ActueelHandigOpmerkelijkStudentenlevenVan alles

Het nieuwe naaien

Duurzamer leven als student

Tijdens de eerste lockdown kocht iedereen massaal een naaimachine en niet veel later stonden de eerste creaties op social media. Ook thrift shopping is erg populair. En sinds 1 januari 2021 zijn plastic wegwerpproducten verboden in Nederland. Kortom, duurzaam leven wordt steeds belangrijker, maar hoe doe je dit als student? Ik geef je een aantal tips waarmee je gelijk aan de slag kunt!

Je kledingkast verduurzamen

Volgens Nibud (het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) geeft een student gemiddeld €564 per jaar uit aan kleding en schoenen. Of je dit nou veel of weinig vindt, feit is dat dit allemaal nieuwe kleding is. Dat kan veel duurzamer. Door je kledingkast te verduurzamen draag je niet alleen bij aan het milieu, maar ook aan je eigen portemonnee. Je kunt natuurlijk zelf je kleding maken. In het tijdschrift Knipmode staan verschillende patronen en ook online is genoeg te vinden. Als je echter niet zo handig bent met een naaimachine kun je ook je kleding in een tweedehandswinkel kopen. In Leeuwarden kun je onder andere terecht bij Regverdig, Terres des Hommes en Ouderwets Gezellig.

Tip: Wil je leren hoe een naaimachine werkt? Begin dan met iets makkelijks. Koop bijvoorbeeld een blouse die een paar maten te groot is en maak er een jurk, rok of shirt van.

(plastic) afval scheiden en hergebruiken

De nummer één tip die we al jaren te horen krijgen: scheid je afval. En eigenlijk is dat heel logisch aangezien het één van de gemakkelijkste tips is. De meeste studenten scheiden het glas wel van de rest van hun afval en ook het papier wordt meestal wel gescheiden, maar wist je dat er nog veel meer afvalbakken bestaan? Zo heb je een aparte container voor metaal, een container voor textiel en bestaat er een container voor e-waste.
Deze laatste categorie – ook wel elektronisch afval genoemd- bestaat uit alle defecte of verouderde elektrische en elektronische toestellen.

Verder kun je bij veel supermarkten een herbruikbare beker kopen voor je dagelijkse dosis cafeïne. Je hebt zelfs bekers die je kunt opvouwen en zo gemakkelijk mee kunt nemen zonder dat het veel ruimte inneemt in je tas! Zo kun je de volgende keer die plastic beker laten staan. En als je dan toch in de supermarkt staat, koop dan gelijk een broodtrommel. Je zult hem nu nog niet nodig hebben, maar wanneer je weer naar school gaat, hoef je niet al je brood in plastic zakjes te stoppen.

Verstandig naar de supermarkt

Om even bij de supermarkt te blijven: wat voor tas neem jij mee als je boodschappen gaat doen? Misschien neem je helemaal geen tas mee en koop je die ter plekke. Op zich helemaal niet erg, maar gebruik je die tas daarna ook meerdere keren of belandt hij in de afvalbak? Je kunt dus beter het zekere voor het onzekere
nemen en een herbruikbare tas meenemen. Denk aan: een tote bag, een rugzak, je sporttas of een boodschappentas.
En als je dan naar de Jumbo of Albert Heijn gaat is het verstandig om voorbereid te zijn. Door een lijstje te maken neem je geen onnodige producten mee die je na verloop van tijd weer weg moet gooien. Beter voor het milieu, maar wederom ook weer beter voor je bankrekening.

Verder zijn er producten met het Beter Leven-logo. Het verschil in prijs tussen producten met een of drie sterren is vaak niet zo groot, maar het maakt wel een groot verschil voor de kwaliteit van leven van het dier. Eet tenslotte zoveel mogelijk volgens het seizoen. Buiten het seizoen moeten telers de weersomstandigheden namaken via verwarmde serres of worden de producten overgescheept uit een ver land. Seizoen producten komen daarentegen grotendeels uit Nederland en zijn daarom een stuk minder schadelijk voor milieu en ook nog eens goedkoper!

Too good to go

En dan de laatste tip. Je hebt vast weleens van deze app gehoord. Een handige manier om voedselverspilling tegen te gaan door eten te redden van de vuilnisbak. Klinkt een beetje als een spelletje, maar eigenlijk is het heel slim bedacht. Zodra bijvoorbeeld de Lidl eten over heeft dat bijna over de datum is, dan maken ze hier een box van. Deze box zetten ze voor een goedkopere prijs op Too good to go en jij kunt die box daarna kopen. Vaak koop je voor een laag bedrag erg veel eten. Scheelt ook weer boodschappen doen!

 

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close