InterviewLeeuwardenStudentenlevenStuderenVan alles

LUUK COMES, LUC GOES

Een interview met een afzwaaiend én nieuwe praeses van Sempiternus

A: Welkom Luc en Luuk. Zware avond achter de rug?
LH: Ja, we hadden gister zover dat kan een borrel. Dan wordt het laat.
LR: Niet alleen een lange nacht, maar ook een lange periode achter de rug.

A: Luuk, wat ga je binnenkort doen?
LH: Binnenkort word ik praeses van Sempiternus. Een voorzitter van een vereniging zit niet alleen een vergadering voor. Ook het dagelijks bestuur leiden en aanwezig zijn bij alle activiteiten enzovoorts horen erbij.

A: Dat heeft vast veel voeten in de aarde gehad, wat gaat er aan zoiets vooraf?
LH: De vereniging heeft een aantal ledenvergaderingen per jaar. Halverwege het jaar wordt het proces in gang gezet om een nieuw bestuur te vormen. Tijdens een ledenvergadering worden er dan verkiezingen georganiseerd. Het is niet een kwestie van verkiesbaar zijn en verkozen worden. Een goede voorbereiding, pitchen en dan nog een driekwartsmeerderheid van de stemmen halen is nog best een opgave.

A: Was je de enige kandidaat?
LH: Nee, het werden meerdere stemrondes, waar ik uiteindelijk met de meeste stemmen uit de bus kwam.

A: En Luc, voor jou als afzwaaiend P is dit allemaal al meer dan een jaar geleden, hoe kijk je er op terug?
LR: Een erg leerzame ervaring. Om opeens samen te moeten werken met mensen die je toen nog niet heel goed kende, vergt veel en brengt veel. Na een jaar intensief samenwerken ken ik ze als geen ander.

A: Wat was het hoogtepunt van het afgelopen jaar?
LR: Zonder twijfel het lustrum en het lustrumfeest. Het was enorm druk, veel leden, oud-leden en vrienden van de vereniging.

A: Wat vind je het leukste aan de functie, buiten het netgenoemde hoogtepunt?
LR: Je krijgt als praeses alles mee. Het lijkt soms alsof je ook in de andere rollen zit, je bent overal bij betrokken. Het is enorm divers en dat vind ik echt heel leuk. Als eindverantwoordelijke wordt je input gewaardeerd en gebruikt. Dan kan je je eigen stempel op drukken.

A: Zijn er ook dingen waar je op terugkijkt met minder positieve gevoelens?
LR: De coronacrisis is wel jammer, dat heeft veel dingen in de weg gestaan. Als ik naar mezelf kijk merk ik dat het een veeleisende klus is. Dan hou je soms minder energie over voor zaken die ook belangrijk zijn. Het is de ervaring gelukkig meer dan dubbel waard.

A: En Luuk, kijk je uit naar uit komend jaar?
LH: Jazeker, we staan voor een grote uitdaging. Wat kan de komende tijd wel en wat kan niet? We maken een grote ledengroei mee terwijl de crisis ons beperkt in wat we kunnen betekenen voor de nieuwe leden. Creatieve oplossingen vinden, daar kijk ik naar uit.

A: Als we terugkijken naar jouw start aan de hogeschool, wat heeft je de keuze doen maken lid te worden?
LH: Zelf kom ik uit Leiden, dat is best ver weg. Ik had de keuze tussen Leeuwarden of Rotterdam. Leeuwarden was de beste optie. Veel vrienden van mij zijn lid dus heb ik destijds Sempiternus aangeschreven. De keuze voor deze vereniging was makkelijk: alle opleidingen zijn hier vertegenwoordigd. Na mijn eerste ontmoeting was er een klik en nu stel ik mij beschikbaar voor de vereniging.

A: Wat is een eigenschap die jou verder gaat brengen als praeses?
LH: Mijn helicopterview helpt het overzicht te bewaren en zaken creatief en origineel aan elkaar te knopen. Mijn ideaalbeeld wil ik samenbrengen bij de vereniging. Bepaalde zaken en evenementen wil ik komend jaar wel veranderen, en dat moet het bestuur gaan doen.

A: En wat bracht het de afwaaiend praeses?
LR: Veel! Je bent niet alleen voorzitter die een vergadering leidt. Je werkt samen met je bestuur, maar je krijgt als praeses alles op je bordje, dus ook meekijken bij de financiën, de evenementen, brieven sturen etc. horen erbij. Ik zat in de bevoorrechte positie overal mee te mogen kijken en daar heb ik veel van geleerd. Besluitvaardigheid is zeker een skill die ik heb ontwikkeld en dat een besluit niet gebaseerd kan zijn op je mening. Er zijn veel mensen om je heen en alle ingrediënten samen, dus ook de mening van mijn medebestuur,
maken een besluit een goed besluit!

A: Wat hoopt de aankomend praeses te kunnen leren?
LH: Voor mij voelt het alsof ik voor een jaar een bedrijf ga runnen. Hoe leid je een vergadering, hoe ga ik om met
de leden en hun meningen. Je wil rekening houden met iedereen, al denk ik dat dat niet altijd kan, dat is een uitdaging.

A: Hoe is de band met je voorganger?
LH: We gaan goed samen, we hebben gesproken over de waarde van de verenging. Nu zit ik samen met mijn bestuur bij de vergaderingen en kijk ik mee. Luc neemt me mee naar externe vergaderingen om te zien hoe het daar gaat.

A: Wat hoop je beter te doen dan je voorganger?
LH: Of ik iets beter ga doen, kan ik niet zeggen. De stijgende lijn die is ingezet wil ik voortzetten.

A: Wat zou de bijna voorzitter-af de voorzitter-inspé mee willen geven?
LR: Duidelijke leerdoelen opstellen en voornamelijk genieten, dan kan hij er heel veel uithalen!

A: Ga je het missen?
LR: Het is tijd het stokje over te dragen. Zeker weten dat ik het ga missen!

A: Luuk, heb je zin in komend jaar?
LH: Absoluut!

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check Also
Close
Back to top button
Close
Close