Van alles

Willem Wever

Soms heb je zo’n vraag die maar in je hoofd blijft rondzingen. Je bent misschien te lui om het te Googelen of misschien is je vraag te ingewikkeld om er snel een antwoord op te vinden. We’ve been there en daarom maken we het je gemakkelijk! Een aantal van die prangende Willem Wever-vragen legden we aan Leeuwarder docenten voor die als ware experts de verlossende antwoorden komen brengen. Enjoy!

Sinds wanneer heeft de mens humor?

Waarschijnlijk is humor al in een vroeg stadium in de evolutie ontstaan. Sommige theorieën over humor suggereren dat humor ontstaan is om groepsbinding te bevorderen, nerveuze spanningen te helpen ontladen of ons gezond te houden. Een grappenmaker kan met zijn humoristische opmerkingen bovendien demonstreren dat hij iets kan wat een concurrent met een lagere fitness niet kan en kan zo zijn sociale en seksuele aantrekkelijkheid bewijzen.

Of, zoals Geoffrey Miller(1965) schrijft in zijn boek ‘The Mating Mind’ (2000): “Humor speelt eveneens een belangrijke rol bij de partnerkeuze. Eén van de krachtigste en meest verbazingwekkende resultaten van evolutionair-psychologisch onderzoek is wel de waarde die mensen overal ter wereld hechten aan een goed gevoel voor humor.”

Steef Steneken, docent Leraar Biologie | NHL Hogeschool

Is er bewijs voor het bestaan van God?

De wetenschap is onze beste manier om kennis te vergaren. Maar kennis over God overstijgt tegelijkertijd ons menselijk hokjesdenken. Ik moet de vraag dan ook ontkennend beantwoorden: nee, er is geen wetenschappelijk bewijs voor God. Net zoals er geen wetenschappelijk bewijs bestaat voor iets als vriendschap of hoop. Toch heerst er ook discussie onder wetenschappers over het bestaan van God en blijven mensen zoeken naar bevestiging van hun geloof.

Een voorbeeld daarvan is de Intelligent Design-stroming. Deze stroming gelooft dat het bestaan van God te ‘bewijzen’ valt door naar de complexiteit van de natuur en al het leven te kijken. Bij Intelligent Design kent de evolutie een vooropgezet doel. Dit doel wordt niet bereikt door toevallige veranderingen (zoals de evolutietheorie van Darwin zegt), maar door veranderingen die zo zijn bedoeld.

Een veelgenoemd voorbeeld is het menselijk oog. Je kunt stellen dat dit complexe orgaan door toeval is ontstaan, doordat bepaalde moleculen door de miljoenen jaren heen toevallig aan elkaar zijn blijven plakken. Je kunt ook stellen dat aan iets ingewikkelds als het oog een bewust plan voorafgaat. Net zoals bijvoorbeeld een complex apparaat als een smartphone niet bij toeval ontstaat, zo ontstaat volgens de aanhangers van het Intelligent Design ook iets als een mens, dier of plant niet door toeval. Voor een bewust en complex ontwerp is intellect nodig. Daarmee vormt het ontwerp zelf het ‘wetenschappelijk’ bewijs van een intelligente ontwerper: God.

Josko Sostaric, alumnus Godsdienst en Pastoraal Werk | NHL Hogeschool

Waarom houden mensen van muziek?

Mensen houden van muziek omdat hun hersenen er net zo op (kunnen) reageren als bijvoorbeeld op eten, sex en drugs. In gebieden van de hersenen waar opwinding, beloning en emotie normaliter verwerkt worden, is ook activiteit bij het luisteren naar goede muziek. Dat is een beetje een plat en technisch antwoord misschien, maar wel de basis.

Het feit dat sex en eten belangrijk zijn voor ons voortbestaan suggereert dat het luisteren naar muziek ook een belangrijke functie zou kunnen hebben. Persoonlijk heb ik het idee dat het ontdekken van structuur in muziek, het herkennen van patronen en afwijkingen daarop, mogelijk de basis zijn. We ontwikkelen daarmee een belangrijke vaardigheid. Onze hersenen belonen ons daarom voor het luisteren naar muziek.

