Opmerkelijk

Treasure hunting

Even een kleine flashback naar de eerste week van je studie hier in Leeuwarden: voor sommigen een half jaar geleden en voor de ander net iets langer. Toen was je nog zo groen als gras en je had de drank tijdelijk afgezworen na die epic, bezopen introductieweek. Week één brak aan en het echte werk begon: aan de studie. Destijds hebben je intro-ouders je wel het één en ander aan informatie meegegeven, maar eigenlijk maakte het ze geen reet uit wat je doet, want zij hebben hun studiepunten binnen. Wat ze vergaten uit te leggen is die onlogische klere-indeling van de lokalen en praktijkruimtes! Welke idiote architect heeft dit gebouw ontworpen en welke grotere idioot heeft dit in vredesnaam goedgekeurd? Om erachter te komen op welke schol je nou het makkelijkst verdwaald, is Jordi op architectonisch onderzoek gegaan.

Minerva
‘Creatief, artistiek en alternatief’ zijn de eerste woorden die mij te binnen schieten als Minerva Academie voor Popcultuur de revue passeert. Zowaar voor het eerst in de historie van de Leeuwarder Studentenkrant Hogescholenvergelijking wordt er onderzoek gedaan aar deze dependance van de Hanzehogeschool in Leeuwarden. Bij binnenkomst tref ik een vriendelijke receptionist, genaamd Hendrik, die mij begroet en vraagt of hij mij kan helpen. Verdwalen, daar kom ik voor! Dit was thuiskomen van een koude kermis, aangezien er 24 lokalen op de eerste verdieping zijn, zeven barakken waar muziekopnames worden gedaan en nog een handvol kantoren. Pleh, té overzichtelijk en klein.

Treasurehunt-level 1/5

Van Hall Larenstein
Hogeschool Van Hall Larenstein heeft wat weg van een gemeentehuis, maar dat is het niet. Vanaf de straatkant is de helft van het gebouw zichtbaar. Het gebouw loopt nog ver naar achteren door en is overzichtelijk onderverdeeld in de Boog, de Strip en het Forum, zo is mij verteld. Voor de zoektocht van de Boog naar de ‘Ve’- of ‘Va’-vleugel, mag je je wandelschoenen ook wel uit het vet halen. Dat hier kilometers gemaakt worden op een doordeweekse dag geloof ik maar al te graag. De uitgestrekte hogeschool is daarentegen wel logisch ingedeeld in tegenstelling tot zijn concullega’s. De Boog heeft theorielokalen, de Strip voornamelijk praktijkruimtes en in het Forum zijn de kantoren van leraren of het secretariaat. Veel kilometers, genoeg overzicht.

Treasurehunt-level 3/5

NHL
Het architectonische wonder van Leeuwarden, van buiten dan. In ’84 door Abe Bonnema ontworpen: de ‘oude Bouhof’, ook wel bekend als een doolhof van lokalen en kruip-door-sluip-door-gangetjes. Van horen zeggen heeft mijnheer Bonnema dit zo ontworpen omdat het hbo op zichzelf ook een zoektocht is. Deze inspirerende quote heeft meegenomen in zijn ontwerp, aldus de mythe. Die wordt al snel ontkracht door de vriendelijke receptionistes Carla en Irma, die mij vriendelijk bijstonden in de uitleg van de complexe NHL-constructie. Ik waande mij in een aflevering van de serie ‘Lost’ en zag de hulpeloze eerstejaars al rondlopen als een kind op een pleintje in Rollercoaster Tycoon. De ‘Nieuwe Bouhof’ [zie: grote omheining op hoge poten] was een opluchting voor de dames: de creatie van meneer Hertzberger is meerdere malen overzichtelijker en mooier. De hogeschool aan de Rengerslaan: het glimlacht van buiten, maar huilt van binnen.

Treasurehunt-level 5/5

Stenden
Aan dezelfde Rengerslaan bevindt zich de voormalig Christelijke Hogeschool Nederland, wat nu bekend staat als Stenden Hogeschool. Dat mierennest met die rode kozijnen, lange gangen en dat overvolle Studielandschap. In de eerste weken zal er nog wel eens de verkeerde kant opgelopen worden wat de nodige energie kost, maar na verloop van tijd went het wel. Fijn is de lokaal-nummering die met het cijfer voor de punt indiceren op welke etage je moet zijn [0.81, begane grond etc.] en lokalen die een etage hoger hetzelfde nummer hebben. Wie niet kan wennen aan de nummering kan het altijd nog aan de receptie vragen… Huh, waar is die dan? -1 voor de onlogische plek van de receptie i.v.m. de meerdere entrees.

Treasurehunt-level 2/5

Zoek en Gij zult vinden, alles went na verloop van tijd of helemaal niet. Na flink wat research op het gebied van architectonische ontwerpen, opiniepeilingen en lokaal natte-vinger-metingen kan er maar één de winnaar zijn! Minerva, van harte met de felbegeerde prijs ‘Meest overzichtelijke hogeschool van Leeuwarden’!

Door: Jordi van den Bosch
Fotografie: Jochem Schuiling

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close