Opmerkelijk

Hest ut al hoort?

Leeuwarden krijgt een Neushoorn

Voorheen kwam je deze alleen in Afrika en Azië tegen, maar nu ook in Leeuwarden: de Neushoorn! Nou ja, helaas geen ekte ekte Neushoorn, maar een nieuw honk waar podia voor popcultuur, onderwijs en cultuurproducties samenkomen. Verwacht daar te kunnen studeren, eten, drinken, dansen, sjansen… eigenlijk alles behalve slapen. Want wie slaapt er nou in een Neushoorn? Dat doe je maar thuis.

De meningen over de naam Neushoorn zijn verdeeld, maar de organisatie heeft deze naam niet uit de hoge hoed getrokken: “Toen we op de naam ‘Neushoorn’ kwamen, wisten we het meteen,” zegt bestuurslid Foppe van der Veen. “Niet alleen omdat de connectie met het gebouw er is (van boven gezien heeft het gebouw de vorm van een neushoornkop), maar ook vooral omdat een neushoorn sterk, eigenzinnig en gedreven is.”

Eind dit jaar kun je de Neushoorn bezoeken, schuin tegenover De Harmonie. Wil je nu al een neushoorn zien? Dan moet je maar naar Dierenpark Emmen.

———

Leeuwarden <3 Fontein

Gemeente Leeuwarden, provincie Fryslân, ProRail, NS en Europa investeren samen 20,55 miljoen euro om het stationsgebied te renoveren. De straatstenen krijgen een laagje 24 karaats goud en het dak van het station wordt bestrooid met diamanten. Nee hoor, grapje. Ze gaan de boel wel flink op de kop gooien en eind 2017 is de boel klaar.
Spaanse kunstenaar Jaume Plensa, wie kent hem niet, bouwt het klapstuk: een fontein van twee kinderhoofden van zeven meter hoog, getiteld Love. Voor de mensen die niet opletten tijdens Engelse les: love is Engels voor ‘liefde’. Weer wat geleerd!

 

De fontein maakt deel uit van de Eleven Fountains, één van de projecten van Culturele Hoofdstad van Europa 2018. De kinderhoofden zijn van een meisje en een jongen uit 058 die met gesloten ogen in een wolk van mist staan. Volgens de gemeente beelden zij de toekomst uit. Blijkbaar hebben in de toekomst alle Leeuwarder kinderen hun ogen dicht omdat ze die lelijke fontein bij het station niet willen zien. Nee hoor, grapje. Want hoewel veel Liwwadders kritisch zijn op de plannen en al het andere wat los en vast zit, zijn wij van de Leeuwarder Studentenkrant juist blij. Er kunnen namelijk – en eindelijk – 3.000 fietsen gestald worden! Driewerf hoezee!

———

StendeNHL Hogeschool

Jaja, onze hoogste hogescholen zijn van plan te fuseren. Wij hebben de naam StendeNHL geopperd aan de organisatie, maar naar ons willen ze niet luisteren. Terecht natuurlijk. Luister naar mensen die weten waar ze het over hebben, zoals Willem Smink en Leendert Klaassen, the big bosses van NHL Hogeschool en Stenden Uni. Zij vertelden dat ze vanaf 2016 allemaal naaste collega’s zijn, op één hogeschool. NHL Hogeschool en Stenden University, sitting in a tree. K.I.S.S.I.N.G!

Enne… misschien is het je al opgevallen, maar er staat nu een klein gebouwtje tussen de twee hogescholen in. We dachten dat Hogeschool Van Hall Larenstein daarnaartoe zou verhuizen, maar het blijkt de plek te zijn waar de fusiegroep zit. Het saunahokje draagt de naam ‘Common ground’. En er is een heus team samengesteld dat alles rondom de fusie regelt. Zo hebben ze hele hele, héle grote iPads in de hogescholen neergezet die je informeren over de fusie en liedjes voor je zingen (we kid you not). Fuseren is nog nooit zo leuk geweest. Lekker fuseren! Fuseren kun je leren! Waar is die fusie? Hier is die fusie!

