Handig

Bandenplakken voor dummy’s

Repareer je eigen fiets in een bandomdraai

In een ander artikel in deze mooie krant vertelt Mirjam je over de Swapfiets. Maar mocht jij nog lekker op je eigen tweewieler rondkarren en niet van plan zijn om een fiets met blauwe voorband te gaan rijden, dan is het handig om te weten hoe je een band plakt. Voordat je er erg in hebt, rijd je met je stalen ros door een zee van glasscherven en meer van zulks. Niels probeert je zo beknopt mogelijk bij te spijkeren hoe je een band plakt, want ja, dat kan eigenlijk niemand. 

Voorspel 

In het geval van een lekke band, moet je ervoor zorgen dat je de ruimte hebt om de fiets te repareren. Het liefst ergens binnen, maar mocht je studentenhuis dat niet toelaten, dan kan het altijd in de buitenlucht. De fiets op z’n kop zetten is het handigst, zodat je makkelijk met de banden aan de slag kunt. De benodigdheden zijn: bandenlichters, solutie (bandplakkers-taal voor lijm), schuurpapier, een pen, plakkers, een fietspomp en eventueel een emmer met water. 

Strippen 

Nu is het tijd om de buitenband en de velg te scheiden. Wat je wilt, is het plakken van de binnenband, aangezien daar alle lucht zit opgeslagen. En nee, nu zit er inderdaad geen lucht in, want je band is lek. Goed opgelet. Met de bandenlichters – of iets wat daarop lijkt – wip je de buitenband van de velg af. Hierdoor ligt de binnenband bloot en kun je aan de slag. Begin meteen met het schoonvegen van de beide banden. Mochten er nog scherven aanwezig zijn, dan veeg je die weg. 

Het gaatje vinden 

Sluit de fietspomp aan op de band en begin te pompen. De lucht die je erin pompt, ontsnapt weer via het lek. Je kunt op je gehoor afgaan, maar je kunt ook een emmer met water meenemen en de band door het water heen ronddraaien. Als het lek in het water komt, zie je dat door de bubbels die er ontstaan. Markeer het gat met de pen. 

De daad 

Nu je weet waar je moet zijn, ben je al een eind op weg. Mocht je de emmer met water gebruikt hebben, droog de boel dan eerst goed op. Zodra de band droog genoeg is, schuur je deze op met het schuurpapier. Dit omdat de lijm dan meer grip krijgt op de band. Breng vervolgens voldoende solutie aan en laat twee minuten drogen. Hierna kun je de plakker erop bevestigen.    

Afronden en oprotten 

Nu kun je alles weer terugbrengen in originele staat. Pomp wat lucht in de binnenband, zodat-ie genoeg spanning krijgt en de buitenband er mooi omheen valt. Leg het geheel terug in de velg, zorg ervoor dat het ventiel op de juiste plek zit en pomp de boel volledig op. Tenzij je de fiets niet meer gaat gebruiken, is het ook wel handig om ‘m weer normaal neer te zetten. Al is het maar net wat je prettig vindt natuurlijk. 

Foto’s door: Peter Straatsma, Niels Remigius 

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close