Rutger Middendorp, docent Creatief schrijven, Conceptontwikkeling, Storytelling | Minerva Academie voor Popcultuur

Waarom heet Apple ‘Apple’ en Google ‘Google’?

Over het ontstaan van de naam ‘Apple’ gaan een hoop geruchten. Helaas kunnen we het Steve zelf niet meer vragen, maar waarschijnlijk is het volgende gebeurd: Steve Jobs en zijn collega Steve Wozniak zaten in de auto en hadden het over de naam die hun bedrijf moest hebben. Steve Jobs kwam toen op het idee van ‘Apple’, omdat hij een grote Beatles-fan was en de platenmaatschappij van the Beatles ‘Apple Records’ heette.

Andere geruchten zijn dat Steve Jobs als kind veel op het land heeft gewerkt en appels moest plukken, een appeldieet heeft gevolgd en hoger dan concurrent Atari wilde komen te staan in het telefoonboek.

De naam van Google is gebaseerd op het woord ‘googol’: een wiskundige term voor het cijfer 1 met daarachter 100 nullen. Dit is een heel groot getal, zoals Google een heel groot resultaat moest opleveren als zoekmachine. ‘Googol’ is uiteindelijk ‘Google’ geworden omdat één van de oprichters een spelfout maakte in de naam.

Rones Pander, docent ICT | Friesland College

Waarom gebruiken vrouwen make-up en push-up bh’s?

Make-up en push-up bh’s kunnen gezien worden als een ‘supernormale prikkel’: een kunstmatige prikkel die een sterker gedrag opwekt dan de sleutelprikkel. Een sleutelprikkel is een prikkel die het meest effectief is bij het veroorzaken van een bepaald gedrag. Voorbeeld: de rode oogring van een volwassen meeuw aan het begin van het broedseizoen is een boodschap aan de eventuele partner. Er valt iets uit af te lezen. In het geval van de zilvermeeuw is de intensiteit van de rode oogring een maat voor zijn ‘fitness’. De meeuw geeft hiermee aan dat hij vrij is van parasieten en beschikt over een uitstekend immuunsysteem.

Fitnessillustratie kan een enorme vlucht nemen. De staart van een pauw is groot en sierlijk en elke staart is weer anders. Het kost de pauw enorm veel energie om zo’n staart te maken en te onderhouden. Hij illustreert hiermee dat hij in staat is om naast in leven te blijven (goed voedsel zoeken, roofdieren vermijden) ook nog energie overheeft om een geweldige staart aan te leggen. De pauw illustreert op deze manier zijn fitness en zendt, via zijn staart, de boodschap uit: “Kijk, ik heb goede genen, neem mij en je nageslacht zal ook deze genen bezitten”. De staart dus als fitnessindicator. Om fitness goed te illustreren heb je dus dure fitnessindicatoren nodig.

Vrouwen, maar tegenwoordig ook mannen, gebruiken dezelfde technieken. Grote wimpers, mascara, lange nagels, eyeliners tot in de hemel en sixpacks (ik bedoel hier geen bier) zijn prikkels die de andere partij doen verleiden. Maar tot in tegenstelling tot de rode oogringen en pauwenstaarten zijn het valse fitnessindicatoren die in dit geval helemaal niets zeggen over de genetische kwaliteit (fitness) van de zender. Toch zijn ze uiterst effectief om het eerste contact te leggen. Daarnaast zijn ze niet ‘duur’.

Waarom dan rode lippen? Omdat dit van nature een indicatie is dat je vrij bent van bloedparasieten en dus een goed immuunsysteem en goede genen hebt. Hetzelfde geldt voor vetopslag, waar heupen, bovenbenen en borsten als fitnessindicatoren opereren. Zij geven weer dat je in staat bent om goed ‘op te vetten’ en dat je als vrouw in staat bent om voor nageslacht te zorgen. Echter, het schoonheidsideaal heeft andere maten en elke vrouw weet dat bij afslanken de borsten het meest te lijden hebben. Kortom, de push-up bh als (nep-) fitnessillustratie.

Steef Steneken, docent Leraar Biologie | NHL Hogeschool

Door: Sanne Plantinga

 

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check dit ook
Close
Back to top button
Close
Close