LeeuwardenVrije tijd

De ultieme nachotest

Een gemiddeld middagje met veel zon, een chill terras en een stevige borrel wordt natuurlijk gecombineerd met ’s werelds beste uitvinding ooit: nacho’s. Maar deze hemel met kaas op aarde wordt op nogal wat verschillende plekken in Leeuwarden aangeboden. Vanzelfsprekend willen wij studenten alleen de allerlekkerste, zoals we dat ook willen als het gaat om de barmens van het jaar of onze partner. De sleutel tot succes is net als in de liefde dan ook: probeer ze allemaal totdat je de ware vindt. Daarom zijn Anouk en Lisanne voor “De ultieme nachotest” op zoek gegaan naar de meest goddelijke portie bewerkte tortillachips van Leeuwarden. En jawel, ze kozen een winnaar.

NB: De beoordeelde eetgelegenheden zijn al geselecteerd uit aanbevelingen. In principe is iedere deelnemende nacho-hotspot daarmee dus reeds bewezen lekker. Wij zijn slechts op zoek gegaan naar de – wat ons betreft – lekkerste nacho’s van Leeuwarden.  

Kelder 65

De nacho’s van Kelder 65 werden volop geprezen in de comments op Facebook, dus we hebben hoge verwachtingen. We krijgen bij Kelder 65 een royale portie voorgeschoteld, die zeer goed op temperatuur is. De portie is rijkelijk belegd met kaas, verspreid over alle lagen tortillachips. Hoewel er relatief weinig verschillende groenten zijn toegevoegd, bestaat de portie uit veel tomaatjes, ui en chorizo. Naast de nacho’s worden guacamole en chili crème geserveerd. De hoeveelheid hiervan is prima en we zijn enthousiast betreft de zachte smaak van de chili crème. De nacho’s zijn verkrijgbaar voor 7 euro, wat wij een geschikte prijs vinden. Kortom, wij begrijpen de tevredenheid van onze lezers maar al te goed. We betalen onze drankjes en verkassen naar de buren.

Dikke van Dale

Bij Grand Café Dikke van Dale worden wij hartelijk ontvangen en wordt ons meteen een drankje van het huis aangeboden. Er staan drie verschillende soorten nacho’s op de kaart en wij mogen ze alle drie proeven, yay. De letters ‘LSK’ worden in vuurwerk  geserveerd door de eigenaresse. Wat betreft service, enthousiasme en het streven om te winnen zit het bij Dikke van Dale dus zeker goed, maar back to business: hoe zijn de nacho’s?  

De naturel nacho’s proeven een beetje flauw, in tegenstelling tot de andere twee porties. Er is een portie met chorizo en eentje met pulled pork, welke beide rijk van smaak zijn en veel verschillende groenten bevatten. De kaas is redelijk goed verdeeld, maar reikt niet tot de onderste laag. Gezien wij drie kleinere porties proeven, weten we niet hoe groot een normale portie is. De bediening geeft aan dat één portie normaal gesproken geschikt is voor drie à vier personen. Voor naturel nacho’s betaal je bij Dikke van Dale € 6,25. De andere twee porties kosten € 8,50. Wij zouden de nacho’s met chorizo en de portie met pulled pork zeker aanbevelen.

Fire Café 

Bij Fire Café blijkt het aanwezige personeel niet bekend met onze komst, maar kunnen wij toch plaatsnemen. We krijgen een portie nacho’s waarbij geen losse sausjes zijn geserveerd. De chilisaus is namelijk over de gehele portie verdeeld en er ligt een klodder kruidensaus aan de zijkant. Deze kruidensaus vinden wij origineel en smaakt ook heerlijk. Hoewel de portie niet de schoonheidsprijs verdient, blijkt de smaak goed. De kaas is verdeeld over de totale breedte van de portie, maar gaat niet door tot in de onderste lagen. De overige toevoegingen aan de nacho’s zijn tomaat en ui, welke prima smaken. De prijs voor deze ‘Nacho’s Royaal’ bij Fire Café is € 6,50.

Mango 

Bij Mango nemen wij plaats aan de voor ons gereserveerde tafel, krijgen wij een wijntje van het huis en hebben wij de primeur om de nacho’s van de toekomstige kaart te proeven. Op tafel verschijnt een grote, goed warme portie, waar zowel geraspte als gewone kaas, salami, jalapeño, tomaat en rode ui allen in ruime hoeveelheid zijn toegevoegd. Er worden twee verschillende sausjes geserveerd, namelijk chilisaus en tzatziki. We vinden het leuk om eens een ander sausje bij de nacho’s te proeven en de smaak van tzatziki blijkt goed te matchen met nacho’s. Kortom, de temperatuur is goed, de smaak is goed, de hoeveelheden zijn goed en de sausjes zijn goed. De prijs wordt waarschijnlijk € 8,50. Kom maar door met die nieuwe kaart, zouden we zeggen.

Double B 

Omdat Double B voornamelijk bekend staat om de heerlijke burgers, voelt dit voor ons niet direct als dé plek om nacho’s te bestellen. Zonder verwachtingen schuiven wij daarom aan en bestellen wij de standaard portie. Nadat ons een drankje wordt aangeboden, ontvangen wij een bijzondere portie nacho’s. Ten eerste is deze portie een feestje om naar te kijken, want wat is dit allemaal? Ligt er nou zelfs limoen op? Het blijken nacho’s die rijkelijk zijn belegd met kaaspoeder en kaas, tomatensalsa, een heerlijk zachte crème fraîche, rode ui en limoen. Een goede hoeveelheid guacamole en chilisaus naast de portie, maken het feest compleet. Hoewel we wel een beetje genoeg begonnen te krijgen van de nacho’s, zorgde de portie van Double B ervoor dat we door wilden eten. Niet geheel onbelangrijk: deze portie bestel je voor maar € 4,50! 

De Walrus 

Tot slot zoeken wij na een spontane, enthousiaste reactie op onze komst een plekje bij De Walrus. We krijgen een drankje aangeboden en mogen de twee verschillende porties nacho’s die op de kaart staan proberen. De standaard nacho’s bevatten kaas – zowel halverwege als bovenop – tomatenschijfjes, rode ui en kruiden. Ook proeven wij de portie nacho’s met kip, welke dezelfde basis heeft als de standaard nacho’s, maar spicy kip en jalapeño als extra toevoegingen heeft. Het zijn ruime porties die goed op temperatuur zijn. De verdeling van alle toevoegingen is goed en de twee sausjes – chilisaus en crème fraîche – zijn goed op smaak en wat ons betreft erg lekker. De standaard portie kost € 5,75 en de nacho’s met kip kosten € 6,75.  Zeer redelijke prijzen, naar onze mening.  

And the winner is … 

Op basis van het totaalplaatje van de nacho’s hebben wij een winnaar gekozen:

Double B!

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close