Opmerkelijk

De Leeuwarder Hooligankrant

In deze editie gaan Felix en Friso als vanouds voor jullie op pad! Na undercover te gaan als zwervers, gehandicapten en Jehova’s Getuigen, studeren Friso en Felix nu voor supporters. En niet zomaar supporter, maar leden van de harde kern! Natuurlijk testen we de wateren bij ons eigen SC Cambuur. Een hele opgave, aangezien Fe en Fri van de categorie “Wat was buitenspel ook alweer?” zijn.

De voorbeschouwing
Voetbal-amateurs als ze zijn, gaan Felix en Friso zich eerst flink inlezen. De Cambuur-site wordt onze startpagina, clubliedjes worden onder de douche ingestudeerd en spelers uit het hoofd gememoreerd.
Felix kent de films Hooligans 1&2, Rise of the Footsoldier en Football Factory uit zijn hoofd, dus aan zijn gedragsregels zal het niet liggen. Friso hoeft enkel zijn familie te interviewen. Hij is het zwarte schaap in een gezin vol Cambuur-supporters. Terwijl we onderweg zijn naar de wedstrijd Cambuur-Dordrecht, geeft Friso’s moeder nog een life saving tip mee. “Vooral niet: “Go Dordrecht!” roepen tussen de Cambuur-supporters, seun!” Bedankt voor het vertrouwen mam.

Wat is voetbal?

Voetbal. Misschien hebben jullie er ooit van gehoord, maar weet je er het fijne niet van. Voetbal is een balspel gespeeld door twee teams van beiden elf spelers. Het is dan ook de bedoeling om de bal zo veel mogelijk in het ‘doel’ van de tegenstander te scoren. Veelal wordt voetbal, zoals het woord al zegt, met de voet gespeeld, maar de bal mag eigenlijk door ieder deel van het lichaam worden verplaatst (op de armen en de handen na). Wist je dat voetbal zelfs op professioneel gebied wordt gespeeld? Zo is voetbal wereldwijd veruit de populairste sport, met de meeste aanhang. Wij Nederlanders zijn erg goed in dit balspelletje, en wanneer wij niet herenigd zijn door middel van de oranjekoorts, is Nederland opgedeeld in diverse clubs van verschillende steden. Ook Leeuwarden kent zo’n populaire club, namelijk SC Cambuur.

Iedere club, zo ook SC Cambuur, heeft een aanhang. Deze noemt men ook wel supporters. Zonder club geen supporters en zonder supporters geen club. De taak van een supporter is het aanmoedigen van de spelers van het eigen team. Fanatieke supporters kunnen daarnaast ook nog joelen naar spelers van het andere team!

Enter the stadium

Voor de wedstrijd nemen we de laatste Cambuur-feiten nog even door. Al snel wordt duidelijk dat Friso hier een thuiswedstrijd speelt: qua Cambuur-facts steekt Friso met kop en schouders boven Felix uit. Felix laat zich van zijn betere kant zien door het meezingen van de clubliederen, hoewel hij steevast een octaaf te hoog zingt.

Naast de Cambuur knowledge, mag de hooligan outfit natuurlijk ook niet ontbreken. Naast het welbekende Cambuur-shirtje en -sjaaltje, zag Felix op de nodige harde kern-video’s dat leren jasjes en mutsen ook tot de standaard klederdracht behoort. Friso ziet het leren jasje ook wel zitten, maar vindt dat daar nog sneakers en een trainingsbroek onder moet. Plus nog een prachtige trui met daarop Cambuurs iconische hertje gewapend met een honkbalknuppel.

Tijd om ons naar het stadion te begeven. Nog maar vers uit de deur gestapt, beginnen de nep-hooligans al de eerste blunder. Waar is in godsnaam het Cambuur stadion? Na een snelle raadpleging op 9292ov, blijkt dat er gewoon een lijnbus naar het hol van de leeuw rijdt. Dit moet wel een bus vol met zingende supporters zijn, leuk! Eenmaal in de bus komt deze illusie tot een snel eind. De stoere jongens delen de bus met 4 hoogbejaarden en 2 meisjes onderweg naar blokfluitles. Ook gezellig.

 

Spoedcursus Cambuursupporter

Ga je binnenkort voor het eerst naar Cambuur? Weet je je geen houding te geven? Kijk niet verder dan onze spoedcursus Vakjargon Harde Kern! Wij verven je hert geel blauw!

Friese Derby = Verwijst naar de eeuwig durende strijd tussen de twee voetbalgiganten uit het Noorden
Akkrum-Súd = Hoerenveen
Hoerenveen = DKV
DKV = De afkorting van 30 kilometer verderop, oftewel Heerenveen. Sommige Heerenveen supporters gebruiken de term 30 kilometer verderop om Cambuur aan te duiden.
Zwarte Parel = Een heel erg goede voetballer met een donkere huidskleur. Op dit moment is dat Ogbeche. Hoe we dat moeten uitspreken weten we op de redactie niet.
Anti-Fries = Een koosnaam, een houding en een way of life

“DOE DIEN BRIL OP (JUH)!” = Een leus die je richting de scheidsrechter kunt roepen wanneer hij fluit (of niet) ten nadele van Cambuur.

1ste helft: zachte kern


Eenmaal bij het stadion aangekomen, vragen hooligans Friso en Felix zich af bij welke ingang ze naar binnen moeten. Na weggestuurd te worden bij de hoofdtribune, komen we bij tribune Noord terecht. Eenmaal in de rij komt de volgende uitdaging: waar zijn in godsnaam de gereserveerde stoelen? Ook die vinden we, en dan horen we al snel dat iedereen om ons heen druk de wedstrijd aan het voorbespreken is. Behalve wij natuurlijk, want wij weten bij god niet wat deze wedstrijd inhoudt.

