Opmerkelijk

Op visite bij: Rinus en Debora

Al sinds 2008 zet hij heel Nederland op zijn kop met hits als ‘Hey Marlous’ en ‘Met Romana op de scooter’. De internetsensatie van deze tijd is Rinus Dijkstra, alias Zanger Rinus. Ook vriendin Debora, die in de clips de rol aanneemt van sexy danseres, mag bestempeld worden als ‘Bekende Nederlander’. Nieuwsgierig naar de luxe lifestyle van Rinus en Debora reisden we af naar Drachten city, de woonplaats van deze twee Youtube-helden.  

Als we voor de deur van Rinus’ huis staan, midden in een gezellige volksbuurt, voelen we ons nog lichtelijk zenuwachtig. We hebben geen idee wat we kunnen verwachten en vragen ons af of Rinus’ succes hem naar de bol is gestegen. Iets wat we ons goed voor kunnen stellen met de hits die inmiddels achter zijn naam staan. Als de populaire zanger opendoet, valt het gelukkig mee: de zanger is enorm vriendelijk en vindt het erg gezellig dat we langskomen.

De huiskamer van Rinus

Rinus woont al jaren samen met vriendin Debora, beide liefhebbers van het Nederlandse lied. De huiskamer straalt de liefde voor de diverse muziekmakers uit: overal hangen posters en fotokaarten met handtekeningen. Tussen de muurversiersels hangt ook zangeres Sharon, de vrouw die we allen moeten bedanken. Tijdens een cd-presentatie mocht Rinus haar ontmoeten en bood ze hem een middagje in de studio van haar ouders aan. Rinus: “Hier nam ik mijn eerste nummer ‘Hey Marlous’ op. We schoten er een videoclip bij die we op Youtube plaatsten. Toen ging ik op vakantie, ik was wel toe aan wat rust.” Toen Rinus terugkwam van vakantie bleek het nummer opgepikt te zijn door de media. De views op Youtube rezen vervolgens de pan uit. En dat doen ze nog steeds. De scooterrijder blijkt een ware hitmachine: de bekende pareltjes van clips scoren gemiddeld één miljoen views en ook de onlangs uitgebrachte zomerhit ‘De straat is mijn camping’ doet het lekker.

Rinus en Debora

In vrijwel elke clip trekt ook vriendin Debora de nodige aandacht. De lovestory van de tortelduifjes is er een voor in de poëziealbums. Of beter gezegd: voor in het vroegere populaire popblaadje de Hitkrant. Debora vertelt ons namelijk vol trots dat ze elkaar ontmoet hebben via het tienerkrantje: “Ik had een oproep geplaatst in de Hitkrant omdat ik graag wilde schrijven met penvriendinnen. Toen kreeg ik een reactie van Rinus.” Rinus: “Ja, ik reageerde heel vaak op zulke oproepen. Eigenlijk schreef ik iedereen. Dus ook Debora. We schreven al een tijdje met elkaar toen ze vroeg of ik langs wilde komen. Toen heb ik de trein gepakt naar Zeeland, waar ze woonde, en hebben we carnaval gevierd. Ik houd heel erg van carnaval en ook van de kermis.” Het was het begin van een prachtig liefdesverhaal met als hoogtepunten onder andere de vakanties naar Turkije. Romana: ‘We zijn al tien keer naar Turkije geweest. Naar Marmaris. Het is altijd heel gezellig daar, vooral in Basil’s fun bar. Maar die is er nu niet meer. Heel erg jammer, want daar mocht ik een keer optreden als mijn favoriete artiest Madonna. Toen mocht ik ‘Like a virgin’ zingen.”

Het succes

Rinus mag met recht een waar feestbeest genoemd worden. Bezocht hij vroeger graag de kermis en carnavalsfeesten, anno 2015 treedt hij elk weekend op voor uitzinnige menigtes die veelal bestaan uit comazuipende tienermeisjes en studenten die maar wat graag met hem op de foto gaan en een handtekening laten zetten op de meeste intieme plekken. “Het is altijd heel gezellig als ik ergens mag optreden. Door het hele land zijn ze fan van mij. Ook in België trouwens, daar mag ik binnenkort mijn liedjes zingen. Overal waar ik kom, zingen ze mee en doen ze de dansjes uit de clip na. Ze willen ook altijd op de foto en overal handtekeningen.”

Omdat we erg benieuwd zijn naar de inspiratiebronnen van Rinus en hoe de geweldige meezingers tot stand komen, vragen we hem naar het verhaal achter de hits. “Mijn grote voorbeeld is Frans Bauer. Ik luister vaak naar zijn liedjes en dan krijg ik inspiratie. Soms een beetje te veel. Er zijn heel veel dingen waar ik liedjes over wil maken. Zo ging het ook met mijn laatste liedje. We konden dit jaar niet op vakantie naar Turkije, dus toen hebben we zelf maar een camping gemaakt in de tuin.”

De keerzijde van de medaille

Helaas roept het succes van het stel ook de nodige jaloerse reacties op. Rinus wordt thuis lastig gevallen en krijgt vaak nare reacties via social media. Ook vriendin Debora heeft er last van. Terwijl ze een sigaar opsteekt, vertelt ze dat Rinus op het podium regelmatig ondergoed toegegooid krijgt en dat ze daar niet zo van gediend is. “Ik vind dat niet leuk, hoor. Ze kunnen dat ondergoed maar beter aanhouden. En die negatieve reacties vind ik ook niet leuk. Daarom blokkeren we alle mensen die vervelend doen.”

Terwijl we het hierover hebben, wil Debora ook graag iets zeggen over het vluchtelingenprobleem. “Al die mensen moeten stoppen met die oorlog hoor, ik vind dat vervelend. Ik heb er genoeg van. Al die vluchtelingen. Mensen moeten eens aardig en lief tegen elkaar gaan doen, dan wordt de wereld een stuk mooier.” Ook Rinus is niet echt te spreken over de situatie: “Hier in Drachten zijn ze allemaal aan het meppen met elkaar. Vind ik niks aan, hoor. Dat is toch allemaal nergens voor nodig?” Als we Rinus vervolgens vragen hoe het nou precies zit met de keerzijde van de medaille vertelt hij dat hij zich er niet zo druk om maakt. “Laat maar lekker gaan, denk ik dan. Ik vind het heerlijk om te zingen en lekker gek te doen. En daar ga ik niet mee stoppen hoor, ze krijgen mij er niet onder.”

Gelukkig maar, aangezien wij vast niet de enigen zijn die nog jaren willen genieten van Rinus’ klassiekers.

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close