HandigPersoonlijkStuderen

Burn baby, burn! Opgebrand, maar nog lang niet uitgestudeerd

D’r even he-le-maal klaar mee zijn. Van die dagen dat iedereen even DOOD mag en je met een zak chips het liefst ónder de bank gaat zitten. Want daar weet je zeker dat niemand je kan vinden. En die telefoon? Die flikkeren we welgevoeglijk even lekker door het raam naar buiten. Om ‘m dan snel weer paniekerig te zoeken. Zonder telefoon is het meteen wel weer heul erg eenzaam.. Herken je jezelf al een beetje?

Niet heel gek als daarop het antwoord wel eens volmondig ‘JA!’ kan zijn. We hebben het namelijk allemaal, als studerend Nederland, heel erg druk. Iedereen moet wat van je, er ligt altijd ergens een deadline op de loer en als je drie keer met je ogen knippert, is het alweer tijd voor zo’n griebustentamen. Om een beetje normaal te kunnen functioneren in dat hectische leven moeten we allemaal af en toe lekker rechargen, zoals dat met een net woord heet. Dan neem je gewoon even een weekendje niet op en is Netflix je allerbeste vriend. Die goddelijke dagen dat je kan zeggen: ‘doe ik een joggingbroek aan? Of doe ik lekker helemaal geen broek aan?’

Je kunt het!
Voor een groot aantal van ons studenten is bovengenoemd recept genoeg om er weer lekker tegenaan te kunnen. Een weekend House of Cards geeft weer genoeg energie om op maandagochtend glimlachend de collegebanken te bezetten, verslagen te tikken of tentamens te maken. Want je bent een gezonde, levenslustige student nondeju! En die kan wel tegen een stressmomentje! Die tackelen dat deadlinetje!

Helaas merken steeds meer studenten dat zo’n weekendje rechargen niet meer genoeg is. Dan voel je je nog steeds, lusteloos of niet nuttig. Je creëert nog steeds bewust of onbewust afstand tussen jou en je vrienden. Je huisgenoot hoeft maar te zuchten en je wil hem al langzaam wurgen. Als je je dan ook nog eens niet goed kunt concentreren en veel koppijn hebt of duizelig bent, kan het zomaar zijn dat je last hebt van een burn-out. Een wat? EEN BURN-OUT! Echt? Ja, echt.

Alles tegelijk
Een burn-out krijg je niet alleen als je al 140 duizend jaar aan het werk bent en je een hele nare baas hebt. Door onze vluchtige, snelle, veeleisende maatschappij komt het ook bij steeds meer studenten voor dat zij te maken krijgen met één of meerdere verschijnselen van een burn-out. Er wordt namelijk steeds meer van ons verwacht. Van veel kanten hoor je dat je het vooral heel LEUK moet hebben in die weinig jaren op dat leuke hogeschooltje. Dus, veel feestjes, vriendjes en vriendinnetjes en seks. Aan de andere kant is er dat werkveld waar je nog ongeveer 50 jaar in moet vertoeven. En die vragen weer heel andere dingen van je! Dus naast dat feesten en neuken, moet je eigenlijk ook nog gemiddeld hoger staan dan een 7,5. Doe je een managementopleiding? Handig als je dan ook nog een jaartje in een bestuur zit. En dan is daar nog de overheid. Want de StuFi is op, dus je moet werken naast je studie. Oh, en haal je ook nog effe je propedeuse in twee jaartjes? Geen probleem, toch?

Goed, je snapt het. Hebben we je al bang gemaakt? Geen zorgen! Hier zijn wat tips om zo’n burn-out te voorkomen:

– Chill. Ja echt, doe chill. Ga in het weekend of ’s avonds lekker doen wat je zélf wilt. Vergeet wat je omgeving wil. Luister alleen naar jezelf. Op vrijdagavond lekker met je verkering een filmpje kijken op de bank? DOEN!
– Pas de drie R’en toe in je leven. Rust, Reinheid en Regelmaat. Elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed, bijvoorbeeld. Of met jezelf afspreken om op vaste dagen te gaan sporten. Komt ook enorm je weerstand ten goede, trouwens. Word je ook minder snel ziek.
– Denk eens goed na over wat je nu eigenlijk wilt met je leven. Krijg je een voorstel? Denk dan eerst na of dat je wel ten goede komt. Word jij er beter van? Doen. Word je dat niet? Lekker laten gaan.
– Maak realistische studieplannen. Heb je zes toetsen, maar weet je van jezelf dat je er toch maar vier kunt halen? Geef dat toe aan jezelf en laat er lekker twee vallen. Zo stel je jezelf niet teleur en blijf je meer gemotiveerd.

Help!
Zo, heb jij vier dingetjes waarmee je aan de slag kunt in deze woelige wereld. Lees je dit nou en denk je: ‘Ja Jezus, dit heb ik allemaal al toegepast en ik begin nog te janken als ik aan school denk?’ Dan is de kans groot dat je al met zo’n burn-out opgescheept zit. Dat is heel kut, maar gelukkig goed te behandelen. Het eerste wat je moet doen, is een afspraak maken bij de huisarts. Die kan inschatten hoe ernstig het is. Mochten je klachten meevallen dan kan deze je zelf behandelen of doet de daarvoor opgeleide praktijkondersteuner dat. Deze zorg is gratis. Mocht het nou zo zijn dat je klachten ernstiger zijn, dan kan je worden doorverwezen naar de basis- of gespecialiseerde GGZ.

Door: Bram Adriaansz
Foto’s: Niels Remigius

Bandenspoor

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close