InterviewWerk

Uitsmijters met uitsmijters

Wie zijn die mensen die ’s nachts voor ons een oogje in het zeil houden?

De mannen die ons als eerst begroeten voor de deuren van onze favoriete uitgaansgelegenheden, worden in de volksmond vaak ‘uitsmijter’ of ‘bouncer’ genoemd. Toch kleeft er een negatieve lading aan dit woord, want deze personen smijten er enkel bezoekers uit als dat echt niet anders kan. Niels voelde een aantal vaste gezichten van het Leeuwarder uitgaansleven aan de tand. Onder het genot van een uitsmijter, lekker toch. 

Dankzij Benjamin van Frisionum Hospitality Services konden wij eens in het daglicht in aanraking komen met vier gastheren die normaal in de nacht voor de deur staan. We spraken met Yannick (Club RED), Sibold (gebied Ruiterskwartier), Yorick (Repelsteeltje en Shooters) en Maid (De Nachtwacht). Daarnaast hebben een aantal van deze mannen ook nog persoons- of objectbeveiliging gedaan, waardoor zij ervaring hebben in meerdere disciplines van het bewakersberoep. 

Hoe zijn jullie voor de deur terechtgekomen? 

Al snel wordt duidelijk dat allen via andere beveiligers in het beroep gerold zijn. Yannick werd zo’n zeven jaar geleden gevraagd om een avondje mee te draaien. “Dat was met oud en nieuw. De allerdrukste avond van het jaar en ik werd gevraagd om mee te helpen. Een flinke vuurdoop dus”, lacht Yannick. Hij werd destijds gevraagd door Maid, die op zijn beurt een jaar of drie eerder al begon als inval voor de deur van Sybs. Veel recenter was de aanstelling van Yorick. “Een andere portier had al opgemerkt dat ik eens een opstootje gesust heb en bood mij daarom aan eens langs te komen op proef”, legt Yorick uit. Sibold blijkt het langst voor de deur te staan. “Zo’n twintig jaar terug werd ook ik gevraagd om in te vallen. Destijds waren papieren slechts bijzaak en het feit dat ik mijn eerste uren mocht maken voor een ‘bijzonder’ casino, geeft wel goed weer dat het toen anders ging. Tegenwoordig wordt er veel strenger gekeken naar papieren en diploma’s.” 

Wat is het mooist aan dit beroep? 

Eigenlijk is iedereen het ermee eens dat het contact met de mensen het mooiste is. Dat is ook meteen het belangrijkst als je optreedt als portier. Deze heren zijn de eerste indruk die de bezoeker krijgt. Als de portier een positieve en vrolijke indruk achterlaat, heeft dat ook zijn weerslag op de bezoekers. Daarnaast leer je op den duur veel mensen kennen. Je komt ze overal  tegen en bij goed contact is dat leuk. Het kan soms ook wel vermoeiend zijn. Ook de portiers moeten werk en privé kunnen scheiden. 

Wat is minder leuk? 

Dat zijn volgens de beveiligers steeds dezelfde mensen met dezelfde problemen. Dus lezers, let even op. Als een portier jou praktisch wekelijks moet weigeren omdat je door de drank niet meer zelfstandig kunt staan of omdat je het barpersoneel lastigvalt, begint dat echt wel op te vallen. Aangezien de gastheren er ook staan voor een leuke avond, beleven zij er ook weinig plezier aan om iemand met relatief veel bombarie de kroeg uit te begeleiden. Relatief omdat dankzij de invloed van muziek, drukte en alcohol een waarschuwing als heel groot kan worden opgevat door omstanders. In een druk café is het lastig om verbaal te communiceren en daarom wordt wel eens iemand aan de hand meegenomen. Tip van ons: blijf rustig wanneer zoiets gebeurt. Het kan zijn dat er vrij weinig aan de hand is.  

Meest bijzondere ervaring? 

Gezien het feit dat deze heren veel avonden aan het werk zijn in gebieden waar een hoop gebeurt, wil ik ook graag wat sterke verhalen horen. Sibold bijt het spits af: “Ik moest op een gegeven moment bewaken bij een festival in Assen. Daar kreeg ik een oproep dat een bezoekster wel erg bijzonder gedrag vertoonde. Toen wij aankwam, trok zij spontaan haar kleren uit. De situatie was niet bedreigend en zij ging niet slecht, maar op dat moment stonden we toch even met onze bek vol tanden.”  

Ook Yannick maakte iets mee met een dame die nogal weinig kleren droeg. “Ik kreeg tijdens een avond in een discotheek een oproep dat er iemand roerloos op een van de damestoiletten zat. Nadat ik alles gecheckt had, heb ik toch de deur maar geopend. Tot mijn verbazing trof ik daar niet alleen een bewusteloze vrouw aan, maar had zij haar vibrator nog tussen de benen zitten. Een glas water in haar gezicht deed wonderen. Toen ze wakker was, hebben we haar toch maar naar huis gestuurd.” 

Hoe anders ging dat bij Yorick. “Ik moest een avond draaien in een lokale kroeg buiten Leeuwarden. Hier ontstond ruzie tussen een paar gasten. Een meid die erbij hoorde, dacht slim te zijn door haar pepperspray in te zetten en op die manier de boel te sussen. Leuk idee, ware het niet dat pepperspray extreem snel en ver verspreid. De kroeg moest worden ontruimd om te luchten. De gasten bleven 1,5 uur buiten wachten in de winterse kou om vervolgens verder te feesten.” Je bent jong en je wilt wat, hè?  

Maid sluit af met zijn verhaal: “Ik heb een keer een opstootje meegemaakt waarbij een bezoeker met een glas in zijn nek gestoken werd. Uiteindelijk konden wij net op tijd handelen, waardoor deze persoon bleef leven. Een tijdje later kwam hij met een presentje naar ons toe om ons te bedanken voor al het werk. Het is fijn om zulk goed werk te kunnen leveren.” 

Hoe ga je met een portier om? 

Er zijn een aantal simpele dingen die je in hoofd moet houden als je een prettige avond wilt hebben. Zoals gezegd: noem de persoon voor de deur eigenlijk geen uitsmijter. Als je respectvol omgaat met de persoon die voor de deur staat, zal diegene dat ook bij jou doen. Een kleine moeite als je meteen al minder wilt opvallen. Zorg er ook voor dat je niet compleet lazarus naar binnen wilt. Ook zijn er personen die graag ‘een handje helpen’ wanneer de boel escaleert of zelfs de hele avond bij de deur blijven hangen. Lief bedoeld wellicht, maar hoeft echt niet. Geniet van je avond en laat de portiers jezelf ontzorgen. Plus, je loopt ze vaak in zo’n geval nog voor de voeten ook. Tot slot zijn er nog stappers die de avond besluiten met het geven van fooi in de vorm van twee kleffe muntjes van twintig cent. Als het al zover is, is het waarschijnlijk vooral tijd om je nest in te duiken. 

Dus voor de volgende keer als je in de binnenstad op speurtocht gaat naar bier en muziek; geef de portier eens een schouderklopje en een glimlach. Wordt het een stuk leuker van. 

Fotografie: Tini Groen 

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close