LeeuwardenStudentenlevenVrije tijd

Daghap

Hier scoor je een betaalbaar diner

Als student zwoeg je en zweet je dagelijks om je cijfers hoger dan een 5,5 te tillen. Aan het einde van de dag sta je dan ook nog eens te werken in de keuken om een voedzame, lekkere en vooral niet te moeilijke maaltijd te bereiden. Het kan zijn dat je op zo’n moment denkt aan de mooi versierde tafels in een restaurant en de daarbij behorende service van het niet koken. Uit eten is heerlijk, maar niet altijd te betalen met een studentenloontje. Daar heeft men gelukkig de daghap voor uitgevonden. De belangrijkste vraag is: waar moet je zijn?

Tekst: Niels Remigius // Fotografie: Niels Remigius

De BakVrijwillig in de gevangenis eten is waarschijnlijk niet iets waar een student aan zou denken. Toch is het wel een idee om dit bij De Bak in de Blokhuispoort te doen. Overdag kun je hier je koffie halen tijdens het studeren in de bieb en eventueel ook nog lunchen. Mocht je zo lang bezig zijn dat je toevallig ook geen zin meer hebt om thuis je avondeten te koken, dan kun je blijven hangen voor een zogenaamde Bakhap. Je eet voor €9,50 vega, vis of vlees. De keuzes staan uitgeschreven op de borden in het restaurant. Op vertoon van de studentenkaart, krijg je 10% korting.

Dikke van Dale

Sinds de verbouwing van de Dikke van Dale, is er een nieuwe keuken en maken de koks allerlei verschillende gerechten. De Dikke is meer dan alleen een plek om ’s avonds een borrel te drinken. Er zijn nu ook meerdere dagspecials, al vanaf €13,50. De specials bestaan uit een vleesgerecht, visgerecht of een vegetarisch gerecht, allen geserveerd met friet en salade. Vraag de bediening naar deze specials en het bier.

De Basuin

In de wijk Huizum, achter het treinstation, vind je Eetcafé De Basuin. Hier kun je gewoon aanschuiven voor een lunch, diner of alleen een drankje. Op de website kun je een heel maandmenu vinden met daarop alle dagplates en de weeknummers erbij. Ook staat hier de planning van de bingoavonden en avonden waarop er een pubquiz georganiseerd wordt. Sommige gerechten worden ook pas de dag van tevoren bekend gemaakt op de Facebookpagina van het eetcafé, dus die moet je goed in de gaten houden.

Het Leven

Eerder namen wij hier plaats toen we samen met een aantal portiers uitsmijters gingen eten. Naast lunchen, kun je hier ook terecht om te dineren. Het restaurant serveert wekelijks een vlees- en vega-gerecht als daghap. Deze worden aangekondigd op Facebook, Twitter en Instagram, dus eigenlijk valt het niet te missen. Deze daghap kost €9,90. Ook kun je eten wat de pot schaft; de daghap van die week wordt dan geserveerd met de dagsoep en nagerecht voor €15,-. Filmliefhebbers kunnen bovendien een voucher kopen voor een daghap plus entree bij Slieker Film voor €16,-.

Onder de Kelders

Als je het niet weet, loop je zo aan dit restaurant voorbij, want het zit letterlijk onder De Kelders. Het brengt een klein beetje de sfeer van Utrecht mee, waar veel cafés en restaurants zich direct aan de grachten bevinden. Hier scoor je een daghap voor €8,50 en studenten krijgen hier zelfs nog een korting overheen.

Het Wapen van Leeuwarden

Dit authentieke bruin café aan het Wilhelminaplein serveert iedere dag van de week een andere aanbieding. Naast dit hoofdgerecht is er ook nog een dagsoep verkrijgbaar. De dagelijkse hap van €11,- wordt vermeld in het restaurant zelf.

Huize Kwast

Huize Kwast is een van de drukke terrassen aan de Nieuwestad. In de zomer kun je hier ook lekker buiten eten. Het restaurant serveert iedere dag, behalve maandag, een andere hap. Op hun Facebookpagina kun je zien wat je kunt verwachten de aankomende week. Voor precies €10,- ben je voorzien van een maaltijd.

De Yserman

Gastrobar De Yserman bevindt zich midden in de culinaire Grote Hoogstraat. Iedere dag hebben zij drie verschillende daghappen. Zowel vlees als vis en vegetarisch. Voor €8,75 heb je hier een daghap, geserveerd met patat en salade. Via Twitter en Facebook wordt iedere dag bekend gemaakt welke gerechten de hap van de dag zijn. Neem wel even je studentenkaart mee, want dan krijg je korting.

De Vliegende Hollander

Bij De Vliegende Hollander zijn een aantal dagschotels verkrijgbaar, welke aangeboden worden vanaf een prijs van €8,95. Het gaat dan om vis, vlees en vegetarisch. Voor ieder wat wils dus. De aanbiedingen wijzigen iedere woensdag en staan op het bord in het restaurant vermeld.

Mogelijk zijn wij in onze zoektocht een restaurant vergeten te vermelden. Graag horen wij welke restaurants nog echte aanraders zijn.

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close