Actueel

Hoe overleef ik de kerstperiode?

Clichés over kerst

Kerstcadeaus, liedjes van Mariah Carey en heel veel borrels moeten wij allemaal maar leuk vinden tegenwoordig. Maar soms heb je daar gewoon niet zoveel zin in. Tja, het is wat… We weten allemaal dat je niet onder de kerstperiode uit kunt komen en dus kun je er maar beter het beste van maken. Hoe? Dat lees je in dit artikel.  

Tekst: Mirjam Landman // Fotografie: Niels Remigius

De kerstperiode is best een lange tijd. Zodra Sinterklaas weer vertrekt naar z’n eigen land, komt Santa Claus alweer binnen gestormd. Soms zit je daar gewoon niet zo op te wachten. De bebaarde mannetjes mogen wat mij betreft wel wat korter op Hollandse bodem blijven. Helaas, helaas stamt de kerstperiode uit het jaar nul (letterlijk) en dus kan ik zo’n eeuwenoude traditie niet ineens veranderen. Ik heb het geprobeerd, echt waar. Maar we leven in een te kersterige maatschappij. Laten we er dan maar het beste van maken met z’n allen!  

KerstmuZIEK 

“All I want for Christmas is youuuuuuuuuu, baby!” “Jingle bell, jingle bell, jingle bell rock!” “Santa Claus is coming to town!” Het is vreselijk. In september hoor je de eerste deuntjes van Mariah Carey alweer op de radio als je rustig je bammetjes aan het eten bent. Uren later kun je de deuntjes nog steeds in je hoofd meezingen. Op dit soort momenten is het de kunst om te doen alsof je de muziek nooit gehoord hebt. Best lastig, maar het is net als met een snurkende brombeer op je kamer; zodra je je bewust wordt van het knerpende geluid, word je gek. Voor je eigen bestwil, negeer het!  

Boodschappen doen  

Boodschappen doen rond de kerstdagen is vragen om problemen. Zodra de supermarkt open gaat, stormen huismoekes de winkel al binnen. Als een stel schreeuwende keukenmeiden gooien ze van alles in hun karretje. Want stel je eens voor dat je net dat stukje rollade te weinig hebt. ’t Is wat. Als je dan toch echt boodschappen moet doen, raad ik aan om dit een week van tevoren al te doen. Je zult merken dat het een stuk rustiger is bij ome Ap. Jij blij, medewerkers blij.  

Kerstboom  

Jaar in jaar uit is het een verschrikking om een kerstboom uit te kiezen. Menig relatie komt onder druk te staan. Je wordt het nooit met elkaar eens over welke dennenboom een maand lang in huis mag komen staan. Als het dan toch ein-de-lijk lukt om een boompje uit te kiezen, begint de volgende ellende. Na een paar dagen begint dat ding te rafelen. Niet een paar kleine takjes, neuuuh hij vindt het fijn om kilo’s aan dennennaalden achter te laten. Leuk hoor, bedankt. De oplossing is nabij: de kunstboom! Koop een kunstboom, gooi hem na de kerst weer op zolder. Zo heb je geen gedoe over welke boom geschikt is en bovendien hoef je je geen zorgen te maken over het rafelen van de boom. Win-win situatie!  

Witte kerst  

Ieder jaar weer zijn er van die fanatiekelingen die hopen op een witte kerst. En ieder jaar weer komt ‘ie natuurlijk niet. Ik begrijp niet dat mensen zo geobsedeerd kunnen zijn door het hebben van een witte kerst. Ik snap dat het leuk is voor de kiekjes, maar of je nu in februari een sneeuwbal tegen je bakkes krijgt of op eerste kerstdag, dat maakt niet uit. Het is in beide gevallen uitermate vervelend. De mensen die in juni al praten over een witte kerst, moet je gewoon keihard de mond snoeren. Maak een leuk woordgrapje en wie weet houdt het dan op. Vanzelf.  

Couple foto’s naast de kerstboom  

Ik weet niet waardoor het komt, maar ieder jaar verbaas ik mij over de vele couple foto’s naast een kerstboom die op social media verschijnen. Hele fotosessies met stel en boom. Als je mazzel hebt, mag je ook nog genieten van een hondje met kerstmuts op dat als een soort mascotte naast het stelletje gefotografeerd wordt. Ik ben benieuwd of de kerstboom een soort helende werking heeft op relaties. Of wie weet is het stel wel heel trots dat het uiteindelijke gelukt is om samen een boom uit te kiezen, dan moet heel Nederland natuurlijk wel op de hoogte zijn. I don’t know. Wellicht moet je het zelf ook maar eens proberen…  

De kerstperiode duurt ongeveer een maand, daarna is alles weer als vanouds. Dus hoe moeilijk het ook kan zijn, probeer er toch maar het beste van te maken. Voor je het weet is het weer voorbij. Kun je vast uitkijken naar de volgende kerstperiode 

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check Also
Close
Back to top button
Close
Close