Waarom gaan jongeren in Leeuwarden studeren en wat kan de hoofdstad van Friesland hun bieden? Twee inwoners vertellen over ‘hun’ Leeuwarden als studentenstad.
Eric Voigt, geboren op 7 november 1968, is docent bij de opleiding Communication & Multimedia Design aan NHL Hogeschool.
Hoe was jouw studententijd?
“Ik heb zelf geen ‘echte’ studententijd gehad. Op mijn negentiende kwam ik in de televisiewereld terecht. In 1988 was er Club Veronica, dat was onderdeel van de radio- en televisiezender Veronica, en zij boden jonge mensen de mogelijkheid om bij hen een opleiding te volgen. Uit de duizend aanmeldingen werden twaalf mensen geselecteerd en daar was ik één van. We hielden ons bezig met radio, televisie en een magazine. Al snel raakte ik ook betrokken bij de digitalisering en de opkomst van internet. Ze vroegen aan mij wat ze met internet moesten. Vervolgens deed ik onderzoek naar hoe internet kon worden ingezet voor Veronica en heb ik één van hun eerste websites gebouwd. De jaren daarna hield ik me bezig met contentontwikkeling en mediaontwikkeling.”
Heb je het gevoel dat je iets gemist hebt?
“Nee, totaal niet. Club Veronica was mijn studententijd, het was daar één groot feest. Alles kon en daarom bedachten we vaak heel maffe dingen. Ik weet nog wel dat we ooit met dj Wessel van Diepen een item maakten over dat hij ging parachutespringen op Texel. Het was dat weekend slecht weer, dus hij kon wel oefenenen, maar voor de echte sprong was het te gevaarlijk. Het item moest af, alleen had hij doordeweeks zijn eigen radio-uitzendingen. Daarom vlogen we hem in die week ’s ochtends vroeg met een heel klein vliegtuigje naar Texel toe. Hij klom in het andere vliegtuig waar hij uit zou springen, sprong en zodra hij geland was, vloog hij weer terug naar de studio in Hilversum. De piloot van het vliegtuigje dat ons heen en weer vloog, was een hele coole gast. Op de terugweg maakte hij allemaal loopings en van die halve bochten. Wessel was net op tijd voor zijn programma en zat kotsmisselijk weer in de studio. Zulke dingen konden gewoon.”
Hoe ben je daarna in Leeuwarden terechtgekomen?
“Zo’n zeven jaar geleden was ik in Finland voor een workshop en kwam ik het toenmalige afdelingshoofd tegen van de opleiding CMD van de NHL. Hij vroeg of ik eens langs wilde komen in Leeuwarden. Dat deed ik en hier heb ik Mjurks opgezet, dat is Fries voor mix. Studenten bedenken in groepen content voor tv, internet en mobiel. Inmiddels is Mjurks uitgegroeid tot een studentenzender die nog steeds bestaat. Ze doen heel gave dingen. Een aantal van hun items is ook op de landelijke televisie geweest. Eén daarvan was Nordic Stalking, met van die stokken lopen en dan heel dicht op iemand lopen met een zonnebril op. Dit filmpje belandde op Dumpert, Youtube etcetera en resulteerde erin dat de server van de NHL crashte door het overweldigend aantal views.”
Wat is er leuk aan doceren in Leeuwarden?
“Alles kan hier. Als je iets mafs bedenkt, is er altijd wel iemand zo gek om het uit te willen voeren. Daarnaast is de opleiding CMD uniek in zijn soort. Wij werken vanuit de vraag ‘Wat wil je leren?’. De andere CMD-opleidingen in Nederland zijn veel traditioneler, meer volgens het boekje. Wij werken met echte projecten en echte opdrachtgevers. Voorbeelden hiervan zijn CambuurTV of festivals zoals het Befrijdingsfestival.”
Wat is het minst leuke aan docent zijn?
“Het papierwerk. Verder vind ik alles leuk. O ja en het enige lastige vind ik wel dat studenten soms niet beseffen dat je dit niet alleen moet leren om je volgende toets te halen, maar dat deze kennis nuttig is voor de rest van je leven.”
Hoe gaat de media zich volgens jou ontwikkelen?
“Op het gebied van televisie: nu is al veel op HD-kwaliteit, straks wordt dit 4K. Dat zijn vierduizend pixels, haarscherp. Mobiel gebruik gaat verder groeien. Tablets, smartphones; het wordt alleen maar uitgebreider. Wearable devices zijn ook een nieuwe trend. Denk bijvoorbeeld aan Google Glasses, maar ook Nike + fuelband stappenteller die niet alleen bijhoudt hoeveel je loopt, maar ook je hartslag meet. Apparaten gaan meer met elkaar communiceren. Een pacemaker doet nu één ding, maar laat zich in de toekomst uitlezen door de arts of geeft door aan jouw horloge hoe het gaat.”
Wat zou je studenten van nu mee willen geven?
“Blijf leren, blijf nieuwsgierig en blijf vragen stellen. Ik leer ook nog steeds. Ik ben nu bezig met mijn master. Zeker in deze wereld veranderen de dingen zo snel dat je nooit moet denken dat je uitgeleerd bent.”
Door Froukje Bouma