———

Burgemeester van de nacht 

Sinds kort is Leeuwarden een nachtburgemeester rijker die de wacht mag houden over ons stadsje terwijl Ferd Crone op één oor ligt. Nachtdieren als wij zelf zijn, wilden we natuurlijk wel even weten wie in de nachtelijke uren de scepter over 058 zwaait. Daarom voelden we kersverse nachtburgemeester Age Dijkstra even flink aan de tand! Figuurlijk dan, want het zou raar zijn als we hem letterlijk aan de tand zouden voelen. Daar heeft Age een tandarts voor.

 Vertel eens wat dingen, bij voorkeur dingen over jezelf?

Leeftijd: 31

Opleiding: Bestuurskunde (niet afgerond)

Werk: veel in de evenementen, klokkenluider, herder en professioneel bierproever. Ik leef ook overdag.

Wat is dat precies, een nachtburgemeester?
Een nachtburgemeester zorgt voor de mensen die de nacht bevolken. Ik streef ernaar een verbindende factor te zijn in het Leeuwarder nachtleven. 

Waarom heeft Liwwadden een nachtburgemeester nodig?
Het zou mooi zijn als ik de komende jaren deze functie zo weet in te richten dat ik het nachtleven in Leeuwarden naar een nog hoger niveau kan tillen. Daarnaast wil ik ook graag het culturele leven en het nachtleven nog meer met elkaar gaan verbinden. Ik denk dat Leeuwarden hier, ook met het oog op Leeuwarden 2018, nog wel een slag te maken heeft.

Hoe ziet je werknacht er van 9 tot 5 uit?
Bier drinken.

Wat zou er gebeuren als jij en onze dagburgemeester een maand lang zouden wisselen van functie?
Dan zou het overdag ook een groot feest worden.

 Heb je vanuit je nachtburgemeesterschap, studie-ervaring, of algemeen menszijn nog tips voor studerend 058?Geniet vooral van je tijd als student, wees je er bewust van dat je er later op terug zult kijken als een van de mooiste en vrijste periodes in je leven. Streef er daarom naar om er alles uit te halen wat er in zit en doe vooral dingen waar je later spijt van krijgt.

———
Pak je Kans(elarij)!

De hogescholen zitten vol. Kerken worden gebruikt als tentamenruimtes, break-out rooms omgetoverd tot kantoren voor medewerkers en zelfs de kolfruimtes worden gebruikt om stiekem te overleggen (en meer)… Hoog tijd dus voor een nieuw gebouw. Of beter gezegd, een oud gebouw!

De Kanselarij is geboren in 1566 en staat nog steeds als een huis. Vroeger was het een kazerne, later een ziekenhuis en nog later huisde het Fries Museum er. Maar nu is het een broedplaats. Niet voor gevogelte, maar voor ondernemende studenten en studerende ondernemers. Jongens en meisjes die van aanpakken weten dus!

De organisatie aan het woord: “In de Kanselarij komen onderwijs, kennisontwikkeling en ondernemersactiviteiten samen onder één dak.” Dus niet onder twee daken. En ook niet onder drie daken, dat zouden belachelijk veel daken zijn. Hoewel er best veel partners mee doen: Stenden Hogeschool, NHL Hogeschool, UCF, Friesland College, Nordwin College, Inqubator Leeuwarden en Business Development Friesland. Gelukkig is dat ene dak waar ze samenkomen dan ook een heel erg groot dak.

Ben jij ondernemender dan je studiegenootjes die alleen maar met hun harses in de boeken zitten? De Kanselarij is een goede plek om je buiten je school of universiteit te presenteren, activiteiten te ontplooien en aansluiting te zoeken bij het bedrijfsleven. Zodat jij later een coole baan hebt, intens gelukkig bent en niet meer in een callcenter hoeft te werken, zoals 90% van je oud-studiegenootjes.

Door: Friso Visser
Fotografie: Lucas Kemper

 

 

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check dit ook
Close
Back to top button
Close
Close