ActueelLeeuwardenStudentenlevenUitgaanVan alles

Het kroegleven tot Middernacht

Bezwete lijven, meters bier en het zien van al die vage kroegvrienden: de horeca is weer open en wat hebben we die ouderwetse kroegavonden gemist met zijn allen! Maar eh,zijn die kroegavonden eigenlijk nog wel zo ouderwets?

Terug van weggeweest
Dat de afgelopen tijd enorm zwaar was voor de horeca staat als een paal boven water. Studenten moesten andere manieren bedenken om het leven te kunnen vieren. We grepen elk feestdag aan in de Prinsentuin, organiseerden huisfeesten en zochten het buitenland op waar de horeca wél open was. Voor de kroegen in Leeuwarden was het dan ook erg spannend of de aanloop van de kroeggasten na de lockdown hetzelfde zou zijn als daarvoor. Maar nee, dat is het dus niet.”

Vroeg pieken
Ja het is even schakelen. Daar waar we ‘vroeger’ om 00:00 dronken op de fiets stapten richting de kroeg gaan nu de lichten uit. We hebben een nieuw ritme: 19:00 Douchen, scheren, strijken en je haar goed 20:00 Bodempje leggen 21:00 Shotjes, meters bier en flessen sterke drank in de kroeg.
Het uitgaan is wel degelijk veranderd. “Er is een gemoedelijkere sfeer in de kroeg dan voor corona. Eerst kwamen de gasten rond 00:00 binnen. Mensen deden rustig een drankje en later op de avond begonnen mannen met testosteron te schoppen. Dit merk je helemaal niet meer sinds we weer open zijn,” vertelt Bryan, een barman in de Doelesteeg. Dit bevestigt Marena, barvrouw bij Café de Ouwe Stoep: “We zijn tot
00:00 open en dat is natuurlijk wel een groot verschil met 05:00. Je kan zien dat mensen op de een of andere manier makkelijker en sneller geld uitgeven. Ze bestellen meer en hebben grotere bestellingen met vooral véél meer shots dan voorheen.”

De sfeer zit er weer lekker in
“Wij draaien nu ongeveer 80% van de omzet als dat we voor de lockdown van 22:00 tot 06:00 uur draaiden. Dat is best wel een prestatie en betekent dat het superdruk is. Iedereen is in die drie uur vol aan het knallen,” vertelt Bryan enthousiast.
Voor de lockdown was zaterdag de meest populaire stapavond. Deze nachtelijke uurtjes worden nu verdeeld over meerdere stapavonden. En dan hebben we het niet alleen over de studenten uit ons stadje, maar ook
studenten uit de dorpen rondom Leeuwarden komen massaal richting de Doelesteeg en het Ruiterskwartier om het leven te vieren. “Tuurlijk had je die voorheen ook wel, maar dat was meer op de zaterdagen en dat is nu wel meer verdeeld over de week. Iedereen heeft behoefte aan feest en dan ben je bij de Ouwe Stoep natuurlijk aan het goede adres!” vertelt Marena.

Tegenspraak
We worden verplicht om met een QR-code in de hand vroeg in de kroeg te verschijnen, willen we genieten van een feestje. Bryan: “Ja, die QR-code kan nog wel eens vervelend zijn, maar meer voor de beveiliger. Wij als barpersoneel krijgen hier niet veel van mee. Aan het begin van de nieuwe maatregelen wilden onze gasten
om 00:00 nog niet naar huis. Mensen beginnen er nu aan te wennen.” In de kroeg is er een mentaliteit die we voor de lockdown niet hadden. In de tijd die we hebben wordt er zoveel mogelijk gefeest, gedronken en gezongen. En we zijn vooral heel blij dat we weer met iedereen mogen praten, knuffelen en dansen.

00:00, en nu?
En daar sta je dan, met je jas en je goede gedrag op de stoep van de Doelesteeg. De één had nog wel even door gewild en de ander vindt het stiekem heerlijk. Voluit feesten, 00:00 een patatje bij de FEBO en 00:30 in je nest. Als we de sfeer in de kroeg volgens het barpersoneel mogen geloven, begrijpen wij wel waarom! Gerrit, eigenaar van Café de Kantelaar en de Ouwe Stoep: “Wat mij betreft gaan we straks in het hele land om drie uur dicht. Het zou mooi zijn als de staptijden wat verschuiven. Lekker vroeg beginnen en wat eerder richting huis, maar dat hangt natuurlijk af van de overheid.” Al met al kunnen we natuurlijk niet wachten tot we weer kunnen feesten tot de zon opkomt, maar dan wel met de sfeer en de mentaliteit die we nu kennen.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check Also
Close
Back to top button
Close
Close