Van alles

Hoe schoon is jouw studentenhuis?

Schoonmaken, poetsen, schrobben, kuisen, schoon schip maken, uitmesten, spuien etc. Er zijn zo veel woorden voor, maar voor veel studenten zo weinig beweegredenen. Dat muizen, ratten of elke andere vorm van ongedierte in studentenhuizen voorkomen is natuurlijk niets nieuws. Alleen is de vraag welke nog niet ontdekte soorten het zijn en met hoeveel zijn ze wel niet? Na meerder edities dit onderzoek te hebben gedaan, is dit nog steeds onze ervaring! Toch geeft de Leeuwarder Studentenkrant niet op! Wij hopen deze keer wel de brandschone keuken, de onbezoedelde douche of de opgepoetste spiegelende toiletpot te vinden.

Helaas moet de Leeuwarden Studentenkrant het deze editie zonder Feije Dillema van de Voedsel- en Warenautoriteit doen. Gelukkig weet de redactie inmiddels ook hoe ze dit nogal bevuilde varkentje moeten wassen. Gewapend met rubberen handschoen, wasknijper op de neus en veiligheidsbril gaan wij op pad. Deze editie zullen wij het huis van vijf mannelijke studenten eens even onder de loep nemen om te kijken of deze mannen de studentenreputatie weer een beetje omhoog kunnen halen. De heren verwelkomen ons en laten ons de vieze plekken zien!

Keuken

Ze zeggen altijd dat je geen tweede kans voor een eerste indruk hebt. De heren hebben al geen beste eerste indruk met de gang gemaakt; er liggen overal jassen op een nogal smerige grond.
Maar goed… Hierdoor laten wij on niet uit het veld slaan en hebben nog steeds goede hoop op een nette uitkomst. Eenmaal de gang doorgeklauterd, komen wij bij de keuken aan. Het idee dat we bij de nogal smotsige gang kregen, wordt bevestigd en dubbel overschreden. Het lijkt namelijk of Freddy Kruger een culinaire slachtpartij in de keuken heeft gehouden. Overal staan vieze glazen en borden met gore etensresten. Als snel beginnen wij ons af te vragen of we niet uit moeten gaan kijken voor beren.

De prullenbak heeft geen deksel, dus hier zullen wij minpunten voor moeten toekennen. Nadat het fornuis is onderworpen aan een tissue test (gefaald) stuitten we op de ondergekwakte muurtegels. Waarschijnlijk nog de nasleep van Freddy’s culinaire avontuur. Er zijn een aantal open keukenkastjes waar ongedierte gemakkelijk in en uit kan lopen.

Ook bevinden deze kastjes zich dichtbij de grond, dus de kans dat er vuil in dwarrelt is groot. Op een gegeven moment stuitten wij op iets wat een boterham met kaas moet voorstellen. Wij vragen ons af hoe dit zo in de keuken terecht is gekomen? Zou deze boterham hier op de automatische piloot zelf naartoe zijn gelopen? Veel vragen, maar geen antwoorden. We sluiten de keuken af met een dikke onvoldoende en het wordt de jongens dan ook aangeraden om maar even met de dikke bleek aan de slag te gaan. Als dit zo doorgaat, heeft dit huis namelijk de potentie om de kinderboerderij van Leeuwarden te worden.

1 uit 5 sterren.

Koelkast

Om te beginnen kijken we naar de koelkast in z’n algemeenheid. De vraag is alleen: durven wij de deur open te doen nadat wij de jungle in de keuken hebben mogen bewonderen? Wat ons een hele opgave leek, viel ons alleszins mee. De koelkast oogde op zich best aardig.

De randen waren redelijk cuisson. Hier en daar lagen wat losse Hematasjes met het afzonderlijke ontbijt van de verschillende heren. Helaas zaten hier wel wat losse vleeswaren in kapotgetrokken verpakkingen, maar goed, dat nemen we maar voor lief. Om schimmels te voorkomen, moet de koelkast wekelijks worden schoongemaakt. Zonder aarzeling stellen we de jongens deze vraag. Het antwoord luidt: ‘Eén keer per twee maanden.” Hmm… hieruit kunnen we concluderen dat het deze keer dan nog vrij recentelijk is gebeurd. Ook ligt er genoeg bier in de koelkast. Dit mag uiteraard niet ontbreken als je student bent. Er ligt een nogal dubieus stuk pizza calzone los onder in de bierlade. Dan beginnen wij ons toch af te vragen welk nachtelijk dronken/eetscenario zich hier heeft afgespeeld. We vragen het de jongens. Tevergeefs. Niemand kan ons het antwoord op de vraag geven hoe dit stuk pizza hier is gekomen. Eindbalans: de koelkast was semischoon, dus krijgt deze ook een semiscore, namelijk:

2,5 uit 5 sterren.

 

Badkamer en wc

 Eenmaal aangekomen bij de badkamer treffen wij een vrij nette douche aan. Niks op aan te merken. Dat wat de jongens nalaten in de keuken maken ze dan weer goed met de badkamer. Douchegel, shampoo en deo staan netjes in een kastje en de tandenborstels in een glas naast de wastafel. Alleen in de bovenhoek van de douche treffen wij iets aan dat verdacht veel op schimmel lijkt. Het verkeert nog in een beginstadium, dus we kunnen er helaas nog geen pizza fungi mee vullen. Het lijkt ons verstandig dat de jongens hier even naar moeten gaan kijken. De wc is helaas een ander verhaal. Het lijkt wel of hier een textielbom is ontploft. Er liggen namelijk kledingstukken en vieze vaatdoeken. De pot zelf is redelijk schoon, dus dat is dan weer een meevaller. Waar we natuurlijk niet omheen kunnen, zijn de nogal grafische pornoplaatjes die de jongens op alfabetische volgorde hebben opgeplakt. Helaas was Feije er niet om de blacklight vrij spel te geven, maar achteraf gezien zijn wij blij dat we dit niet hebben gecontroleerd. Dat was waarschijnlijk niet verantwoordelijk om te doen. Het zou ons namelijk niets verbazen als meisjes hier acuut bezwangerd zouden worden door alles wat ons oog door gebrek aan de blacklight heeft gemist. Als we de hygiëne van de badkamer en de wc combineren, komen we uit op het volgende aantal sterren:

2 uit 5 sterren.

Het eindoordeel
De vorige editie kregen we niet zo’n goede indruk van de vrouwelijke habitat, maar de mannen hebben de vrouwen overtroeft. Dit huis was namelijk nog vele malen smeriger dan het vrouwenhuis. Kortom… willen de heren muizenplagen, wandelende boterhammen en zwangere vrouwen voorkomen, dan moeten ze echt even de handen uit de mouwen steken.

Uiteraard gaan wij ook volgende editie weer voor jullie op pad om de voorordelen te ontkrachten. Dus is jouw huis de allergoorste plek ter aarde of brandschoon en ben jij nieuwsgierig naar de kritische mening van Voedsel- en Warenautoriteit-medewerker Feije Dillema? Geef je dan op via [email protected].

Door: Felix Bekkers
Fotografie: Jochem Schuilling.

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close