ActueelLeeuwardenPersoonlijkStudentenlevenStuderenVan alles

Hijs de vlag!

Bij sv Osiris ben je wie je bent

De tijden dat de Leeuwarder studentenverenigingen geen regenboogvlag hesen, zijn voorbij. Op internationale Coming Out Dag, maandag 11 oktober zo vlak voor 8 uur in de ochtend, werd de vlag gehesen voor Studentenvereniging Osiris. Eerder zette ik niet zo vroeg mijn stappen in een studentenhuis, maar blijkbaar is er echt voor alles een eerste keer. Een bakje koffie dan maar…

Veel bewondering
Wij vinden dat iedereen zich welkom moet voelen bij onze vereniging en op deze manier kunnen we dat ook echt uiten,” zegt vicevoorzitter Stef Aerdts. Osiris is hiermee de eerste studentenvereniging die de vlag hijst en daarmee het openlijke signaal uitdraagt er voor iedereen te zijn. “De reacties van onze leden waren ontzettend positief. Het was voor iedereen natuurlijk al duidelijk dat iedereen geaccepteerd wordt ongeacht waar je vandaan komt, waar je in gelooft of van wie je houdt, maar veel leden zijn blij dat dit beeld nu ook naar buiten wordt gebracht.

Wij als bestuur hebben veel positieve reacties gekregen van zowel de oudere als de nieuwere leden,” aldus Aerdts. Ook Sipke Jan Bousema, initiatiefnemer van Regenboogvlaggen voor Nederland, heeft veel bewondering voor deze actie. “Het is voor mij niet de eerste vlag die wordt gehesen vandaag en dat is een goed teken”.

Kleurrijke Skeve
Friesland was lange tijd de enige provincie die nog niet een regenboogprovincie was. Sinds 2020 is daar
verandering in gekomen en dat is te zien. Naast de Friese regenboogvlag bij SV Osiris wapperde de kleurrijke vlag ook fier op de skeve Oldehove.

Openlijke acceptatie
Ondanks deze mooi signalen is het volgens Bousema nog lang niet goed gesteld met de integratie van de regenboogcommunity in Leeuwarden. Naast de LHBTIQ+’ers behoren ook hun vrienden en familie tot deze community. “Ik ben dan ook heel blij met het feit dat er onder de studenten ook het besef lijkt te groeien rondom deze acceptatie. Iemand die anders geaard is, heeft vaak nog meer uit te leggen aan de omgeving dan iemand die hetero is. En dan is het bijzonder prettig wanneer je als jong persoon in zo’n studentenvereniging openlijk geaccepteerd wordt. Ik ben SV Osiris hier dan ook dankbaar voor.”

Wat de toekomst brengt
Natuurlijk is het mooi dat er jaarlijks op 11 oktober een speciale dag gevierd wordt rondom de acceptatie van de regenboogcommunity, maar er zijn nog 364 andere dagen in het jaar en ook dan is de acceptatie belangrijk. Aerdts blikt daarom samen met PR-functionaris Eline Huizinga vooruit op de toekomst. “Kijkend naar Leeuwarden en de toekomst is het voor ons als vereniging lastig om veel verder te kijken dan wat wij nu naar buiten dragen. Wij zijn een grote vereniging met veel verschillende mensen. Het is lastig om gedrag van anderen te veranderen. Naast het feit dat wij nu dus regelmatig de regenboogvlag zullen hijsen en hiervoor ook publiciteit naar buiten brengen, kunnen wij op dit moment geen andere concrete stappen nemen. We hopen in ieder geval dat ons statement vele anderen zal bewegen om ook stappen te ondernemen met betrekking tot dit onderwerp.”

Wat zeggen de andere verenigingen?
“We hebben hier en daar wel positieve reacties vernomen vanuit andere verenigingen, maar we hebben nog geen concrete stappen gezien om een beeld van gelijkheid naar buiten te dragen,” aldus Huizinga. Momenteel wachten de LSK nog op de reacties van andere verenigingen. Wij zijn stiekem wel benieuwd of er nog meer acties komen vanuit de andere verenigingen. Verras ons!

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close