SeksStudentenleven

Last na de lust

Het SOA-spreekuur

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) heb je in verschillende soorten, maten en gradaties. Zo moeilijk als ze medisch beschreven worden, zo makkelijk loop je ze op als je eventjes niet, of te laks, over een situatie nadenkt. Het kan zelfs zijn dat je niet eens weet dat je iets bij je draagt. Tijd om eens op bezoek te gaan bij de GGD en tot de bodem uit te zoeken wat je allemaal kunt overhouden na een avondje horizontaal de tango dansen zonder bescherming.

Tekst & fotografie: Niels Remigius

Spaar ze (vooral niet) allemaal

Eerder schreven wij al over de verschillende SOA’s. Toen bleek ook al dat een drietal aandoeningen de kroon spannen. Nu, bijna twee jaar later, checken we toch even of er iets veranderd is. Het antwoord is nee. “De meest voorkomende SOA’s zijn toch wel chlamydia, gonorroe en syfilis”, trapt Marianna Chirandjilal van de GGD in Leeuwarden af. “Er is wel een nuance, want Syfilis is vooral een aandoening die voorkomt bij mannen die seks hebben met mannen (MSM). Deze personen noemen wij expres niet homoseksueel, omdat ze ook biseksueel kunnen zijn.”  

Wanneer krijg je een SOA?

“Wanneer slijmvliezen elkaar kunnen aanraken, kunnen chlamydia, gonorroe en syfilis overgedragen worden. Deze gebieden zitten onder andere op de eikel, in de vagina, anaal en achterin de keel”, legt Marianna uit. “Dit is mogelijk ook de reden dat vrouwen die seks hebben met vrouwen minder vaak voorbijkomen. Deze dames lopen een risico, zodra er een man in het spel is geweest. De ene doelgroep is nou eenmaal vatbaarder dan de andere. Voor alle mannen die seks hebben met mannen; laat jezelf vaccineren tegen Hepatitis A en B. Je loopt namelijk een hoog risico besmet te raken en de aandoening verder te verspreiden. Door jezelf in te enten, neem je dat risico weg. Neem daarom vooral contact op met de GGD.”

Wij wilden graag, om wetenschappelijke redenen, weten welke opleiding het hoogst scoort, maar dat is niet met zekerheid te zeggen. Wel zien ze bij de GGD Leeuwarden dat HBO-studenten over het algemeen veel langskomen. Een twijfelachtige eer, maar dan zijn jullie maar weer op de hoogte.

Het kwaad is geschied; wat nu?

Een aantal seksueel overdraagbare aandoeningen zijn bacteriën. Dit betekent dat ze te elimineren zijn met een antibioticum. Het hangt er een beetje vanaf welke soort en welke toediening je krijgt, maar het wordt wel een heel gecompliceerd verhaal. “Wij raden daarom altijd aan om een condoom te gebruiken, zodat je hier niet achter hoeft te komen. Mocht dit om wat voor reden niet gebeurd zijn, ga dan meteen naar de huisarts om een test te vragen. Je kunt jezelf beter laten testen en, mocht dit nodig zijn, een antibioticakuur nemen, dan vrolijk verder te rampetampen en te moeten leven met de consequenties.”

De Fabeltjeskrant

‘Ik heb geen klachten, dus ik heb geen SOA’, is onzin zegt Marianna. De vuistregel is; onveilige seks betekent risico. Soms merk je het niet meteen, maar ben je wel besmet. Nu we toch wat ruimte hebben om misverstanden de wereld uit te helpen, komen hier nog twee bijzondere opmerkingen. Je bent niet beschermd tegen SOA’s als je de pil slikt. Klinkt misschien als overbodige informatie, maar Marianna geeft aan dit nog redelijk vaak te horen. Vaker dan je zou verwachten. Ook was je een SOA niet weg. Voor eigen doktertje spelen door een keer extra te douchen, heeft dus geen zin. De voorlichting is niet altijd even goed geweest, zo blijkt maar weer.

Gecompliceerd

Kortom, het verhaal rondom SOA’s is erg gecompliceerd. Er is geen makkelijke uitleg en deze pagina is simpelweg te kort om alles te benoemen. Op de site van Sense vind je alle info die je nodig hebt. Niet alleen over Seksueel Overdraagbare aandoeningen, maar over werkelijk alles wat met seksuele gezondheid te maken heeft.

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close