StudentenlevenStuderen

Tippies & sippies

Als je dit jaar als verse sjaars begint met studeren, moet je natuurlijk het één en ander weten van je nieuwe thuishaven. We snappen best dat je geen zin hebt om dat allemaal zelf uit te zoeken. Waar zou je toch zijn zonder de Leeuwarder Studentenkrant? Speciaal voor jullie daarom handige en nuttige tippies!

Studentenverenigingen
Als student zijnde is het een optie om lid te worden van een studentenvereniging. Je leert niet alleen nieuwe mensen kennen, maar doet vaak ook enorm leuke dingen. In Leeuwarden zijn een aantal studentenverenigingen, aangesloten bij het IBOS, actief: Wolwêze, Wijnvereniging Dionysus, Io Vivat, Navigators, Osiris en Sempiternus. Het IBOS staat voor Inter Bestuurlijk Overlegorgaan Studentenverenigingen. Een overleg opgericht om goede afspraken te kunnen maken tussen gemeente, politie en de verenigingen over het beheer van de sociëteiten. Niet aangesloten bij het IBOS zijn de verenigingen Trias Politica en It Bernlef Lelde. Allemaal fijne cluppies die nieuwe studenten met open armen ontvangen!

Lekker zuinig!
Geld besparen vindt natuurlijk iedereen fijn, zeker als je student bent. Driemaal hooray voor studentenkorting! Ook in Leeuwarden is dit fenomeen zeer bekend. Veel horecagelegenheden hebben een speciaal menu’tje voor een gereduceerde prijs of geven een percentage aan korting. Informatie over de korting staat vaak op de desbetreffende website van de horecagelegenheid of wordt aangegeven binnen de gelegenheid zelf. Even googelen en je weet waar je met korting kunt wokken, bootcampen of bowlen!

Een ander handigheidje is de Knaekpas. Deze pas kun je per collegejaar aanvragen voor slechts een tientje. Met de pas (of Knaekapp, scheelt weer ruimte in je portemonnee) krijg je korting bij partners van Knaek. Niet alleen in Leeuwarden trouwens, de pas is geldig in enorm veel steden in Nederland en België. Handig! De zaakies waar je korting krijgt zijn divers: Cristine le Duc geeft korting op al je seksspeeltjes, bij de Mitra is de whiskey goedkoper en bij de ANWB hoef je minder te betalen voor je rijlessen.

Huren en problemen?
Grote kans dat je als student een kamer huurt in Leeuwarden. Ook een vrije grote kans dat je wel eens vragen hebt over je huurprijs, je contract of de service van je huisbaas. Voor al dit soort vragen is het Huurteam Leeuwarden in het leven geroepen. Ze kunnen bijvoorbeeld, als je huurt binnen de particuliere sector, je huurprijs (her)berekenen. Wie weet betaal je wel veel te veel doekoes voor die paar vierkante meter! Heb je ruzie met je huisbaas en komen jullie er niet uit? Zoek dan eens contact met de Huurcommissie. Deze commissie lost zulke problemen tussen huurder en verhuurder op. Wel zo lekker wonen. Heb je vragen of ruzie? Het Huurteam heeft elke maandag om 12.00 uur een spreekuur bij Leeuwarden Studiestad op kantoor.

De was
Als kersverse student kan de was een probleem zijn als je moeder dit altijd deed. Gelukkig heeft ook Leeuwarden hier een oplossing voor: de Was- en Strijkservice! Te vinden op de Grote Hoogstraat (daar waar restaurant Yserman zit: dagschotel voor 6 euro!) nummerro 19. Een uitkomst! Geen zin om de was te brengen of te halen? Geen zorgen, ook dat doen ze bij deze bijnanetzogoedalsjemoeder-service.

Feestjes met bier
Feestjes met alcohol zijn toch wel de leukste! Totdat de alcohol op is. Geen nood: Bierservice De Leeuw heeft de oplossing. Tot in de late uurtjes en vroege ochtenden komen ze de biertjes bij je brengen, altijd snel en altijd koud! Superhandig. Mochten je snacks trouwens ook op zijn, ook die hebben ze. Dikke prima als je het ons vraagt!

Ome dokter
Saaie informatie, wel een hele nuttige tip! Mocht je ziek worden en je wil naar je huisarts, dan kan het handig zijn dat hij of zij in de buurt is.  Je moet na je verhuizing naar Leeuwarden dus een huisarts in de buurt zoeken, zeker omdat een arts in acute situaties snel hulp moet kunnen verlenen. De vuistregel is een reistijd van vijftien minuten. Heb je hulp nodig buiten kantoortijden? Dan ga je naar de huisartsenpost. Alleen met spoed en altijd van tevoren even bellen! De huisartsenpost, of Dokterswacht, helpt namelijk alleen op afspraak. Is de situatie nog ernstiger? Dan snel naar de Spoedeisende Hulp! Deze is altijd open, maar alleen voor echt ernstige, spoedeisende situaties waarbij inzet van een medisch specialist nodig is.

Door: Janneke Vonk

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close