ActueelLeeuwardenStudentenlevenUitgaanVan alles

We mogen weer dansen, dus kans op FOMO

Eindelijk was het moment daar: het nachtleven mocht zonder restricties open! Weer met z’n allen dansen tot in de late uurtjes, donkere clubs, flikkerende lichten en nieuwe mensen ontmoeten. Maar hoe ga je als student om met de vrijheid waar we zolang op hebben gewacht?

Toen het nieuws naar buiten kwam dat het nachtleven ook weer zonderbeperkingen door kon gaan, vloog ik met een noodgang het internet op, zoekend naar een leuk feest om de nacht mee in te luiden. Dat gaf gelijk keuzestress. Alle clubeigenaren en evenementenorganisatoren speelden hier direct op in en knalden een scala aan leuke feestjes, festivals en noem het maar op online. Met grote honger naar een nacht lang dansen kwam ik voor een dilemma te staan, want alles was leuk! Moest ik nu een keuze maken? Ik wilde eigenlijk geen een van die leuke feesten missen. Ik had last van het bekende fenomeen FOMO.

Overal bij willen zijn
FOMO, fear of missing out, oftewel: overal bij willen zijn omdat je anders bang bent dat je iets (belangrijks) mist. Je hebt daar als student hoogstwaarschijnlijk wel eens mee te maken gehad. Ken je dat moment dat je na een lange dag op school eigenlijk het liefst vroeg je bedje in zou kruipen, maar je vrienden allemaal naar de kroeg gaan en je toch meegaat omdat je niks wilt missen? There it is: FOMO. Na een kleine enquête bleek dat ik niet de enige was die meer last van FOMO had als ooit tevoren. 80% van de ondervraagde studenten gaf aan nu inderdaad meer last te hebben van FOMO dan voor de coronacrisis.

Omdat ik zelf regelmatig struggle met FOMO, deel ik hier een klein inzicht hoe ik hiermee omga. Wat mij hielp de knoop door te hakken om niet naar sommige feestjes te gaan was mezelf afvragen: voor wie doe je het? Ga je voor jezelf omdat je er écht zin in hebt, of ga je omdat anderen dat van je zouden verwachten en je niet achter wilt blijven? In dat laatste geval ga ik niet. Zo bespaar ik mezelf geld (want ja: we blijven skere studenten) én spaar ik op deze manier energie voor de feesten waar ik wel echt heen wil. Want: mis je nou echt iets als je een keer een avondje thuisblijft? Waarschijnlijk niet.

Doe iets waar je energie van krijgt
Twijfel je om naar een feestje te gaan omdat je anders bang bent iets te missen, maar heb je eigenlijk geen zin? Ga iets doen waar je zekerweten energie van krijgt. Hou jij bijvoorbeeld erg van de sportschool? Ga lekker sporten! Kijk je al de hele avond uit naar een avondje series bingen op de bank met je beste vriend of vriendin? Bel diegene op en stel dit voor. Je zult zien dat je twijfel of je iets mist in no-time verdwenen is.

Nog een laatste tip die ik je wil meegeven: leg af en toe je telefoon weg. Wij millennials en gen-z’ers zijn opgegroeid met tv, computers, laptops, tablets, mobiele telefoons en ga zo maar door. Op social media wordt alles gedeeld. Onthoud: over het algemeen plaatsen mensen alleen de leuke dingen van hun leven, bijvoorbeeld als ze op een feestje zijn. Op het moment dat jij FOMO krijgt omdat iemand op de social media bij een feest helemaal uit zijn dak gaat, probeer dan te relativeren. Deze persoon zit namelijk ook wel eens een avondje thuis op de bank als hij er eventjes geen zin in heeft. Overall: je bent niet de enige. Ik durf om honderd euro te wedden dat al je vrienden wel eens last hebben van FOMO. Iedereen die zegt van niet, die liegt.

Drie tips op een rijtje
Als je wel eens last van FOMO hebt, denk dan nog eens terug aan mijn drie tips:
01. Vraag jezelf af: als ik nu naar dit feestje ga, doe ik dit dan voor mezelf?
02. Als je eigenlijk geen zin hebt in het feestje, ga iets anders doen waar je sowieso energie van krijgt.
03. Relativeer: je bent niet de enige die last van FOMO heeft. Iedereen zit wel eens een avondje thuis en op de social media zie je alleen de mooie momenten uit het leven. Het is ook oké als
je besluit om wel naar het zoveelste feestje te gaan. Want het allerbelangrijkste in het leven is dat jij doet waar jij je goed bij voelt.

 

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close