Om ons heen horen de term ‘gouden punten’. Wij laten dit vakjargon ook een paar keer vallen, niet wetende waar we het over hebben. Maar goed, het leidt wel tot de nodige interactie met onze soortgenoten. Dan gaat de eerste helft ging eindelijk van start. De sfeer in het stadion is direct goed te voelen. Felix en Friso zingen hakkelend en mompelend de eerste clubliedjes mee. En dit heeft z’n effect: na 5 minuten scoort Cambuur al de 2-0! Een supporter die later binnenkomt vraagt aan Felix wie het tweede doelpunt heeft gescoord, waarop Felix overdonderd zegt: “euh, dat weet ik niet meer.”

Na wat zingen en doelpunten zit de sfeer er helemaal goed in en zijn we op zoek naar meer actie. Wij willen naar de M.I.-Side! Maar eerst: bier!

Rust: supportershome ‘t Hertsje
Tijdens de rust moet er natuurlijk bier worden gedronken in het supporters home. Hier drinken we moed in om ons zo in het SSC ultra’s vak te gaan begeven. Na het nuttigen van onze alcoholische versnapering, is het weer tijd om naar de tribune te dartelen. Felix wordt alleen bij de deur tegengehouden omdat ‘echt bier’ niet buiten de supporters home-muren zijn toegestaan. Al snel wordt het bij één van de senioren van de M.I-Side duidelijk dat Friso en Felix nog maagden zijn. Op Cambuur gebied dan.

De man vertelt Friso dat hij zich als inwoner van Liwwadden flink moet ‘skamen’ dat dit zijn eerste keer bij Cambuur is. Gelukkig is de meneer verder ontzettend aardig en vertelt hij voluit over zijn 40 jaar supporterschap van Cambuur. Na een reeks spannende anekdotes waar je Hollywood films op kunt baseren, zijn we er helemaal klaar voor om het SSC Ultra’s vak te betreden. Nog wel inclusief de nodige spanning in onze lijven, uiteraard.

2de helft: harde kern
Met staart tussen de benen en enige twijfeling sjokken Felix en Friso richting het SSC Ultra’s vak. Luidkeels wordt de tweede helft met 200 decibel ingeluid. Jawel, we staan nu zowaar in het ‘harde kern-vak’. Links en rechts worden we wat vreemd aangekeken, maar na het zingen van wat Cambuur-hits worden ook wij geaccepteerd. Hier beleven we pas echt de ultieme Cambuur-experience. Op een goed ogenblik komt “en wie niet springt die is een boer” voorbij. Friso hoort echter niet goed wat ze precies zingen, en valt in met: “en wie niet spring die is een hoer”. Helaas valt deze remix niet echt in de smaak en wordt Friso aangesproken zijn gedrag. Felix denkt: “ah, we gaan dus toch nog even een ommetje langs het Medisch Centrum Leeuwarden maken.” Maar het loopt met een sisser af. Nadat Friso de man heeft bedaard en vertelt dat het onze eerste keer is, worden we opgenomen in de SSC Ultra’s menigte. Bij ieder lied dat wordt gezongen, komt de man naar ons toe en vertelt waarom het desbetreffende nummer wordt gezongen. Wat een service! Een andere Cambuur-fan is zelfs zo blij met onze komst, dat hij Felix bij zijn baardje beetpakt en deze even van dichtbij bekijkt. “Ik wou dat ik zo’n baardje had, ik heb geen baardgroei!” Felix werd er verlegen van.

De 6 biertjes in het supportershome beginnen ook z’n werk te doen, en maakt het alleen nog maar leuker en gemakkelijker. Na een fantastische overwinning van 4-1 wordt de wedstrijd afgesloten met de alom bekende Cambuur-anthem ‘Tsunami’. Schreeuwen, springen en sjaaltjes in the air!

Harde kern aan het woord

Friso en Felix kunnen van alles roepen, maar die snappen er toch niks van. Daarom vroegen we JM (de geïnterviewde wil liever anoniem blijven) uit de harde kern om te vertellen wat SC Cambuur zo uniek maakt.

JM: “Wat de harde kern van Cambuur uniek maakt, is dat we aanwezig zijn in goede maar ook in slechte tijden. Als Cambuur voor staat of als Cambuur achter staat, wij zijn altijd vocaal aanwezig. Toen Cambuur onderaan stond in de Jupiler League zaten er altijd een paar duizend man op de tribune, ook al ging het enorm slecht, Onze supporters hebben eelt op hun voetbalhart. Als de tegenpartij scoort zingt de M.I.-Side zelfs: “We laten de moet niet zakken!” Nu het goed gaat met de club heeft de geel/blauwe aanhang meer bekendheid gekregen en wensen vele clubs dat ze de sfeer zouden hebben die Cambuur heeft. In De Kuip was de Cambuuraanhang in het uitvak zelfs luider dan het legioen, terwijl ze met 5-1 achterstonden. Dit maakt ons uniek!”

De nabeschouwing

Onze F’jes waren in het begin een beetje zenuwachtig, bang voor alle enge vooroordelen over hooligans. Maar uiteindelijk viel het reuze mee en was het simpelweg heel erg gezellig. Het feit dat Leeuwarden Dordrecht compleet inmaakte hielp natuurlijk mee, maar ondanks dat: SC Cambuur voelt als een broederschap. Felix zit er nu zowaar aan te denken om een seizoenskaart te kopen en Friso is eindelijk weer geaccepteerd door zijn Cambuur-liefhebbende familie.

In de voetsporen van Friso en Felix treden? Of simpelweg een mooie avond meemaken? Tickets kun je kopen via: www.cambuur.nl

Door: Felix Bekkers & Friso Visser
Fotografie: Jochem Schuiling

 

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close