ActueelLeeuwardenStudentenlevenStuderenVan alles

Wandelen is het nieuwe uitgaan

Niet meer stappen in de kroeg, maar stappen door de stad

We studeren en werken nog steeds allemaal thuis, met als gevolg veel minder beweging en extra kilo’s. Je hebt het vast al gemerkt aan je te strak zittende kleding. De zomer komt eraan en dus is het de hoogste tijd om weer te gaan bewegen? Hoe? Door te wandelen!

De harde cijfers

Per maand fietsen we zo’n tien uur minder op en neer naar de gebouwen van NHL Stenden, het station, feestjes of andere afspraken. Dit is goed voor zo’n 3.500 kilocalorieën. Daarnaast missen we zeker twintig (!) uur aan wandelingetjes naar verschillende collegezalen, de kantines, de mediatheek of de kroeg. Dit komt neer op ongeveer 7.000 kilocalorieën. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de sportschool die je nu niet kan bezoeken of de uren die je normaal met een biertje in je hand zou dansen in Bascule. Bij elkaar opgeteld lopen we dus meer dan 10.000 calorieën per maand aan beweging mis, en dat terwijl een kilo lichaamsvet gelijk staat aan ongeveer 7.7000 calorieën. Hellup!

Stappen maar dan anders

Nu klinkt het alsof hier maar één oplossing voor is: iedere ochtend om 05:00 je bed uit en jezelf volledig in het zweet werken met een veel te zware YouTube-workout voordat je online college weer begint. Geen bier en chips meer. Alleen nog maar salades eten. Dan hebben we dat zo gecompenseerd, toch? Maar ga je dat op lange termijn volhouden? Veel beter is het om iedere dag een ommetje te maken. Nu de lente echt in aantocht is en het buiten langer licht blijft, kun je op een supermakkelijke, laagdrempelige en zelfs gezellige manier werken aan het halen van je dagelijkse beweging. Natuurlijk, als student hou je je liever bezig met andere dingen en is wandelen misschien het laatste waar je je voldoening uit wil halen, maar het studentenleven anno 2021 gaat nu toch niet veel spannender worden dan dit. Genoeg redenen om het toch eens een kans te geven, want wandelen is echt het nieuwe uitgaan geworden. Trommel je vrienden en/of huisgenoten op: stappen maar!

Gezondheidsvoordelen

‘Maar met alleen wandelen ga je toch niet opeens kilo’s gewicht verliezen?’ denk je nu misschien. Nee, maar het gaat je zeker helpen om in ieder geval de gemiste beweging door het thuiswerken te compenseren. En bovendien heeft wandelen nog veel meer gezondheidsvoordelen. Onderschat het niet: met wandelen verbrand je gemiddeld tussen de 300 en 400 calorieën per uur. Je vetverbranding komt na 2.000 stappen ongeveer op gang, wat gelijk staat aan ongeveer 20 minuten lopen. Daarnaast maak je geluk hormonen endorfine en dopamine aan wanneer je aan de wandel bent. Deze stofjes verminderen stress en pijn.

Ook kun je door regelmatig te wandelen je hoofd beter leegmaken en fijner slapen. Iets waar we allemaal baat bij hebben in deze tijd, toch? Je kunt de stappenteller op je telefoon gebruiken om gemakkelijk bij te houden hoeveel je hebt gewandeld. Wil je het iets professioneler aanpakken of bepaalde doelen voor jezelf stellen, dan zijn (sport)horloges ook ideaal voor het bijhouden van stappen. Deze zijn iets betrouwbaarder en geven daarnaast ook een indicatie van het aantal verbrande calorieën.

Op ontdekkingsreis in eigen stad

Nu kun je uren gaan rijden om een lange wandeling te maken op het strand of in speciale natuurgebieden, maar ons eigen stadsje heeft ook genoeg wandelpotentie en verborgen straatjes en natuurgebieden! Een wandeling in eigen stad kan ontzettend verrassend en leuk zijn. Maar ben je na twintig wandelrondjes door de Prinsentuin een beetje uitgekeken op het centrum, of weet je juist niet goed waar je moet beginnen en wat leuke wandelroutes zijn? Een leuke tip is dan De Stadswandeling 058. Dit is een 1,5 uur durende coronaproof wandeling langs leuke horecazaken van Leeuwarden, inclusief een paar leuke opdrachten voor onderweg en een pubquiz. Op deze manier steek je de lokale horecazaken een hart onder de riem en kun je op een gezellige manier op ontdekkingsreis in de stad.

Leeuwarden wordt omringd door mooie natuurgebieden waar je heerlijk op een brakke zondagmiddag een frisse neus kunt halen. We kennen natuurlijk allemaal De Groene Ster, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan het Leeuwarder Bos, waar je veel langs het water en over verschillende bruggetjes loopt. In 1990 is dit bos aangelegd: eerst waren het een paar sprieterige boompjes bij elkaar, inmiddels is het een mooi natuurgebied geworden met superveel verschillende bomen, planten en dieren. Vee mag hier los rondlopen, dus met een beetje geluk kun je een selfie maken met de Schotse hooglanders die hier het hele jaar staan te grazen. Havermelk cappuccino’tje mee, wandelschoenen aan en gaan.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close