ActueelInterviewStuderen

Docent van het Jaarverkiezing

Hoera! Freek is docent van het jaar!

Het heeft even geduurd, maar ein-de-lijk is het dan zover. De docent van het jaar is bekend! Pak nog een biertje, houd elkaar vast en wees trotser dan trots op deze man. Want de winnaar van de docent van het jaar verkiezing 2018 is niemand minder dan………………………………… FREEK VAN BERGEN. HOERAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!

Docent van het jaar wil je zijn. Dat snappen we allemaal. De titel ͞docent van het jaar͟ is beter dan een onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau, mooier dan een olympische medaille en veel beter dan een nobelprijs voor de scheikunde of whatever. Duhhh. De onderlinge strijd tussen de docenten was daarom ook heftagh te noemen. Want ja, het is toch wel echt de shit als je uit al deze nominaties uiteindelijk de winnaar wordt. En Freek heeft het gewoon geflikt. Vink toch knap. We willen natuurlijk alle ins en outs over deze man weten en daarom zijn Lisanne en Mirjam met kilo’s confetti, kekke feesthoedjes en de meest luxueuze Jip en Janneke champagne die we maar konden vinden bij de winnaar langsgegaan om mooie plaatjes te schieten en een paar vragen aan hem te stellen. Speciaal voor jullie. Doen we graag hoor.

Van harte gefeliciteerd met deze titel. Hoe voelt het om docent van het jaar te zijn?
Het is even wennen. Je krijgt niet iedere dag te horen dat je docent van het jaar bent geworden. Daarnaast vind ik het een grote eer, want ik doe blijkbaar iets goed.

 

Er zijn een stuk of twintig docenten genomineerd. Jij bent uiteindelijk verkozen tot winnaar. Hoe heb je zieltjes gewonnen? Of beter gezegd: hoe heb je ervoor gezorgd dat mensen op je hebben gestemd? 

Ik heb het gedeeld op de Facebookpagina Academy Social Studies en via LinkedIn. Via deze
platformen hebben studenten en andere betrokkenen gelukkig massaal op mij kunnen stemmen.

Hoe ziet jouw favoriete les eruit?
Hoorcolleges vind ik leuk om te geven en dan probeer ik ze zo in te richten dat er blijvende
herinneringen ontstaan. Ik vertel herkenbare situaties uit de praktijk en probeer er een hoop humor in te verwerken. Ook vind ik het onwijs leuk om met trainingsacteurs te werken.

Heb je altijd al docent willen worden?
Nee. Ik ben van huis uit psycholoog. Ik werk nu 4 dagen als docent op school en 1 dag als psycholoog in mijn eigen praktijk. Ik ben een paar jaar geleden besmet met het docentschap. Ik ben begonnen met het lesgeven op het SPO in Groningen. Ik gaf hier avondcolleges bij het tweedekansonderwijs. Van het een komt het ander en nu sta ik hier.


En dan nu een aantal prangende stellingen waar we enorm benieuwd naar zijn. Nooit meer lesgeven of nooit meer op vakantie?
Nooit meer op vakantie. Ik vind lesgeven heel leuk en zonder lesgeven is er geen vakantie. Dan maar geen vakantie.

Nooit meer bier en nooit meer vergaderen of altijd bier en iedere dag vergaderen? Simpel. Altijd bier en iedere dag vergaderen. Ik vind vergaderen nuttig. Nooit meer bier is absoluut geen optie en nooit meer vergaderen dus ook niet.

En dan nu de klassieke lerarenkwaaltjes. Stinkende zweetoksels of een naar koffie meurende bek? Liever een naar koffie meurende bek. Iedereen stinkt na het drinken van een bakkie pleur, maar niet iedereen stinkt naar zweet als het een beetje warm wordt.

Zou je wel eens een dag willen ruilen met een student?

Absoluut. Ik houd wel van gezelligheid en een beetje in de klas zitten. Ook zou ik wel eens naar mezelf willen luisteren, want dan zou ik heel gericht feedback kunnen geven aan mezelf.

Wat is je grootste docentenblunder?
Tijdens een hoorcollege gaf ik aan dat de cesuur voor een bepaalde toets op 60% lag. Uiteindelijk werd de cesuur iets verhoogd. Studenten die dachten dat ze het tentamen op het nippie gehaald hadden met de cesuur 60%, kwamen van een koude kermis thuis toen ze hoorden dat de cesuur verhoogd werd. Hierdoor hadden een aantal studenten het tentamen toch niet gehaald. Ik heb ervan geleerd. DIT GEBEURT MIJ NOOIT MEER! Echt niet.

Hoe ga je deze overwinning vieren?
Thuis op de bank met mijn Jip en Janneke champagne. Ook wil ik het vieren met mijn studenten en docenten, maar ik weet nog niet hoe. Als ik nu zeg dat ik ga trakteren kom ik er niet meer onderuit, hè?!

Op schaal van 1 tot 10, hoe voelt het om docent van het jaar te zijn?
Een dikke 9!

En waarom geen 10?
Ik ben een nuchtere Noorderling.

Jajaja jongens, we weten nu alles over de docent van het jaar. Freek is de leukste, knapste, beste en gezelligste docent van het jaar 2018. Bossen bloemen, felicitatiekaartjes en andere hippe feliciteercadeau ’s zijn uiteraard welkom. Deze docent heeft het DIK verdiend! 

Foto’s: Lisanne van der Ploeg

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close