Studentenleven

Huisje, boompje, beestje

Dit zijn de Cederstruners. Joeri, Florian en Pim. Pim is er helaas niet. Hij heeft meegedaan met de buurtbingo en wist een slimme deal te maken met een oud vrouwtje. Deze vrouw had namelijk een wintersportreis gewonnen. Pim daarentegen een gourmetstel. Beiden waren ze niet gelukkig met hun prijs en besloten te ruilen. Zo zit het oude vrouwtje nu heerlijk te gourmetten en glijdt Pim ergens in Oostenrijk door de witte poedersneeuw. Maar gelukkig zijn Joeri en Florian er wel. Net terug van het paddenstoelen zoeken zitten ze nu gezellig met mij op de bank, klaar om hun verhaal met de rest van Leeuwarden te delen.

Vrije, groene studenten die open minded zijn
Deze paddenstoelenliefhebbers die zich niet in een hokje laten plaatsen hebben elkaar ontmoet op Van Hall Larenstein. Ze studeren Kust- en Zeemanagement, een vrij kleine opleiding waar iedereen heel close met elkaar is. Zo hebben de jongens elkaar ook ontmoet. Na hun stagejaar hebben ze besloten om te gaan samenwonen in Leeuwarden. Doordat ze al eerder in Leeuwarden hebben gewoond en zich hadden ingeschreven bij een makelaar konden ze gemakkelijk aan een huis komen. Hierdoor is de huur ook heel voordelig.

[apart stukje bij de foto van de gitaren]

”Die gitaren? Nee, niemand speelt er op. Ze horen bij het huis. Eentje lag hier al toen we hier net introkken, nummer twee hebben we ergens gevonden en de laatste heeft Joeri van zijn ouders gekregen.” Florian zou wel trompet willen leren spelen, alleen heeft hij de juiste docent nog niet gevonden.

Ronnie de slak
”Wij houden van gezelligheid en goede gesprekken, vandaar dat we geen televisie hebben. We hebben wel een aquarium, met agaatslakken. Hier kun je ook uren naar kijken. Er zit ook een huis-, tuin- en keukenslak in. Die heet Ronnie. De agaatslakken zijn per post gekomen, de postbode wist niet zo goed wat hij met het slijmerige pakketje aanmoest en heeft het snel in onze handen gedrukt. De agaatslakken zijn inmiddels drie keer zo groot en Ronnie die we als vondeling hebben gekregen in onze badkamer is als babyslak uitgegroeid tot een grote volwassen slak.”

Veel boompjes en groene plannen

Overal in het huis staan planten die met heel veel liefde worden verzorgd. Geen stof en geen dode bladeren. Nee, deze planten hebben het goed. Net zoals de knoflook, de gember en het citroengras die zelf worden gekweekt. En dan hebben we het nog niet eens over de paddenstoelen gehad. Deze mycologen houden van de buitenlucht en vinden altijd wel een excuus om op zoek te gaan naar paddenstoelen. Daarnaast staan er in de kelder, de badkamer en de keuken overal kweekbakjes voor champignons of andere fungi. Hun droom is om uiteindelijk, samen met vrienden, een ecovillage op te starten. In een warm land willen ze beginnen met hun eigen dorp dat zelfvoorzienend en duurzaam is. ”Hier zullen uiteindelijk onze kinderen met de kinderen van onze vrienden spelen en ben je aan het werk om het dorp te laten groeien. Als er twee dingen zijn waar je niet gelukkig van wordt, zijn het regels en moeten werken voor je geld. In ons ecovillage heb je dit niet.”

Door: Nicky van Veenhuizen
Fotografie: Jochem Schuiling

 

 

 

 

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close