InterviewLeeuwardenStudentenlevenStuderen

De academie voor Popcultuur

Een kijkje achter de schermen

KERNMERKEN VAN DE ACADEMIE VOOR POPCULTUUR

260 studenten; Bachelor of Popular Culture; (de enige in zijn soort in Europa en dat in Leeuwarden!); Multidisciplinaire cultuuropleiding op hbo-niveau; Onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen; Student life wordt georganiseerd door studievereniging Obeliks.

Net buiten het centrum staat het Fryslanhûs, de oude gemeentelijke hogereburgerschool. In dat gebouw zit heden de Academie voor Popcultuur. Deze krant richt zich vaak op studenten van NHL Stenden en Van Hall. Nu zetten we een kleinere, maar zeker niet mindere hogeschool in de schijnwerpers. Wat is dat precies, de Academie voor Popcultuur?

Het statige pand Achter de Hoven is deels nog herkenbaar in de stijl van de Amsterdamse School en deels erg herkenbaar als Academie voor Popcultuur. De blauwe tegeltjes worden afgewisseld met bonte kunstwerken van de studenten. Maar wat kan je dan leren, bij een academie voor popcultuur?

BACHELOR OF POP CULTURE

Docent Cor Giesing leidt ons rond in het gebouw. “De Academie voor Popcultuur biedt een multidisciplinaire bacheloropleiding. Waar een conservatorium iemand opleidt tot bijvoorbeeld een muzikant, vliegen wij het op meerdere manieren aan.” Een student die we spreken vult aan: ‘’Ik wil graag iets met film gaan doen, maar niet uitsluitend film, ook muziek. Deze opleiding biedt die kans. Ik leer ook de technische kant van film en muziek en niet de performance alleen.’’ Er worden vakken gegeven, maar een gedeelte van de opleiding bepalen de studenten zelf. Het gaat om studeren, ondernemen en artiest zijn. Een belangrijk onderdeel is zelfontwikkeling en daar ligt niets voor vast. Als jij als student iets wil, gaat de opleiding samen met de student iets voor verzinnen. Op die manier is deze opleiding multidisciplinair en vult de student een gedeelte van zijn opleiding zelf in.

BITTERBALLENFESTIVAL

Achter het hofje achter het gebouw bevindt zich een industrieel ogende loods waar klassikaal (en op afstand van
elkaar) les wordt gegeven. Het is er muisstil als studenten naar de theaterdocent luisteren die ze huiswerk meegeeft: “Zoek voorbeelden van performance en haal de ingrediënten eruit,” aldus theaterdocent Tom Brands.

In de theaterzaal van de academie worden afstudeervoorstellingen
gegeven. Een goed voorbeeld is het bitterballenfestival waar een student een heel festival optuigde voor vegetarische en veganistische bitterballen. Maar er worden ook foto-exposities en muziek gehouden. Bekende oud-studenten zijn onder andere Kraantje Pappie, Elske DeWall en Cesqeaux.

OBELIKS

Achter het gebouw spreken we met Juul, Sarah, Laura en Lissie. Zij vormen het bestuur van Obeliks, de studievereniging van de Academie voor Popcultuur. Obeliks bestaat nu een paar jaar en heeft ongeveer zestig
leden. Zij houden zich als het de opleiding betreft respectievelijk bezig met theater en muziek.

Obeliks is een studievereniging die de introweek mag organiseren voor de opleiding. Ze zitten middenin in de evaluatie. De relatie met de medewerkers lijkt relaxed en casual. Cor wordt zo nu en dan gekscherend bij het gesprek betrokken. Ook deze opleiding gaat niet aan de corona voorbij en ze moeten dus tijdelijk creatief zijn met hun activiteiten. Graag geven ze gastlezingen en zoeken ze de verbinding onder de studenten.

CONCLUSIE

De studenten van de Academie voor Popcultuur vormen een divers gezelschap. Ze krijgen veel
vrijheid hun opleiding naar wens in te vullen. Er hangt een prettige en ongedwongen sfeer in het gebouw. Als unieke opleiding zijn ze neergestreken in een mooi pand en de lijst met oud-studenten liegt er niet om: hier gebeurt wat! Uniek in zijn soort met een hechte groep studenten, of dat wordt in ieder geval nagestreefd door de studievereniging. Mocht je interesse zijn gewekt, loont het zich altijd een blik te werpen op de website van de academie of zoals wij hebben gedaan; een keer langsgaan!

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close