hij had een hersenbloeding gehad. Hij en zijn vriendin kochten een iPad en ik bood aan deze bij hem thuis uit te leggen. Sindsdien kom ik nog regelmatig bij hem. Maar hij kan alleen nog maar ‘ja’ en ‘nee’ zeggen.”

Waarom denk je dat je zo populair bent? Wat maakt jou anders dan andere docenten?
Kijkt omhoog en denkt na. “Als ik daar antwoord op zou geven, zou ik andere docenten afvallen. Maar ik denk wel dat de studenten mij als enthousiast en betrokken zien. Praktijkervaring vinden ze ook heel prettig, dat geeft je wel een bepaald aanzien. Ach, ik denk ze mij wel áárdig vinden. “

 Wat vind je zo leuk aan docent zijn?
“Als je binnen je vakgebied aan het werk moet, verlies je vaak je vrijheid om je in je vak te ontwikkelen. Tenzij je daar in het weekend nog tijd voor vrij wilt maken. Als je docent bent, blijf je je automatisch ontwikkelen. Dat houdt je enthousiast, waardoor je dingen beter over kunt brengen. Ik vind het heel leuk om te zien dat studenten dat dan oppakken.”

Heb je campagne gevoerd? Heb je mensen omgekocht om op je te stemmen?
“Ik ben raadslid bij het CDA en mijn partijgenoten hebben wel iets op de website gezet. Maar of dat echt heeft geholpen… Niemand kent mij nog, er zijn misschien tien actieve CDA’ers die hebben gestemd. Ik wil het interview wel spannend maken, maar ik heb ze niet voor omgekocht, hoor. Hoe het voelde om eens op een andere kandidatenlijst te staan? Op een bepaalde manier is de politieke lijst staan wel spannender, omdat ik daar zelf voor kies. Bij de lijst van de Leeuwarder Studentenkrant kon ik alleen maar op m’n reet zitten en wachten totdat de prijs binnenkwam. En die kwam ook binnen, haha!”

Ga je ook misbruik maken van je titel?
“Ik verwacht dat niet te hoeven doen. Ik heb van Joke geleerd: als je gaat zoeken naar waardering en erkenning, dan krijg je het niet.”

Last but not least: heb je tips voor andere docenten om net zo goed te worden als jijzelf?
“Ja. Ik heb eens een keer een tv-programma gezien over een andere Docent van het Jaar-verkiezing. Je denkt misschien: de nieuwe generatie studenten wil alleen maar hip en happening, maar de winnende docent was de ouderwetse leraar met snor die betrokken was en zichzelf bleef. Karakter telt meer mee dan de tools. Trucjes doen het ‘m niet.”

Vieren dan maar, deze titel?
“Ja! Maar ik zit nu wel met de druk van de winnaar hè? Ik moet volgend jaar wel weer winnen, anders voelt het alsof ik verlies. Jullie hebben m’n werk er niet gemakkelijker op gemaakt!”

 

Beste docent per hogeschool

NHL Hogeschool

Dirk Sierd de Vries

Communication & Multimedia Design

“Geeft leuk les, helpt overal mee. Leuk om mee te praten over niet-school dingen.”

Minerva Academie voor Popcultuur

Rutger Middendorp

Creatief schrijven, Conceptontwikkeling, Storytelling

“Hij laat je verder denken, is niet bang om pittige, maar goede feedback te geven. Bij Rutger hoeft ook alles niet via de boekjes, zolang jij er maar van leert en het proces ervaart.”

Stenden Hogeschool

Brenda de Zwaan

International Hospitality Management

“Erg enthousiast en deskundig in waarover ze les geeft: wijn. Ze legt op een interessante en grappige manier uit. Als het bijvoorbeeld over vergisting gaat, staat ze met d’r hand Pacman na te doen: “Eet suiker en poept alcohol weer uit”. Fantastische lessen!”

Van Hall Larenstein

Tjibbe Stelwagen

Kust- en Zeemanagement

“Tjibbe weet de meest droge stof om te toveren in iets leuks en interessants. Hij is altijd in voor een geintje en als je hard je best doet zelfs voor een pilsje! (maar dat mag niemand weten!! shhhh)”

Top 10 Docenten op willekeurige volgorde: 
Ido de Jong
Tjibbe Stelwagen
Cor van Vlisteren
Marleen Suurmeijer
Dirk Sierd de Vries
Brenda de Zwaan
Simon Rozendal
Yvonne ter Brugge
Ritsko van Vliet
Louwrens Wouda

 

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check Also
Close
Back to top button
Close
Close