Leeuwarden

Verborgen, maar niet geheim!

Lokale etablissementen die jouw niveau van leven ten goede zullen komen

In september zijn er weer een hoop nieuwe studenten aan een nieuw avontuur begonnen in onze mooie stad. De grote supermarktketens zijn er maar al te blij mee, want dat betekent dat er ook weer veel stufi uitgegeven gaat worden. Maar Abel gaat je laten zien dat er ook een leven na de Jumbo, Appie en Lidl is. Gun jezelf een beetje extra joie de vivre zonder een meerprijs.

Tekst: Abel Hoekstra // Fotografie: Lobke Zijlstra

De Oude en Nieuwe Oosterstraat.
Aan de oostkant van het centrum zit een steeg die fungeert als oosterse bazaar en oer-Hollandse markt tegelijkertijd. Een slager, kaaswinkel, bakkerij en een groenteboer met veel oosterse producten bieden er alles wat jij dagelijks nodig hebt.

Beginnend aan de kant van de Oosterkade, komen we als eerst een tweedehands kledingwinkel tegen. Over en Weer verkoopt tweedehands merkkleding. Voor de student met een kleine beurs is dit uiteraard een aanrader. Een aantal stappen verder vinden we tegenover elkaar Koetshuysch Kaas en Bakkerij Van Eck. Kwaliteit staat er hoog in het vaandel en ze zijn niet vies van behulpzaamheid. De eerste twee schrijven van de Schijf van Vijf kun je er bovendien direct vervullen.

Lokale ondernemers zijn goed voor de stad en ze bieden je hun diensten aan voor een eerlijke prijs. Toko Anadolu verkoopt bijvoorbeeld veel verse groenten en fruit, die je in een eigen zakje kan doen. Geen gepruts met plastic bakjes en nodeloze verpakkingen. Een ruime keuze aan olijven en fetakaas maakt dit de zaak voor mediterrane producten bij uitstek. Dat is nummer drie van de Schijf van Vijf.

Slagerij Velstra heeft een enorme keuze aan lekker vlees. Vlees kopen bij de supermarkt is wel erg 2009 en hier mag je tenminste zelf de hoeveelheid bepalen, wat goed is voor het milieu, jouw gezondheid en portemonnee. Een ander groot voordeel is dat deze mensen goed weten wat ze verkopen en je dus van advies kunnen voorzien.

Het Boomsmamuseum
Aan de Bagijnestraat ligt een iets minder opvallend museum. De familie Boomsma heeft al generaties een destilleerderij in Leeuwarden. Voor hun klassieker, de Beerenburger kun je hier terecht en je koopt het direct bij de producent. En voor een kleine prijs mag je ook nog het museum in, waar je wegwijs wordt gemaakt binnen het bedrijf. Een bedrijf dat al erg lang onderdeel is van Leeuwarden en de lokale cultuur. Niet onbelangrijk: er zit ook een proeverij bij. Drank, de nummer zes in de Schijf van Vijf, helaas wel alleen voor 18+.

IJssalon Margje 24
Aan de Harlingersingel zit een wat sober ogende ijssalon. Het verhaal erachter is evengoed bescheiden, maar wel speciaal. Het ijs dat hier wordt verkocht komt van één Friese melkveehouderij en de melkveehouder zelf staat soms achter de vitrines. Lokale producten stimuleren ten eerste de lokale economie, maar het belangrijkste is dat het ijs erg lekker is en dat de medewerkers goed weten wat ze in huis hebben!

Madam Fromage
Bij de borrel hoort, ook in de herfst, een kaasje en een worstje. Madam Fromage aan het Ruiterskwartier heeft hier haar specialiteit van gemaakt. Zelden zie je ergens zoveel keuze aan worst en kaas bij elkaar en proeven is geen probleem. Naast een vaste keuze zijn er periodiek wisselende aanbiedingen waar je het zelf nooit voor had kunnen maken. Deze winkel garandeert impulsaankopen waar je geen spijt van gaat krijgen.

Conclusie
Een supermarkt is gemakkelijk, dat is hun bestaansrecht. Echter, de kleinere ondernemers in onze stad leveren een andere ervaring. Als je dagelijks je boodschappen doet bij de kleinere ondernemer leren ze je kennen, ze groeten je op straat en geven je een gevoel van community. Dan merk je dat de grootte van de stad niet uitmaakt en dat jij wel degelijk op een leuke en lekkere manier een verschil kan maken. Deze lijst is incompleet, maar het is wel een begin. Zie het als een korte samenvatting van een aantal ondernemingen die een (dagelijks) bezoek waard zijn. Treat yoself!

 

 

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close