ActueelHandigInterviewLeeuwardenOpmerkelijkStudentenlevenStuderenVan alles

Studieschuld (alvast) aflossen?

Het is niet wat het lijkt

‘Lang leve de studiefinanciering’, ‘leen zoveel je kan, de rente is toch laag’ en ‘genieten van deze tijd’. Je zult deze uitspraken ongetwijfeld af en toe hebben gehoord of misschien denk je er zelf zo over. Of niet, kan ook. Want hoe verleidelijk zo’n lening van Ome Duo ook is: het is niet wat het lijkt. Dat ondervond Maaike Wind (38) ook.

Maaike heeft culturele antropologie gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en daarna heeft ze de master journalistiek gedaan aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ondanks de studiefinanciering werkte ze bijna altijd wel naast haar studie. ‘’Voor mijn studie antropologie zat ik twee keer voor langere tijd in het buitenland, eerst in Guatemala en later op Cuba. Toen werkte ik niet, maar verder had ik altijd wel een baantje erbij. Ik werkte in de horeca, was oppas, overblijf juf en beveiliger.’’

Tijdens haar studie keek ze niet naar de opbouwende cijfers van de studieschuld. Sterker nog: ze dacht er nauwelijks over na. ‘’Ik vond het vooral makkelijk dat ik kon lenen. En dat aflossen, ach, dat zou vast goedkomen als ik eenmaal veel geld verdiende. Pas aan het einde van mijn studie en in de jaren erna realiseerde ik me hoeveel ik had geleend. Toen begon ik me er ook voor te schamen. Ik vertelde wel dat ik een grote studieschuld had, maar ik noemde nooit het bedrag.’’

LENEN IS EEN KEUZE

“Tuurlijk, elke week tientallen euro’s besteden in de kroeg kan ook. Als je dat graag wilt, leef je uit. Maar realiseer je dat die rekening toch een keer komt,’’ vertelt Maaike. ‘’En bedenk dan wat je liever doet. En wat ook kan: extra werken. En verder, nodig vooral je vrienden uit om mee te doen. Door het coronavirus kun je plots veel minder makkelijk op stap. Wat blijkt? Je kunt ook prima met vrienden thuis afspreken. Blijf dat lekker doen. Experimenteer met dingen die leuk zijn en toch niet duur. Die zijn er zat.’’

STUDIESCHULD AFLOSSEN BLEEK LEUK TE ZIJN

Maaike loste in twee jaar maar liefst 30K af. Hoe je dat voor elkaar krijgt? ‘’De eerste tien jaar ging het superlangzaam. Ik heb het aflossen zelfs vijf jaar lang helemaal stopgezet. En toen was ik er helemaal klaar mee. Ik had stress, ik schaamde me en ik was het volledig zat. Hierdoor kreeg ik focus. Ik besloot: het restant van dik dertigduizend euro ga ik in twee jaar aflossen. Twee jaar alles op de kop zodat ik daarna overal helemaal vanaf ben. Twee jaar afzien, dacht ik vooraf, maar dat valt gelukkig reuze mee. Aflossen blijkt zowaar leuk te zijn!’’

VOELT LEKKER

Maaike ziet het aflossen van haar studieschuld als leuk en het voelt lekker. ‘’Ik maak elke maand zo veel mogelijk geld over naar DUO. Mijn stress zakte al na een maand weg. Ik merkte: ik kan dit. Dat voelde zo goed. En nu ben ik bezig met minimalisme: ik verkoop mijn huis leeg op Marktplaats en ik word steeds fanatieker. Kijk, het is natuurlijk gekkenwerk. Ik leefde twee jaar lang echt supersober. Ik ging niet uit eten, kocht geen kleding, ging niet naar de kapper. Maar: door twee jaar lang zo te leven, ben ik nu overal vanaf. Twee jaar investeren en dan is heel mijn leven veranderd.’’

TIPS VOORMENSEN DIE DESTUDIESCHULD ALS LAST ZIEN

De eerste tip die Maaike je wil meegeven is: “Negeer de schuld niet. Check hoeveel het is. Reken uit waar je op uitkomt. Maak een plan voor hoe je het af gaat lossen. En dan: ga aan de slag. Studeer je nog? Zorg dan als eerste dat je maandbedrag iets omlaag kan. Dan doe je alvast iets. En als je schaamte voelt, praat er dan over met anderen. Dat is eng, maar zodra je dat gaat doen, zakt die schaamte weg. Echt waar.

En ter geruststelling: als je hier als student al mee aan de slag gaat, dan komt het goed. Kijk naar mij, ik heb die studieschuld eerst jarenlang genegeerd. Pas rond mijn 35e besloot ik mijnfinanciën aan te pakken. En ook met mij komt het nu goed.”

Wat Maaike verder als tip meegeeft: ‘’Reken uit hoe groot je studieschuld wordt als je blijft lenen zoals je nu doet. En bedenk vervolgens hoe je dat bedrag af wilt gaan lossen. En als je schrikt van het bedrag, kijk dan vooral eens of die lening misschien iets omlaag kan. Beter nog: kijk sowieso of het bedrag omlaag kan. Kan er niet vijftig euro per maand vanaf? Of honderd misschien? Net iets meer werken? Net iets zuiniger leven? Al die kleine beetjes die je zo bespaart tikken flink aan.’’

Genieten van de studiefinanciering geeft Maaike zeker niet mee als tip. ‘’Elke euro die je leent, moet je terugbetalen. En de rente is nu nog nul procent, maar dat zal heus niet altijd zo blijven. Als ik mijn vroegere zelf
één tip zou mogen geven, dan is het om me goed te realiseren dat die studielening géén gratis geld is.’’

Dit is geen sluikreclame of een mooi verwoord artikel met een stiekeme link naar reclame, maar mocht je nog meer tips of informatie willen over het (alvast) aflossen van je studieschuld of inspirerende verhalen lezen, dan raden we de blog van Maaike aan: fuckdiestudieschuld.nl

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close