Studentenleven

Studentenverenigingen in 058

Een kijkje binnen de muren van verenigingen

Met zo’n 22.000 studenten en maar liefst acht studentenverenigingen kunnen we er niet meer omheen: Leeuwarden is een ECHTE studentenstad. Iedere editie van de LSK zal er een kijkje genomen worden binnen de muren van twee studentenverenigingen. Deze editie staat in het teken van A.S.V. Wolwêze en Navigators Studentenvereniging Leeuwarden. Hoe ziet een typische avond eruit? Wat is de prijs voor een biertje? Heb je als lid verplichtingen? Mirjam zocht het allemaal voor je uit.  

Navigators Studentenvereniging Leeuwarden  

Bier & Bijbel 

Midden in het centrum, omringt door coffeeshops en een kleine kroeg, bevindt zich de sociëteit van Navigators Studentenvereniging Leeuwarden. Een kleine, gezellige Christelijke vereniging waar zowel  bier als Bijbel centraal staan. Whuut! Gaat dat samen dan? Ja hoor, want ook Christenen houden wel van een goudgele rakker. En terecht.  

Hoe ziet de vereniging eruit? 

De vereniging bestaat uit drie disputen. Elk dispuut komt wekelijks samen voor een kring- of dispuutsavond, een etentje of een borrel. Tijdens een dispuutsavond wordt er geborreld met een ander dispuut, worden er spellen gespeeld en wordt er geïnvesteerd in elkaar. Het is maar net waar het dispuut op dat moment behoefte aan heeft. Tijdens een kringavond wordt er samen dieper ingegaan op de Bijbel. Wanneer er geen dispuutsavonden zijn, vinden er verenigingsavonden plaats. Dit betekent dat er met de hele vereniging een feestje gevierd wordt, een thema-avond wordt bijgewoond of er een borrel plaatsvindt. Geloof en gezelligheid gaan heel goed samen en dat laat deze vereniging maar wat duidelijk zien.  

Mores en tradities?  

Hea? Mores? Tradities? Wat zijn dat? Met mores en tradities worden alle ongeschreven regels binnen een vereniging bedoeld. Navigators kent een aantal mores die gewoon te leuk zijn om niet te noemen. Zo wordt er niet gevoosd in de soos, oftewel: je mag dus niet lopen bekken in de sociëteit. Doe je dat wel, dan moet de man koffiemelk drinken. Niet te zuipen dat spul, dus de meeste leden laten dit wel voor wat het is. Daarnaast mag je niet met je rug naar de bar zitten. Beetje saai voor het hardwerkende barteam, al die achtergevels. Als je deze regel even vergeet, kun je een plens water op je kruin verwachten. Beetje jammer wel.  

Navigators // Feitjes op een rij  

 • De sociëteit van Navigators is iedere dinsdag en donderdag vanaf 22.00 uur open
 • Navigators heeft 58 leden  
 • Voor een lidmaatschap betaal je 15 euro per maand
 • Voor een flesje Hertog Jan bier betaal je €1,00 
 • Navigators is gelegen aan Nieuwesteeg 1 
 • Iedereen is na tienen welkom, dus ook als je geen lid bent 
 • Bij Navigators kun je het hele jaar door lid worden

A.S.V. Wolwêze  

Vroeger was A.S.V. Wolwêze met zo’n zeshonderd leden – ja zeshonderd, je leest het goed – de grootste vereniging van Leeuwarden. Tegenwoordig zijn ze een stukkie kleiner, maar nog altijd even gezellig als toen.  

Hoe ziet de vereniging eruit?  

A.S.V. Wolwêze noemt zichzelf een vereniging die niet van andere verenigingen houdt. Hiermee bedoelen ze dat er geen kledingvoorschriften zijn, er is geen ontgroening en als lid heb je geen verplichtingen. Klinkt ideaal, toch? Ze willen een informele huiskamersfeer uitstralen waarbij elke student zich welkom voelt. De studenten die lid zijn, zijn heel divers. De vereniging is niet verbonden aan een hogeschool, dus je ziet hier studenten van allerlei opleidingen en dat maakt het lidmaatschap hier zo leuk.  

Hoe ziet een typische avond bij A.S.V. Wolwêze eruit?  

Een avond bij A.S.V. Wolwêze is nooit hetzelfde. Er is van alles mogelijk, het is maar net waar de leden zin in hebben. Er worden spelletjes gespeeld, feestjes georganiseerd of borreltjes gedronken. Heel veel borreltjes. Binnenkort staat er een Halloweenparty op de planning en ook het jaarlijkse “Molwêze” is een ontzettend succes!  

Zusjesverenigingen  

A.S.V. Wolwêze heeft zeven zusjesverenigingen door het hele land. Cleopatra in Groningen is daar een van. Samen met deze zeven verenigingen wordt er jaarlijks een zusjeskamp georganiseerd. 120 studenten verzamelen zich op een locatie en genieten van elkaar, drankjes, dansjes en leuke spellen. Het is een jaarlijks terugkerend evenement waar de leden het hele jaar naar uitkijken.  

Babyboom 

Er zijn binnen A.S.V. Wolwêze heel wat stelletjes ontstaan. Er zijn zelfs al baby’s. Dus, wil je een baby of een relatie? Kom eens kijken bij A.S.V. Wolwêze. Ook als je dit niet wilt ben je natuurlijk altijd welkom.  

A.S.V. Wolwêze// Feitjes op een rij 

 • A.S.V. Wolwêze is iedere week open op donderdag, vrijdag en zaterdag en een keer in de twee weken op woensdag
 • Voor een flesje Hertog Jan bier betaal je €2,00 
 • A.S.V. Wolwêze heeft 68 leden en 20 donateurs 
 • Voor een lidmaatschap betaal je 30 euro per jaar. Als donateur betaal je 50 euro per jaar, maar als het goed is ben je dan al rijk, oud en afgestudeerd
 • A.S.V. Wolwêze is gelegen aan het Auckamastraatje 8
 • Iedereen is altijd welkom, dus ook als je geen lid bent
 • A.S.V. Wolwêze kent geen ontgroening

 

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close