Studeren

Tips om binnen vier jaar af te studeren

Wat moet je vooral NIET doen?

Je woont voor het eerst in je leven op jezelf, je bent veel te druk met het leren koken van pasta pesto, je hebt net ontdekt dat het leven in de soos wel heel gezellig is en dan moet er ook nog gestudeerd worden. ’t Is wat. Het studentenleven gaat vaak niet zo goed samen met het student zijn. Helaas maar waar is het tijdperk van de eeuwige student voorbij en dus kun je niet nachten doorhalen om vervolgens met een brak hoofd bij je colleges te verschijnen. Nee? Nee. Er moet gestudeerd worden!  

Tekst: Mirjam Landman // Fotografie: Lisanne van der Ploeg

Het tijdperk van de eeuwige student  

Wat een heerlijke tijd moet dat geweest zijn. Beetje “studeren”, een beetje cool doen met je jassie en dassie omdat je lid bent van het prominentste dispuut van 058, ruzie maken met je huisgenoten over wie de afwas weer eens heeft laten staan (och, och, wat een wereldproblematiek) én zelf bedenken of je naar school gaat of dat je toch liever nog even in je bed blijft liggen (de keuze is waarschijnlijk snel gemaakt). Helaas maar waar, ligt deze periode lang en breed achter ons. In mijn tijd ook al, maar ik heb mij er als achtstejaarsstudent niet zoveel van aangetrokken. Niet de meest slimme actie natuurlijk. Waarschijnlijk was mijn prefrontale cortex nog niet helemaal ontwikkeld, dan heb je dat.  

Maar goed, ik ben bijna klaar met mijn studie en jullie moeten misschien nog flink wat jaartjes studeren. Dus hoppa, aan de slag! Maar hoe doe je dat nou? Binnen vier jaar afstuderen? Dat weet ik niet precies. Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied hoe je het vooral NIET moet doen en die wil ik met alle liefde delen!   

Tip 1: van uitstel komt afstel  

Als er een Nobelprijs voor het uitstellen uitgereikt zou worden, zou ik destijds zeker weten in aanmerking komen. Ik negeerde deadlines tot de avond voor de inleverdatum (geloof mij, ik was dan niet meer zo’n gezellig persoon, je kon maar beter je mond houden en vooral niet zeggen dat ik ook wel erg laat begonnen was, duhh dat wist ik zelf ook wel) en het leren van een tentamen moest ook altijd erg last minute. Het klinkt cliché, maar het is op z’n zachtst gezegd niet zo handig. Het levert onnodig veel stress op en je werk wordt er vaak ook niet beter op. Maak voor jezelf een planning en houd je daar ook aan. Geloof mij, je krijgt zoveel meer rust in je hoofd.  

Tip 2: lid worden van een studentenvereniging  

Ik ben jarenlang lid geweest van een studentenvereniging en ik heb de tijd van mijn leven gehad. Dus ik voel me nu Judas in een modern jasje door te zeggen dat je geen lid moet worden. Op sociaal gebied leer je ontzettend veel, dat zijn skills die je niet op de werkvloer leert, dus wat dat betreft, raad ik een vereniging zeker aan, maar voor mijn studieresultaten was een ondergang. Je hebt van die alleskunners die, het woord zegt het al, alles kunnen. Dus én lid zijn van een studentenvereniging én maximaal hun studie binnen vier jaar halen. Ik kon dat niet. Sterker nog, ik was totaal ongeschikt en velen samen met mij. Het is dus een keuze die je zelf moet maken. Kun je het wel? Word dan zeker lid, is mooi! Kun je het niet? Bedenk dan of je eventuele studievertraging erg vindt of niet… Keuzes, keuzes, keuzes!  

Tip 3: Maximaal lenen is niet maximaal leven  

Het lijkt allemaal zo leuk: suikeroompje Duo geeft je iedere maand gratis geld, maar dit geld moet je dus gewoon weer terug betalen zodra je burger bent. Heb je niet altijd door als diehard student. Ik heb jarenlang volop geleend en geleefd. Met een torenhoge studieschuld en vanaf januari een registratie in het BIG-register ben ik daar nu niet meer zo heel erg blij mee. Ik raad aan om niet maximaal te lenen, maar gewoon te kijken naar wat je echt nodig hebt. Dit is een extra stimulans om snel af te studeren, want zeg nou zelf, je wilt niet jarenlang als een sloeber door het leven gaan, toch? En bovendien, hoe langer je over je studie doet, hoe hoger je studieschuld. Zeg maar dag tegen een koopwoning!  

Tip 4: Alles zelf willen doen  

Ik had er gedurende mijn studententijd een bloedhekel aan om hulp te vragen aan mijn coach of aan mijn medestudenten. Ik kon alles zelf wel, vond ik. Tot ik een keer keihard op mijn bek ging en toch genoodzaakt was om pas op de plaats te maken. Het is dus echt geen probleem om hulp te vragen aan je medemens. Daar zijn ze voor! Zoek een study buddy en ga samen de uitdaging aan. Je zult zien dat het een stuk makkelijker gaat dan in je uppie.  

Conclusie  

Binnen vier jaar afstuderen betekent niet dat je een saaie studententijd moet hebben. Het is een kwestie van goed combineren. Want geloof mij, in het achtste jaar van je studie zitten en ondertussen al met een been burger zijn, is niet chill. Doe je best, ga ervoor en studeer!  

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check Also
Close
Back to top button
Close
Close