HandigStuderen

Studeren voor dummies

Ongeschreven regels in het studentenleven

Misschien ben je nog maar net onder moeders vleugels vandaan of wellicht ben jij de eeuwige student die maar geen afscheid kan nemen van het studentenleven. Hoe dan ook, het kan nooit kwaad om de ongeschreven regels van “de student” voor eens en voor altijd duidelijk te maken. We zetten voor jullie alle do’s en don’ts op een rijtje. Want heel eerlijk, de ene student is de andere niet …

Poar neem’n

Je drinkt bier. Punt. Wie je ook bent, wat je ook bent of hoe smerig jij dit gouden goedje ook mag vinden, je drinkt het. En even een tip van vrouw tot vrouw: zoete witte wijn is echt not done.

Geld moet rollen

Je laat anderen niet constant voor je betalen tijdens het uitgaan. Dingen als “ik heb geen geld” of “ik heb m’n portemonnee niet bij me” zijn onzin. Je hebt immers ome DUO en dat betekent dertig jaar tijd om terug te betalen. Niets is frustrerender dan die ene persoon in de groep die altijd teert op andermans geld. Is makkelijk, dat snappen we best. Maar dat je een Nederlander bent hoef je niet zichtbaar te maken door zo zúnig te zijn. Trek die contanten uit je zak en betaal een rondje!

Studentenvoer

Je eet pasta pesto. Tsja, wat moeten we hiervan zeggen. Eerlijk gezegd vind ik dit groene goedje niet te vreten, maar toch kom je er niet onderuit. Dit studentenvoer is goedkoop, makkelijk in de maak en heel vullend. Ideaal voor grote groepen dus. De groene pesto kun je makkelijk vervangen door rode pesto. Zo voldoen we ook nog aan de schijf van vijf: eet gevarieerd. Wat wil een mens nog meer?

Gezelligheid kent geen tijd

Tot in de late uurtjes swingen in een vieze stinkkroeg waar het bier tot aan je konkel staat? That’s life en het is heerlijk. Er is niets vervelender dan constant op de tijd te moeten letten. Dat doen we dus ook mooi niet. Je bent student of je bent het niet. Biertje hier, biertje daar … en voor je het weet gaan de lichten aan. Dan weet je dat je het goed laat hebt gemaakt. Of vroeg, het is maar hoe je het bekijkt. ’s Ochtends om 9 uur verschijnen wij gewoon weer met onze brave toet in de schoolbanken. Geen probleem voor ons. Bak koffie in je muil en je kunt er weer tegenaan!

Je hebt respect voor je huisgenoot

Niemand wordt blij van een kotgenoot die het doucheputje nooit schoonmaakt en ook wordt niemand blij van een huisgenoot die altijd, maar dan ook altijd met z’n dronken bakkes midden in de nacht binnen komt waggelen en dan zo luidruchtig te werk gaat dat je wakker wordt. Het ontvreemden van andermans eigendommen is ook ronduit kut. Kortom, gedraag je als een goede huisgenoot. Je hoeft geen brave Harry te zijn die dagelijks zijn kamer tot in de puntjes op orde heeft, maar een beetje rekening houden met je huisbuur kan geen kwaad.

Less is more

Doel van je studententijd is toch om na verloop van tijd een studie af te ronden. Schijnt zo te zijn. Je kunt uren blokken en je in allerlei bochten wringen om hoge cijfers te halen, maar je kunt ook gewoon genoegen nemen met een zesje. Het is de kunst om precies genoeg voor school te doen. Ga voor die studententien, heb geen stress en leid een leuk leven.

Herkansingen zijn er om gemaakt te worden

Sluit mooi aan bij het vorige punt. Herkansingen zijn niet zomaar in het leven geroepen! Ga creatief te werk en doe niet alles tegelijk. Niet geleerd? Wees niet getreurd. Zuip een kratje bier leeg, stap op de fiets en duik de kroeg in. Heb feest in je eentje, want er zijn waarschijnlijk geen andere studentjes aanwezig (sommige mensen leren wel). Swing tot in de vroege uurtjes je weinige kennis uit je lijf en weet tijdens het tentamen helemaal niets meer. Schuif het op een black-out – vinden ze je ook nog sneu – en leer wel voor je herkansing.

De fiets

Het ware vervoersmiddel van een student is de fiets. Deze makker brengt je overal naartoe. Door weer en wind rijdt deze tweewieler jou vooruit. Of je nou moet werken of een chique etentje hebt, hij laat je (bijna) nooit in de steek. Problemen met parkeren heb je niet, want je pleurt je fiets gewoon ergens tegenaan. Kan gewoon. Dus ga niet moeilijk doen met een auto, trekkeeeeeeer of een motor. Is nu totaal niet nodig en dat komt wel als je burger bent.

BVO’tje

De term BVO’tje kennen we vast allemaal, maar voor de leken die dit woord niet kennen, het betekent: Biertje Voor Onderweg. Terwijl je naar je bestemming fietst –  we hebben net kunnen lezen dat een fiets het enige ware vervoersmiddel is – kun je genieten van deze koude vloeistof. Zo blijft je lever zelfs onderweg getraind en heb je tijdens je reis nog iets om van te genieten.

Corps

Wij hebben in Leeuwarden geen Corps. Nee, alleen het pasveerkorps, maar dat is wat anders. Met corps bedoelen we het studentencorps; verenigingen zoals Vindicat en Veritas. Die zitten niet in Leeuwarden, laten we dat voor eens en voor altijd uit de wereld helpen. Hoewel dispuutsmensjes soms wel denken dat ze lid zijn van een corps in Leeuwarden (prachtig om te zien), is dat niet zo. Moet je ook niet willen in ons pittoreske stadje. Geniet gewoon van het studentenleven hier. Zonder corps is het net zo leuk! Overigens is het corps iets heel anders dan een muziekkorps waar toeters, trommels en blokfluiten je de oren uit je hoofd kletteren. Dat je het even weet.

 

Verleden tijd van bietsen is bietsten.

Hoewel sjekkies roken not done is, is bietsen al helemaal verleden tijd. Anno 2018 doen we dat niet meer. Koop zelf een pakkie als je zo nodig je longen wilt verteren.

Er zijn nog veeeeeeel meer ongeschreven regels in het studentenwereldje. Hier kun je alleen maar zelf achter komen. Word ergens lid, kies een stapmaat en mis niets. Zo weet je dat je alles uit je korte of lange studententijd haalt en kun je tegen iedereen die nog niet overtuigd is zeggen: bijzijn is meemaken!

Tekst: Mirjam Landman. Foto’s: Lisanne van der Ploeg

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check Also
Close
Back to top button
Close
Close